GSP SPECIAL  »  SPECIAL  »  VIAȚA DUPĂ FOTBAL

EXCLUSIV După 270 de meciuri în Liga 1, acum vinde mănuși de portar: „M-am mutat la Cluj și nici nu m-am uitat în contract! Acum vreau propriul meu brand”

Articol de , , - Publicat luni, 27 februarie 2023 08:25 / Actualizat luni, 27 februarie 2023 08:25

După două decenii dedicate fotbalului, Răzvan Pleșca a făcut un curs de marketing sportiv și e gata să schimbe fața fotbalului românesc ♦ În același timp, e colaborator Prima Sport, dar afacerea de suflet o reprezintă magazinul online unde vinde echipament pentru portari. 

  • Gazeta Sporturilor continuă astăzi serialul "Viața după fotbal", despre reconversia profesională a sportivilor care n-au rămas în fenomen după retragere și au ales ori au fost nevoiți să se reprofileze
  • Care sunt afacerile în care au investit? Cu ce provocări a venit noua etapă din viață, după ani petrecuți în iarbă? Cât de grea a fost adaptarea? Vom avea răspunsuri la aceste întrebări în seria documentată de redacția GSP.

Răzvan Pleșca a fost unul dintre portarii importanți din campionatul românesc. Povestea a început în vestiarul lui FC Național în 2005 și s-a terminat la Mediaș, în vara lui 2021, după 270 de partide jucate în Liga 1.

Răzvan Pleșca, cucerit de televiziune

Ajuns la 40 de ani, Răzvan s-a mutat din Mediaș la Cluj și se declară fascinat de viața din spatele camerelor: 

„Nu știu dacă la Prima Sport sunt expert sau analist, pentru că nici nu m-am uitat pe contact. Mie îmi place să mă numesc colaborator. Îmi place experiența din TV și de asta am decis să ne mutăm la Cluj, pentru că era greu să fac naveta seara târziu".

După 270 de meciuri în Liga 1, acum vinde mănuși de portar: „M-am mutat la Cluj și nici nu m-am uitat în contract! Acum vreau propriul meu brand”
Răzvan, în platoul Prima Sport

Acum, fostul portar citează din Ioan Chirilă: "Știu că spunea că «jurnaliștii și-ar fi dorit să joace fotbal, iar fotbaliștii își doresc să fie jurnaliști atunci când sunt criticați». Acum, cea mai grea parte în televiziune e că uneori trebuie să-i critici pe foști colegii. Ai vrea să le iei apărarea, dar trebuie să spui adevărul și să-i critici".

Ce investiție de 15.000 de euro a făcut Răzvan Pleșca

Pe lângă jobul din televiziune, Pleșca și-a deschis o afacere proprie, un magazin online care comercializează mănuși de portar: "Când eram copil am suferit pentru că nu se găseau, am avut noroc cu un prieten din Germania care îmi mai trimitea. Primeam o pereche de ziua mea sau de Crăciun. Cu acea pereche apăram un an! 

Apoi am început să câștig bani și mi-am cumpărat sute de perechi de mănuși de-a lungul carierei. Ideea mi-a rămas în cap și iată că azi am un magazin de mănuși. Cel mai important într-o afacere e raportul calitate-preț, adică să reușești să oferi calitate la un preț suportabil".

Cele mai ieftine mănuși costă 200 de lei, iar cumpărătorii sunt inclusiv din Liga 1: Alexandru Buzbuchi și Alexandru Greab sunt clienți constanți. Dar are și contracte cu portari din ligile inferioare, chiar și cu cei de la juniori. Afacere datează de mai puțin de jumătate de an.

Investiția a fost undeva la 15.000 de euro. Nu este o sumă foarte mare, dar sunt abia la început. N-am vrut să fac din prima o investiție mare, am zis să o iau treptat. Am în plan să mă extind. Acum lucrez cu un singur brand de mănuși, un sigur furnizor, dar vreau ca pe viitor să găsească lumea mai multe branduri. La cerința antrenorilor de portari am început să aduc și mingi, urmează să aduc și echipamente de joc
Răzvan Pleșca, fost portar

„Vând cam 50 de perechi pe lună"

După patru luni de când și-a deschis afacerea online, Răzvan vinde „cam 50 de perechi de mănuși pe lună", dar e sigur că o să crească vânzările, „mai ales că le recomandă un om care a folosit 30 de ani mănuși de portar și cred că pentru mine ele nu mai au secrete". Are și planuri serioase de viitor: „Vreau să-mi fac propriul brand de mănuși".

Dar ce calități trebuie să aibă o pereche de mănuși? Răzvan are cuvântul: „Unora le place controlul pe care îl oferă mănușile mai rigide, în timp ce alții aleg mănușile care le permit o mai mare flexibilitate a degetelor. Podul palmei e oricum cel mai important, pentru că te ajută extrem de mult la prindere!".

După 270 de meciuri în Liga 1, acum vinde mănuși de portar: „M-am mutat la Cluj și nici nu m-am uitat în contract! Acum vreau propriul meu brand”
Răzvan Pleșca

Are și studii de marketing

Pe lângă televiziune și afaceri, Răzvan a făcut și un curs de marketing sportiv. A și lucrat puțin în domeniu.

„Imaginea e foarte importantă, chiar dacă ești un club mic! Ai nevoie doar de un stadion nou și apoi poți să crești. Eu după ce-am renunțat la fotbal am lucrat la marketing, pentru Gaz Metan. N-am mai vândut abonamente doar la celebra gheretă de lângă stadion, am instalat și un cort în centrul orașului. Lumea venea, cumpăra, făcea poze cu mine. Era o chestie simplă. Apoi, lună de lună dădeam un premiu pentru jucătorul lunii. La echipa mare, la juniori, dar și la fete", își enumeră fostul goalkeeper inițiativele.

Îmi place viața după fotbal. Momentul retragerii nu e unul plăcut, dar eu sunt împăcat, pentru că am rezistat pe teren până la aproape 39 de ani. Am jucat mai mult decât am crezut, fiindcă de pe la 35 de ani mă tot gândeam să renunț
Răzvan Pleșca, fost portar

Meseria de antrenor de portar nu mă atrage, chiar dacă lumea mă caută și-mi propune asta. Mă simt bine cu ce fac acum, mai ales că am un program flexibil. Dacă m-aș întoarce iar la fotbal, cu program strict, antrenamente, cantonamente, meciuri, n-aș mai rezista
Răzvan Pleșca, fost portar

VIAȚA DUPĂ FOTBAL (episodul 3) » Răzvan Pleșca: „M-am mutat la Cluj pentru televiziune și vreau propriul brand de mănuși!”

CITEȘTE ȘI:

În ce și-a investit Eric banii din fotbal: „Am deschis un restaurant bun într-un oraș nepotrivit” » Cum arată viața brazilianului acum: „Mă atrage mult televiziunea”
VIAȚA DUPĂ FOTBAL
În ce și-a investit Eric banii din fotbal: „Am deschis un restaurant bun într-un oraș nepotrivit” » Cum arată viața brazilianului acum: „Mă atrage mult televiziunea”
„Un accident de căruță mi-a schimbat cariera!”. Povestea fostului fotbalist Călin Ignat, care și-a făcut în Târgu Mureș o fabrică de bere artizanală ce poartă numele cățelului său
VIAȚA DUPĂ FOTBAL
„Un accident de căruță mi-a schimbat cariera!”. Povestea fostului fotbalist Călin Ignat, care și-a făcut în Târgu Mureș o fabrică de bere artizanală ce poartă numele cățelului său

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (3)
gazistu
gazistu  •  27 Februarie 2023, 16:41

Cauta pe net. sau scrie HO SOCCER, si o sa gasesti

marcelclujnapoca
marcelclujnapoca  •  27 Februarie 2023, 14:43

Da-ne numele site-ului de manusi te rugam ! mai fa un articol prin alti jurnalisti si publica numele site-ului ! Multumim !

maradona79
maradona79  •  27 Februarie 2023, 11:56

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (3)
Comentează