GSP SPECIAL  »  SPECIAL  »  PROFU' DE SPORT

EXCLUSIV // VIDEO „Religia” Messi, prin ochii Părintelui Vasile Ioana: „Rețineți acel gest, a făcut diferența în finală! Dar e greșit să te apleci lui ca unui Dumnezeu”

„Religia” Messi, prin ochii Părintelui Vasile Ioana: „Rețineți acel gest, a făcut diferența în finală! Dar e greșit să te apleci lui ca unui Dumnezeu” » Intră în dezbatere! +10   FOTO
„Religia” Messi, prin ochii Părintelui Vasile Ioana: „Rețineți acel gest, a făcut diferența în finală! Dar e greșit să te apleci lui ca unui Dumnezeu” » Intră în dezbatere!

Articol de GSP - Publicat joi, 22 decembrie 2022 20:05 / Actualizat duminica, 01 ianuarie 2023 12:23

Mare pasionat de sport, Părintele Vasile Ioana, o voce respectată în lumea preoțească de la noi din țară, a vorbit la podcastul „Profu' de Sport” despre victoria plină de semnificații spirituale a Argentinei din finala Campionatului Mondial, în care „pumele” au doborât Franța la loteria loviturilor de departajare.

Plecând de la conexiunea dintre Messi și Divinitate, vizibilă după fiecare gol marcat de „Puricele” Leo în Qatar, duhovnicul explică motivele pentru care a încurajat Argentina în finala Mondialului și de ce consideră că sud-americanii au biruit în fața francezilor și ca o consecință a unei credințe mult mai bine exprimate.

Diego și Leo, zeii purtați pe umeri » Povestea celor mai frumoase fotografii ale Argentinei: „M-am trezit față în față cu el. O conexiune instantanee”
ARGENTINA
Diego și Leo, zeii purtați pe umeri » Povestea celor mai frumoase fotografii ale Argentinei: „M-am trezit față în față cu el. O conexiune instantanee”

Părintele Vasile Ioana: „Messi a împărțit dragostea lui întregii echipe!”

„Messi e un om smerit, care iubește munca. Omul ăsta a reușit performanța asta extraordinară și toată lumea îl iubește. (...) Cu ce excelează Messi și pentru ce aduc un cuvânt de laudă acestui om? Pentru smerenia lui!

(...)Ceea ce credința noastră creștină spune mereu este să tragem toți pentru un demers. Ei, la Argentina am văzut acum faptul că nu a fost despre Messi! Messi a împărțit dragoștea lui și știința lui fotbalistică întregii echipe. Smerenia a câștigat. De aceea, eu cred că ar trebui să învățăm această lecție despre smerenie și munca asiduă.

Nu pot să nu remarc crucea lui, cum se închina el. Ați văzut că el se închina, da? Și ducea mâinile la cer. Această poziție - Messi cu mâinile sus la cer - definește lecția pe care o dă un sportiv: «Mulțumesc, Doamne, că m-ai inspirat să trec de fundaș, să înscriu un gol». 

„Religia” Messi, prin ochii Părintelui Vasile Ioana: „Rețineți acel gest, a făcut diferența în finală! Dar e greșit să te apleci lui ca unui Dumnezeu”
Leo Messi, în finala cu Franța / Sursă foto: Guliver/Getty Image

Mâinile lui Messi ridicate la cer arată credința vie a lui în Dumnezeu, care l-a inspirat. Adică, nu e despre el, ci despre faptul că Dumnezeu îți dă ceva, un dar, alături de efortul fizic pe care tu îl faci(...) Deci, până la urmă, Dumnezeu a făcut diferența. Mâinile acelea lui Messi - «Mulțumesc, Doamne» - au făcut ca niciun argentinian să nu rateze” a punctat Părintele Vasile Ioana, în dialogul cu Cătălin Țepelin., la podcastul „Profu' de Sport”.

Sunt bucuros că smerenia, dragostea și munca, aceste trei valori ale vieții, au biruit și au făcut ca această victorie să fie adusă.

- Părintele Vasile Ioana

Părintele Vasile Ioana: „E greșit să te apleci în fața lui Messi ca-n fața unui Dumnezeu”

Într-o perioadă în care microbiștii, în special cei argentinieni, dezvoltă tendința tot mai accentuată de a-l compara pe fotbalistul Messi cu entitatea divină Dumnezeu, părintele Vasile Ioana trage un semnal de alarmă cu privire la fenomenul închinării la idoli, prezent mai tot timpul în sport. 

- Apropo de Messi, pe care l-ați lot tot lăudat până acum. Sunt o grămadă de oameni care i se adresează lui Messi, cum era și pe vremea lui Maradona, cu Dios (n.r. - Dumnezeu).
- Da, da, da. Este greșit. Aici este greșit. Când am văzut cum se aplecau...adică, m-a durut. Noi toți ne-am uitat la finală și aș putea să spun că este un gest foarte frumos să-l admiri pe Messi. Dar în momentul în care te apleci lui ca unui Dumnezeu, e greșit! Adică, acolo se vede că omul ăla a uitat cine e Dumnezeu. Messi, însuși, știe că nu el este Dumnezeu și de aceea ridică mâinile. Deci, cumva, toți oamenii ăia care se aplecau ar trebui să rețină gestul lui Messi: «Nu eu! Dumnezeu! El este minunat, el este soarele, eu primesc lumina de la soare, dar nu sunt soarele». De aceea, cred că acolo s-a exagerat.

„Religia” Messi, prin ochii Părintelui Vasile Ioana: „Rețineți acel gest, a făcut diferența în finală! Dar e greșit să te apleci lui ca unui Dumnezeu”
Leo Messi și trofeul Cupei Mondiale

- Știți că există și Biserica Maradoniană (n.r. - se află în orașul Rosario, din Argentina
- Doamne ferește! Doamne ferește! Lui Dumnezeu să i ne închinăm, numai Lui să-i slujim! De aceea spun că închinarea la idoli este un fenomen care se petrece în mod diferit astăzi. Și aicea vedem, de exemplu, marile derby-uri, marile meciuri în care, efectiv, toată lumea se focusează acolo, sunt bugete imense și apare pericolul închinării la idoli dacă dai totul numai numai acestei zone existențiale. Cred că sportul trebuie să fie doar parte din viața ta și să nu fie chiar totul, că, totuși, Dumnezeu ți-a dat demnitate umană, ți-a dat suflet ca să-l ridici la cer, ți-a dat o familie să dăruiești. Ferice de cei care au câștigat bani și au dăruit.

Ești de acord cu abordarea Părintelui Vasile Ioana? Intră în dezbatere!

FOTO / Părintele Vasile Ioana, în diverse ipostaze

Părintele Vasile Ioana, în vestiarul cu povești al Gazetei Sporturilor / FOTO: Cristi Preda (GSP)
Părintele Vasile Ioana, în vestiarul cu povești al Gazetei Sporturilor / FOTO: Cristi Preda (GSP)
Părintele Vasile Ioana / Sursă foto: FOTO: Cristi Preda (GSP)
Părintele Vasile Ioana / Sursă foto: Facebook
Părintele Vasile Ioana / Sursă foto: Facebook
+6 FOTO

Citește și alte știri din podcastul „Profu' de Sport”:

EXCLUSIV // VIDEO La 28 de ani de la coșmarul cu Suedia, Anghel Iordănescu spune că-și reproșează două lucruri: „Dacă reușeam să strig la Ilie...”

EXCLUSIV / / VIDEO Cel mai dureros meci comentat de Emil Grădinescu: „Am simțit că mi-a amorțit brațul stâng”

EXCLUSIV // VIDEO „A fost un semn!” » Mihai Neșu, despre minunea trăită imediat după ce s-a întors de pe Muntele Athos: „S-a întâmplat ceva instantaneu”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (28)
brujo
brujo  •  23 Decembrie 2022, 15:59
Postat de cpt.ahab pe 23 Decembrie 2022, 11:30

Așa-i ca nu poți veni cu argumente în vreo discuție, pricepându-te doar să ataci persoana făra motiv, ca unul crescut la târlă?! Vei fi fiind tu cel mai răsărit printe amicii tăi gâgâiți la minte, dar ești departe de a fi vreo persoană inteligentă și educată.

Eu am tras o concluzie pe supozitiile tale. Multumesc ca ai demonstrat teoria mea.

Barna
Barna  •  23 Decembrie 2022, 14:39
Postat de cpt.ahab pe 23 Decembrie 2022, 09:59

Ideea era alta: oxigenul îl vezi? Cu toate astea, există. Or fi oameni care trăiesc fericiți fără să se închine, cu toate astea, de când e omul pe planeta asta, indiferent de zonă și de dezvoltare socială, a simțit dorința să se închine. De ce? Și mai e ceva: pe lumea asta chiar există oameni care-i simt prezența lui Dumnezeu. Oameni foarte avansați spiritual.

Prezenta oxigenului e dovedita stiintific, nu e minune scoasa din biblie! Și mai afla ca omenirea a mai evoluat, unii mai mult, alții fac coadă la moaşte...

Vasi86
Vasi86  •  23 Decembrie 2022, 14:08
Postat de Dansam pe 23 Decembrie 2022, 13:07

Logica si argumentatie imbatabile! Felicitari, esti lemn!

Ok, sunt lemn, acum vino cu argumente care sa ma convinga ca Dumnezeu exsita, dar vino cu argumente logice nu cu basme din cartile de religie si din biblie.

Vezi toate comentariile (28)
Comentează