GSP SPECIAL  »  STIRI EXTRASPORT  »  COVID-19

CORONAVIRUS. Ordonanța Militară nr. 9 » Toate măsurile adoptate + mesaj pentru diaspora

Marcel Vela // Foto: Octav Ganea / Inquam Photos +49   FOTO
Marcel Vela // Foto: Octav Ganea / Inquam Photos

Articol de GSP - Publicat joi, 16 aprilie 2020 18:06

CORONAVIRUS. Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne, a prezentat ordonanța militară cu numărul 9. Măsurile adoptate:

  • Prelungirea suspendării zborurilor în și din România spre Marea Britanie, Irlanda de Nord, SUA, Belgia, Olanda, Turcia, Iran, Italia, Franța și Germania. Ele au fost suspendate în ordonanțele anterioare, iar prin această ordonanță termenul de 14 zile reglementat în prevederile respective este prelungit;
  • Excepție la normele de izolare pentru navigatori - dacă aceștia nu prezintă simptome de COVID-19, toate echipajele de la bordul navelor îndeplinesc aceleași condiții ca șoferii de pe camioanele de marfă sau echipajul avioanelor;
  • Lucrătorii transfrontalieri din zona de frontieră cu Bulgaria sunt exceptați de la izolare dacă nu prezintă simptome de coronavirus;
  • Piețele agroalimentare rămân deschise și în această perioadă, în baza actelor normative incidente, cu condiția respectării tuturor ordonanțelor militare cu privire la respectarea măsurilor împotriva răspândirii COVID-19;
  • Interzicerea exportului de grâu și ale celorlalte produse derivate, care au fost impuse în ordonanța militară numărul 8, își încetează aplicabilitatea, în urma discuțiilor, purtate la nivel guvernamental.

Posted by Ministerul Afacerilor Interne, Romania on Thursday, April 16, 2020

Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne, mesaj pentru Diaspora

„Aș dori să le mulțumesc celor din Diaspora pentru că au înțeles că aceste sărbători la distanță reprezintă iubirea față de cei dragi. 

Aș dori să le precizez că, venind în țară, sunt în situația în care ne obligă să aplicăm ordonanțele militare anterioare, ceea ce înseamnă că vor sta în locuri special amenajate de carantină, situație care nu face plăcere nimănui”, a declarat Marcel Vela.

13.254 spații de cazaredisponibile pentru carantinare există în acest moment în România, „cu posibilitatea de a le extinde”, anunță ministrul Afacerilor Interne

Ordonanța militară numărul 9 - textul integral:

Art. 1. - (1) Se prelungeşte măsura suspendării zborurilor spre Austria, Belgia, Confederaţia Elveţiană, Statele Unite ale Americii, Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, Regatul Ţărilor de Jos, Turcia şi Iran şi din aceste ţări către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 14 zile, începând cu data de 18 aprilie 2020.

(2) Se prelungeşte măsura suspendării zborurilor spre Italia şi din această ţară către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 14 zile, începând cu data de 19 aprilie 2020.

(3) Se prelungeşte măsura suspendării zborurilor spre Franţa şi Germania şi din aceste ţări către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 14 zile, începând cu data de 21 aprilie 2020.

(4) Măsurile prevăzute la alin.(1) şi (3) nu se aplică zborurilor efectuate cu aeronave de stat, zborurilor de transport marfă şi corespondenţă, umanitare sau care asigură servicii medicale de urgenţă, servicii tehnice, precum şi aterizărilor tehnice necomerciale.

Art. 2. – (1) Se exceptează de la măsurile de izolare la domiciliu sau de carantinare lucrătorii transfrontalieri care, la intrarea în România din Bulgaria, nu prezintă simptome asociate COVID-19.

(2) Prin lucrător transfrontalier se înţelege persoana care face dovada că locuieşte şi lucrează într-o rază de 30 km de o parte sau de alta a frontierei de stat româno-bulgare, calculată de la cel mai apropiat punct de trecere a frontierei deschis traficului de persoane, şi care se reîntoarce la locuinţă cel puţin o dată pe săptămână.

(3) Punctele de trecere a frontierei de stat româno-bulgare prin care se permite intrarea în România în condiţiile alin. (1) sunt următoarele: Giurgiu-Ruse şi Calafat Vidin.

(4) Prin punctele de trecere a frontierei de stat româno-bulgare prevăzute la alin. (3) se permite şi intrarea/ieşirea lucrătorilor transfrontalieri cu maşini şi utilaje agricole.

(5) În cazul nerespectării condiţiilor prevăzute la alin. (2), persoanele în cauză intră în carantină pentru o perioadă de 14 zile, suportând cheltuielile efectuate cu carantinarea lor.

(6) Măsurile se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanţe militare în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Art. 3. – (1) La efectuarea schimbului de echipaj, la bordul navelor de navigaţie interioară care arborează pavilion român şi la bordul navelor maritime indiferent de pavilionul pe care îl arborează, aflate în porturile româneşti, personalul navigant trebuie să prezinte autorităţilor competente „certificatul pentru lucrătorii din transportul internaţional” stabilit de către Comisia Europeană în anexa nr.3 la Comunicarea privind implementarea Culoarelor Libere (Green Lanes) în cadrul Liniilor directoare referitoare la măsurile de management al frontierelor pentru protecţia sănătăţii şi asigurarea disponibilităţii bunurilor şi serviciilor esenţiale - C(2020) 1897 din 23.03.2020.

(2) Personalul navigant care debarcă de la bordul navelor de navigaţie interioară, care arborează pavilion român, într-un port românesc, şi care nu prezintă simptome asociate COVID-19, nu se supune măsurilor de carantinare în spaţii special amenajate sau la bordul navei ori măsurilor de izolare la domiciliu, cu condiţia asigurării de către angajatori a certificatului prevăzut la alin.(1) şi a echipamentelor individuale de protecţie împotriva COVID-19, pe timpul deplasării de la navă la locaţia unde poate fi contactat în perioada dintre voiajuri.

(3) La efectuarea schimbului de echipaj la bordul navelor maritime, indiferent de pavilionul pe care îl arborează, aflate în porturile româneşti, personalul navigant trebuie să fie în prealabil testat pentru COVID-19, indiferent de zona din care acesta provine, de personalul direcţiei de sănătate publică ce îşi desfăşoară activitatea în portul respectiv.

(4) Personalul navigant maritim, prevăzut la alin.(3), care nu prezintă simptome asociate COVID-19, va fi transportat dinspre/spre punctele de trecere a frontierei, indiferent de mijlocul de transport utilizat, pe ruta cea mai scurtă şi fără întreruperi. Personalul navigant maritim şi cel care îi asigură transportul trebuie să folosească echipamente individuale de protecţie împotriva COVID-19.

(5) În vederea efectuării schimbului de echipaj, agentul navei maritime sau angajatorul personalului navigant maritim, după caz, are obligaţia să asigure personalului navigant, următoarele: a) testarea pentru COVID-19; b) echipamentul individual de protecţie împotriva COVID-19, pe timpul transportului prevăzut la alin.(4); c) certificatul prevăzut la alin.(1).

(6) Personalul navigant român, maritim şi fluvial, care se repatriază şi care la intrarea în ţară nu prezintă simptome asociate COVID-19, se supune măsurilor de izolare la domiciliu, cu condiţia asigurării de către angajatori a certificatului prevăzut la alin.(1) şi a unei declaraţii pe propria răspundere, al cărui model este stabilit de Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, privind utilizarea continuă a echipamentelor individuale de protecţie împotriva COVID-19 pentru deplasarea de la navă la locaţia unde poate fi contactat în următoarele 14 zile.

(7) Măsurile se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanţe militare în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Art. 4. – Prevederile alineatului (2) al articolului 7 şi ale articolului 9 din Ordonanţa militară nr. 3/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 242 din 24 martie 2020, îşi încetează aplicabilitatea.

Art. 5. – Alineatul (1) al articolului 3 din Ordonanţa militară nr.8/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 301 din 10 aprilie 2020 se modifică şi va avea următorul cuprins: „(1) Pe perioada stării de urgenţă pieţele agroalimentare rămân deschise, cu obligaţia administratorilor de a organiza activităţile în baza actelor normative incidente, prin adoptarea de măsuri de protecţie împotriva răspândirii COVID-19, care să se refere cel puţin la purtarea de mănuşi şi măşti, precum şi la păstrarea distanţei sociale, atât la intrarea în piaţă, cât şi în interiorul acesteia.”

Art. 6. – Prevederile alineatului (2) al articolului 3, articolelor 7 şi 8, literei d) a alineatului (1) al articolului 21, precum şi anexa nr.2 la Ordonanţa militară nr.8/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 301 din 10 aprilie 2020, îşi încetează aplicabilitatea.

Art. 7. – (1) Sunt abilitate să asigure aplicarea şi respectarea prevederilor prezentei ordonanţe militare: a) Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, prin Autoritatea Aeronautică Civilă Română, pentru măsurile prevăzute la art.1; b) Poliţia de Frontieră Română şi direcţiile de sănătate publică, pentru măsura prevăzută la art.2; c) Autoritatea Navală Română şi direcţiile de sănătate publică, pentru măsurile prevăzută la art.3;

(2) Nerespectarea măsurilor prevăzute la art. 1 – 3 atrage răspunderea disciplinară, civilă, contravenţională sau penală, în conformitate cu prevederile art. 27 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 1/1999, cu modificările şi completările ulterioare.

(3) Personalul instituţiilor prevăzute la alin. (1) este împuternicit să constate contravenţii şi să aplice sancţiuni, în conformitate cu prevederile art. 29 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 1/1999, cu modificările şi completările ulterioare.

Art. 8. – (1) Prezenta ordonanţă militară se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

(2) Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia de a informa publicul, prin mesaje difuzate regulat, pentru cel puţin două zile de la data publicării, despre conţinutul prezentei ordonanţe militare.

FOTO Cele mai interesante cadre din București în timpul pandemiei de coronavirus:

+45 FOTO

VIDEO Klaus Iohannis: „Stați acasă. Altfel, după sărbători vom avea înmormântări”

Citește mai multe știri despre coronavirus în România:

Un arhiepiscop, reacție dură la adresa lui Klaus Iohannis: „Vom avea înmormântări!? Președintele ne-a blestemat!”

Creștere abruptă de cazuri în România: 7.707 în total, 491 de persoane s-au îmbolnăvit în ultimele 24 de ore

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (12)
steauanuefcsb
steauanuefcsb  •  16 Aprilie 2020, 19:09
Postat de nikolas. pe 16 Aprilie 2020, 19:07

buahahahahahhahahahahahahahahahahahhahahahahahahahhaha

Prost esti ba, chiar mai prost ca ala.

nikolas.
nikolas.  •  16 Aprilie 2020, 19:07
Postat de dinamo.ia.champions.league pe 16 Aprilie 2020, 19:03

va trebui sa ma obisnuiesc cu liga 4, cum ma duc eu la ora 11 la meci la dinamo cand la 11 trebuie sa mergem sa ne inchinam la ramadam ??? cum mai fac suporterii coregrafii pe tapsanele ligii 4 ?? unde mai vin ei 20.0000 la tara cu avantu urlati, unde stau toti, unu in carca celuilalt ??? vor face coregrafii din pamant si bal3gar ???

buahahahahahhahahahahahahahahahahahhahahahahahahahhaha

nikolas.
nikolas.  •  16 Aprilie 2020, 19:07
Postat de steauanuefcsb pe 16 Aprilie 2020, 19:06

Pleaca ba gigist prost. Prostia voastra e deranjanta.

Negoitistule, sa ti pregatesti vocea pentru liga 4 :))))))))))

Vezi toate comentariile (12)
Comentează
Close