GSP SPECIAL  »  SUPERREPORTAJE  »  POVESTILE CENTRALULUI

Balaci şi Cârţu, povestiri savuroase în Gazeta de azi: "Nea Titi, vino, domne, să te driblez şi pe dumneata!" :D

Articol de GSP - Publicat marti, 09 decembrie 2014 00:00 / Actualizat marti, 09 decembrie 2014 14:27

Ediţia tipărită a Gazetei Sporturilor vă prezintă azi în 5 pagini momentele memorabile din istoria fostului "Central", actualul "Ion Oblemenco", terenul de glorie pentru marii fotbalişti ai Universităţii Craiova.

Jurnalistul Daniel Nanu reface istoria celebrei arene cu ajutorul poveştilor savuroase spuse de două dintre legendele alb-albastre, Ilie Balaci şi Sorin Cârţu.

"Poveştile lui Balaci curg, dar v-am zis, nu e suficient un număr de ziar". La un moment dat, în timp ce înşiră cele mai dragi momente trăite pe arena din Bănie, "Minunea Blondă" se opreşte asupra unui meci cu Oţelul Galaţi, jucat în 1979, imediat după victoria din deplasare cu Leeds, 2-0, prima a unei echipe româneşti în Anglia:

"Eh, venim noi de la Leeds şi plecăm din Bucureşti la Craiova cu trenul. Dumnezeu ştie cum, nu aveam bilete de tren, or, pe vremea aia tot poporul mergea cu trenul. Trenul, de Craiova, full. Cum stăteam noi pe peron, hop!, apar nea Titi Teaşcă şi echipa Galaţiului. Teaşcă, antrenor la Galaţi, după ce fusese la noi şi a deschis conflicte cu aproape toţi jucătorii. I-a dat afară pe Oblemenco şi pe Deselnicu, a vrut să mă dea şi pe mine, o ţineam cu el numai în scandaluri.

Eu, unul, cel puţin, abia aşteptam meciul cu Teaşcă. Atunci cînd am ajuns la Craiova am vorbit cu ceilalţi şi apoi i-am zis lui Valentin Stănescu că doar ne ducem acasă, stăm o oră-două şi intrăm în cantonament. Deşi abia ne întorseserăm de la Leeds! Am ieşit la încălzire cu pălăria pe cap, îmi luasem din Anglia o pălărie din aia de lord şi am ţinut-o pe cap pînă a început meciul!

N-a ieşit Galaţiul din careul lor vreo jumătate de repriză. Am făcut 2-0 din start. La o fază, am driblat vreo 5 de la ei inclusiv portarul, apoi m-am oprit şi am strigat: «Nea Titi, vino, domne, să te driblez şi pe dumneata!». Am ratat enorm, s-a terminat 3-1, în repriza a doua am lăsat-o şi noi mai moale, veneam după meciul epuizant de la Leeds". "Atît de multă ură aveaţi pe Teaşcă?". "La cum se purtase el cu noi... La cîte mizerii îi făcuse lui nea Nelu Oblemenco... Pe Oblemenco, la 32 de ani, îl punea să alerge ca pe Ghiţă Geolgău, care avea 15 ani, iar pe Geolgău îl punea să care saci de nisip ca pe nea Nelu, care era un munte de om".

644215-untitled.jpg

Acum, la tarabe, sau online, printr-un click spre Gazeta digitală, poţi citi şi restul istorisirilor memorabile ale celor doi "nebuni" ai Craiovei Maxima! Nu rata o ediţie spectaculoasă a Gazetei!

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (13)
portardelegenda
portardelegenda  •  10 Decembrie 2014, 07:33

cu toate ca despre morti numai de bine in sfarsit unu cara incepe sa rasufle adevaruri Intradevar Teasca a fost unul din cei mai mari dobitoci care s-au plimbat prin fotbal in paranoic sado masochist caruia comunistii i-au incredintat destinele unor tineri Doamne ce cretin penibil

xhthu
xhthu  •  09 Decembrie 2014, 18:56
Postat de polistul68 pe 09 Decembrie 2014, 15:57

Daca tu spui..partial de acord....de Chinezu si Ripensia Timisoara ai auzit ? de marele Dobai ai auzit ? De cum a eliminat-o in 1980 Poli Timisoara pe Celtic Glasgow, cistigatoarea CUpei Cupelor ai auzit ? da, ati dat enorm de multi fotbalisti, sunteti primii care au ajuns in semifinalele unei cupe Europene...dar sa spui ca de la voi a inceput TOTUL..e putin cam mult.

daca e sa luam fiecare revelatie de 1 sezon in care vreo echipa romaneasca si-a depasit conditia putem sa coboram pana in anii 60 la uta,anii 30-40 la venus si ajungem pana la burebista . dar adevarul e ca steaua 86 e singura care a confirmat prin continuitate ce spui tu de ripensia sau chinezul e deja din alta epoca,alt univers...cand echipele din timisoara erau singurele profesioniste intr-un fotbal amator ,si cu jucatori majoritar straini proveniti din campionate valoroase

xnread
xnread  •  09 Decembrie 2014, 16:55
Postat de xnread pe 09 Decembrie 2014, 16:54

Va salut.Intre 1922 si 1945 nu mai putin de 186 de jucatori au imbracat tricoul nationalei dintre care 58 au aprofundat "stiinta" la Timisoara in special carierul Mehala, leaganul sportului rege in perioada interbelica.Distingem nume precum:Schiller, Toth-Bedo, Frech I, Wetzer I, Tanzer, Vogl, Semler, Steiner II, Hoksary, Zombory, Sepi II, Ciolac, Raffinsky, Burger, Kovacs I, Dobay, Sfera, Lakatos II, Kotormany, Deheleanu, Juhasz, Beke, D. Pavlovici, Simatoc, Petschovszky, Reuter, I. Ritter, Ad. Kovacs.

erata:cartierul* Mehala

Vezi toate comentariile (13)
Comentează