GSP SPECIAL  »  SUPERREPORTAJE  »  SPECIAL GSP

Papa Ioan Paul al II-lea. 100 de ani de la nașterea celui mai iubit Suveran Pontif: membru onorific la un club din Bundesliga și multiple legături cu sportul

Papa Ioan Paul al II-lea, în timpul unei vizite în  Coventry, în 1982. foto: Guliver/Getty Images +16   FOTO
Papa Ioan Paul al II-lea, în timpul unei vizite în Coventry, în 1982. foto: Guliver/Getty Images

Articol de GSP - Publicat marti, 19 mai 2020 02:09

PAPA IOAN PAUL AL II-LEA. Pe 18 mai, s-au împlinit 100 de ani de la nașterea papei Ioan Paul al II-lea, cel considerat de mulți „cel mai iubit Suveran Pontif din istorie”. Acesta a fost membru onorific la Schalke 04 și a iubit sportul şi drumeţiile.

  •  La 100 de ani de la nașterea papei Ioan Paul al II-lea, GSP.ro publică un material apărut inițial pe 15 septembrie 2011. 

Pe 16 octombrie 1978, Papa Ioan Paul al II-lea (Karol Wojtyla) a fost ales în fruntea Bisericii Catolice, fiind primul Papă polonez şi, totodată, primul Papă din afara Italiei după 455 de ani. Supranumit „Campionul Libertăţii”, Suveranul Pontif a fisurat zidul terorii și a avut o contribuţie majoră la căderea regimurilor comuniste din estul Europei.

Papa Ioan Paul al II-lea: plimbări cu caiacul şi un brevet pentru bicicletă

Nu întâmplător, primele cuvinte adresate credincioşilor strânşi în Piaţa San Pietro au fost „Nu vă temeţi!”. În primul discurs improvizat în italiană, Papa Ioan Paul al II-lea a trecut peste canoane, eliberându-se de formalităţi: „Dacă greşesc, să mă corectaţi!”. Mulţimea a aplaudat, încântată că omul care purta mitra papală se purta firesc şi era simpatic.

Un lider al Vaticanului nonconformist, pasionat de teatru şi poezie, care a rupt barierele istoriei şi a apropiat credincioşii de Biserică. Un spirit viu, menţinut treaz şi cu ajutorul sportului. A fost portar de fotbal în liceu şi facultate şi nu a renunţat la mişcare nici cînd a început să urce în ierarhia Bisericii Catolice.

La muzeul deschis în Piaţa San Pietro, cu prilejul beatificării sale din 1 mai 2011, am găsit câteva mărturii ale unei vieţi în armonie cu educaţia fizică. Sfîntul Părinte schia şi conducea un caiac. Făcea drumeţii în munţi şi nu ezita să participe la o partidă de petanque. Mai mult, avea şi un brevet pentru bicicleta „Diamant”, creată în 1956!

Papa Ioan Paul al II-lea e unul dintre cei 10 membri onorifici ai formaţiei Harlem Globetrotters, care nu au jucat baschet profesionist, alături de Nelson Mandela sau de Whoopi Goldberg.

Cum a ajuns Papa Ioan Paul al II-lea membru onorific la Schalke

Graţie pasiunii recunoscute pentru sport, Schalke 04 l-a declarat membru de onoare al clubului. I s-a făcut propunerea după o slujbă ţinută pe 2 mai 1987 pe fosta arenă a echipei, „Parkstadion”, în faţa a 100.000 de spectatori.

„Ne aflam într-o perioadă neagră, prin contul clubului bătea vântul. Un ziarist m-a sfătuit să-l facem pe Papă membru de onoare, iar preşedintele Günter Siebert mi-a zis: «Am ştiut întotdeauna că Schalke are grandoarea să-l accepte pe Papă». Acesta voia ca la ceremonia respectivă toata echipa să poarte costume oficiale ale clubului, dar nu aveam bani destui să le plătim pe toate”, a povestit fostul manager al lui Schalke, Rolf Rüssmann. Printr-o scrisoare expediată rapid, Papa accepta propunerea cu „mare plăcere”. 

Papa Ioan Paul al II-lea, beatificat pe 1 mai 2011

Papa Ioan Paul al II-lea a fost beatificat pe 1 mai 2011. Succesorul său Suveranul Pontif Benedict al XVI-lea, a aprobat oficial un miracol atribuit predecesorului său. Potrivit Vaticanului, o călugăriţă din Franţa, Marie-Pierre, s-ar fi vindecat în mod miraculos de Parkinson la două luni după moartea lui Ioan Paul al II-lea.

Deşi, de regulă, trebuie să treacă cinci ani de la data decesului, Benedict a acordat o dispensă pentru ca procedura de beatificare să înceapă mai repede. După acordarea dispensei, surorile călugăriţei au început să se roage permanent la Papa Ioan Paul al II-lea

A avut Papa Ioan Paul al II-lea străbunic român?

Eseistul Nicolae Mareş susţinea că străbunicul Papei Ioan Paul al II-lea a fost un notar valah. Autorul cărţii „Ioan Paul al II-lea - Un Papă Sfânt” a invocat faptul că sufixul medieval „ila”, de origine dacică după studiile profesorului Ioan Coja, se regăseşte în numele Wojtyla (Voitila).

Conform istoricilor, valahii care au ajuns în Polonia în căutarea unor păşuni pentru turmele lor de oi aveau propriul set de legi. „În secolele al XIV-lea şi XV-lea, românii au plecat cu turmele să găsească păşuni mai mănoase şi să scape de împilarea Bisericii. Cel mai bun loc era spre Polonia”. Mareş pretinde că Suveranul Pontif ar fi fost la curent cu ipoteza sa şi nu a combătut-o.

Papa Ioan Paul al II-lea, date biografice:

  • S-a născut pe 18 mai 1920 la Wadowice (Polonia) şi a murit în 2 aprilie 2005;
  • Numele său de mirean a fost Karol Józef Wojtyla;
  •  S-a înscris în 1938 la cursurile Facultăţii de Litere şi Filozofie de la Universitatea Jagielloniene din Cracovia. A întrerupt cursurile în timpul războiului, când Universitatea a fost închisă;
  •  În timpul războiului a lucrat în fabrica de produse chimice „Solvay”;
  •  A început cursurile teologice în 1942 şi a fost hirotonit ca preot în 1946;
  •  A sprijinit Sindicatul polonez „Solidaritatea„ şi a contribuit prin activitatea diplomatică la căderea Cortinei de Fier;
  • Pe 13 mai 1981 a fost victima unui atentat comis de Mehmet Ali Agca în Piaţa „Sfântul Petru”. Turcul a tras cu pistolul Browning, de calibrul 9, din apropiere, dar glonţul nu l-a ucis pe Sfântul Părinte;
  • A fost primul Papă care a intrat într-o sinagogă (13 aprilie 1986);
  • Pe 8 mai 1999, a vizitat România, într-un moment rămas în istoria țării noastre;
  • Pontificatul său a ţinut de la 16 octombrie 1978 pînă la 2 aprilie 2005.

VIDEO Imagini impresionante de la Vatican » Papa Francisc s-a rugat în ploaie pentru întreaga planetă, în timpul pandemiei

Citește și:

Papa Francisc, răspuns neașteptat la întrebarea: „E o blasfemie să spunem că Messi este Dumnezeu?”

Golul Papei Francisc în fața lui Zanetti, Seedorf și Mancini: „Părinţi, nu vă transformaţi în ultraşi! Copiii voştri au dreptul să nu fie campioni”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (2)
22cea
22cea  •  19 Mai 2020, 15:25

Ma si intrebam ce roman undercover mai descoperiti .

972520872778599
Carlos Mendoza  •  19 Mai 2020, 08:48

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează
Close