GSP SPECIAL  »  SUPERREPORTAJE  »  JOCURILE OLIMPICE

Salvatorii

Articol de - Publicat luni, 11 februarie 2008 00:00

Nicolae Forminte spune că gimnastica este văzuta ca cea care ar trebui să salveze sportul românesc la Olimpiadă

Nicolae Forminte a devenit antrenor coordonator aol lotului olimpic în 2005. Jocurile Olimpice îl vor găsi în această postură. Împreună cu fetele pe care le-a văzut crescînd, Forminte a trecut peste două Campionate Mondiale, dar de la care n-a reuşit să aducă aurul, Grijile pentru Olimpiadă sînt din ce în ce mai mari, pentru că gimnastele au mai mereu probleme de sănătate.

- Mai sînt probleme de sănătate?
- Dacă am schimbat ultima cifră din coada anului, asta nu înseamnă că problemele eu trecut. N-am găsit încă pilula magică. Ele rămîn. Nistor a început anul prost, are diverse jene, acum e vorba de picor. Văzînd cum stau lucrurile uneori îţi pui întrebarea dacă mai are rost. Şi dacă pînă acum aveam înţelegere, acum chiar că nu vom mai găsi. Gimnasticii i s-a dat sarcina de a salva sportul românesc la această Olimpiadă. Sîntem constienţi că nu am avut rezultate excepţionale, dar tot sportul nostru e în criză.

- De cine depine, de sportiv sau de antrenor?
- Se spune că un antrenor bun poate să ducă un sportiv pînă la medalia de argint, drumul pînă la aur e parcurs de sportiv, el face diferenţa. Şi aici mai intervine şi norocul.

-Stiţi cîte zile au mai rămas pîna la JO?
-Nu. Nu le număr. Eu urmez planul de pregătire şi nu bifez zilele în calendar. Toţi sîntem constienţi că e an olimpic şi avem de păstrat o tradiţie.

- Care sînt fetele care ar putea alcătui echipa României la Beijing.
- Primele patru sînt Izbaşa, Nistor, Pătraşcu şi Ana Tămîrjan. Va depinde foarte mult de cum evoluează ele în următoarele luni. Ele sînt urmate de un grup care le cuprinde pe Druncea, Grigore, Drăgoi, Stănculescu şi Guţu.

- E prea devreme să vorbim despre adversarii României?
- E absurd să ne gîndim că doar minimalist în gimnastică. Trebuie analizat foarte mult în gimnastică. În primul rînd te lupţi cu tine, apoi cu aparatul şi abia în ultimă instanţă cu adversarul. Acum toţi au probleme cu noul cod de punctaj, înainte nota zece egaliza, acum parcă acesta e pe placul statisticienilor.

- O să fie şi pentru dumneavoastră un moment foarte special. E prima Olimpiadă ca antrenor principal...
- Da...eu m-am simţit partener la succesele dinperioada lui Belu, dar şi la eşecuri. Oricum, nu mă bucur de notorietatea lui Belu. Nu va fi simplu, dar eu sînt hotărît să duc căruţa pîna la capăt.

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (4)
 •  14 Februarie 2008, 11:04

Pentru dandand. Nu prea inteleg ce vrei sa zici. De cercetare despre corp si performantele lui te asigur ca majoritatea antrenorilor (nu doar cei de la lot, ci si cei de la cluburi) se pricep foarte bine. Cel putin pe partea de biomecanica, daca la asta te-ai referit. Cu decodarea codurilor de concurs m-ai pierdut. Ce coduri de concurs? Cine sa le decodeze? Iar de medicina sportiva, eu deja m-am plictisit de cand il aud pe Forminte ca e nevoie disperata de ajutor in directia asta.

 •  13 Februarie 2008, 20:21

Nu vrem sa vorbim si despre incapacitataea de acheltui banii corect? Daca am face putina cercetare pe buna cand e vb despre corp si performantele lui...daca am tine cont macar de ce zic altii in medicina sportiva...daca am mai avea si creier sa decodam codurile de concurs...dar pana acolo...Romania

 •  11 Februarie 2008, 20:37

Da, buna intrebare...unde sunt Adriana Tamarjan, Andreea Acatrinei, Aluissa Lacusteanu si Alexandra Ghita

Vezi toate comentariile (4)
Comentează
Close