GSP SPECIAL  »  TRAGEDIE  »  A MURIT ILIE BALACI

Editorial tulburător al lui Marius Mitran despre moartea lui Ilie Balaci: "Nici măcar nu e adevărat"

Articol de GSP - Publicat duminica, 21 octombrie 2018 16:09

de Marius Mitran

  • Vechi jurnalist cu familia de loc din Bistreț, precum Ilie Balaci, și om legat pentru totdeauna de Craiova Maxima, Marius Mitran este astăzi șeful comunicării Ligii Profesioniste de Fotbal.
  • Pentru câteva ore din duminica îndoliată a fotbalului nostru, Marius Mitran a redevenit cronicarul unei dispariții care ne-a înmărmurit pe toți.

Nici măcar nu e adevărat

Mi s-a spus până să se întâmple, aproape. Repede, ca nu cumva să pierd ceva din izbitura acestei vești nenorocite: a murit Balaci.

Evident că n-am crezut și nici măcar nu e adevărat. Mă miră însă cât de ușor cred unii că Ilie a murit. Sună telefoanele, posturile de știri au pus titluri negre ca să convingă. Din când în când parcă-i aud vorbind pe Dinu, pe Ioanițoaia, pe Cârțu, pe Păunescu. Parcă. Sună telefonul și nu răspund. Nu răspund nimănui.

Mă mai gândesc. Închid, oricum, televizorul. Îmi vine să plâng când se face liniște în toată casa și nu înțeleg de ce. E duminică la prânz și diseară e Craiova cu Steaua. Ca de fiecare dată, tata are emoții. Mama îmi face cu ochiul când tata începe iar aceeași poveste, pe care o știm pe dinafară. Eu o ascult, că-mi place. Îmi place și supa cu găluști a mamei. Am 15 ani și dau treapta întâi. După masă o să învăț, ca să am liniște la meci. Că se televizează.

Povestea tatei e așa: cum prin ‘74-‘75, nu mai știe exact, Craiova a jucat la Iași, cu Poli. Și a câștigat, cu un gol al lui Ilie. După meci, tata, care lucra la Bârlad, a mers la vestiar, s-a pupat cu Deliu, "vicele" Craiovei, cu care fusese coleg în facultate, iar Costică Deliu l-a dus pe tata lângă puștiul de 18 ani, blond și abia ieșit de sub duș.

"Uite, Ilie, buletinul meu", îi spusese tata punând degetul pe locul nașterii. "Aha, i-a zis puștiul blond, sunteți din Bistreț, ca mine".

Apoi tata l-a îmbrățișat pe Ilie, care și-a cerut scuze că e ud, iar noi ne-am mâncat supa cu găluști.

Ziua trece greu, chiar dacă mă prefac un timp că mă uit pe comentariile la română.

Se dă legătura la Craiova. Pe televizorul nostru alb-negru Stassfurt se vede totuși că stadionul e arhiplin. Mama îmi coase o matricolă pe mâneca pardesiului și s-a strâns toată într-un fotoliu.

Tata nu mișcă, în celălalt. Pe ecran, Ilie zâmbește în prim-plan. Bate un aut, reprimește de la Crișan și pleacă în dribling. Unu, doi, trei, patru steliști cad ridiculizați. Șut... bară! Mingea sare la Cârțu și Sorin stopează neverosimil, apoi trimite în plasă. "Centralul" explodează, urlă, strigă, ca și cum L-ar implora pe Dumnezeu să țină duminica aia pentru totdeauna: Baaa-laci! Baaa-laci! Baaa-laci! Din ecran, Ilie zâmbește. Tata are același zâmbet. Parcă și mama.

Mă sună Tolontan. Să scriu ceva. Scriu, Tolo. Dar cum crezi tu, Tolo, dragul meu, că eu o să cred vreodată că mama, tata și Ilie nu mai sunt?

Am 15 ani, e duminică și diseară e Craiova – Steaua. Ilie e tot acolo, pe teren, cu 8.

Playtech: TRAGEDIE! Doliu URIAȘ în politica din România! A MURIT în urmă cu puțin ...

Ianis Hagi și Dennis Man, în centrul atenției la reunire » Ținute extravagante alese de „tricolori”


Comentarii (26)
1904369416337813
Petrus Medrega  •  25 Octombrie 2018, 13:26

Si tatal meu ,incepand cu anul 1974 ,ma ducea la meciurile Stiintei Craiova .Am prins perioada de mare glorie a Stiintei Craiova , am prins si episodul CS 2013 Mogosoaia ...Da ,Ilie Balaci nu a murit ,Zoltan Crisan ,Costica Stefanescu nu a murit ,Nicolae Tlihoi ,aidoma ...Raman asa cum am fost ,cu Stiinta Craiova ,cea adevarata ,niciodata cu cea ,,made in Mogosoaia 2013,, ...Sa ramanem drepti ,nu inconvoiati ! Altfel ....

411169265947834
Ilie Troianov  •  22 Octombrie 2018, 10:01

Foarte frumos articolul, imi aduce aminte de comentariul domnului Mitran de la emisiunea replay despre Univ. Craiova de acum cativa ani si atunci ca si acum mi-a umplut ochii de lacrimi. Despre Ilie Balaci ce s-ar putea spune, cum sa-l putem uita vreodata, cand ne reamintim meciul cu Italia si driblingurile lui in fata lui Gentile, sau golul dat Benficai in semifinala UEFA? Vei ramane vesnic langa noi Ilie, in special langa fanii Craiovei Maxima! Dumnezeu sa te odihnesca in pace!

1793872374072231
Danciu Marius  •  21 Octombrie 2018, 20:53

Bun articol însă adevărata Craiova este în liga a3 domnule Mitran în rest dumnezeu să îl aibă în pază pe eroul nostru Ilie Balaci !!!

Vezi toate comentariile (26)
Comentează
Close