INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  EDITORIAL

Editorial Andrei Niculescu » După 20 de meciuri. De Simeone-tatăl

Diego Simeone a propulsat-o pe Atletico Madrid la 9 puncte de Barcelona. Foto: Guliver/GettyImages
Diego Simeone a propulsat-o pe Atletico Madrid la 9 puncte de Barcelona. Foto: Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat duminica, 22 noiembrie 2020 17:26 / Actualizat duminica, 22 noiembrie 2020 17:44

Fără victorie în campionat în fața Barcelonei de 20 de meciuri. Un detaliu, sec, rece, în jurul căruia s-a construit avancronica acestui Atletico-Barca de pe "Metropolitano". În completare venea și amănuntul, deloc banal, că Diego Simeone nu câștigase niciodată în fața catalanilor în Primera. Pesemne sătul să tot fie scoasă din sertare această statistică, Cholo trebuie să-și fi spus: "Dacă nici acum, atunci când?". 

Și cam așa era. În fața unui Atletico ce căuta motive pentru a porni în căutarea unui nou titlu de campioană a stat o versiune a Barcelonei ce nu oferă niciun motiv plauzibil pentru a fi considerată favorită la ceva. Atletico a câștigat, iar Simeone a obținut ceva mult mai important: încredere. Vestiarul madrilen s-a încărcat de optimism și Cholo are în fața ochilor direcția de mers. În acest sezon am văzut un Atletico mai jovial ca niciodată pe faza ofensivă, căutând atacurile și posesia, într-un soi de depravare cum n-a mai existat în mandatul argentinianului. 

Simeone a mai câștigat meciuri cuBarcelona, dar asta venea, la statisticile de mai sus, ca asteriscul pus în reclamele tv după anumite prețuri apetisante, pe ideea să nu stricăm o publicitate bună cu un mic adevăr. A mai câștigat, dar mereu cu formula lui "Simeone-ască", intensitate, caracter, disciplină, tactică defensivă ireproșabil interpretată, așteptare cuminte a erorii adversarului. Acum a făcut-o jucând, iar partida de sâmbătă ne-a oferit o nouă realitate a acestui duel clasic în Primera: la momentul actual, la nivel de calitate a lotului, Simeone nu are niciun motiv de invidie față de Barcelona sau Real Madrid. Azi, lotul lui Atletico e de campioană, iar ratarea acestui obiectiv ar însemna cel mai mare eșec al lui Cholo.

"BUGETARUL" MESSI ȘI PLANETELE LUI KOEMAN

Cât despre Barcelona, la cum arată, obiectivul pare a fi un loc de Europa League. Planetele parcă s-au aliniat împotriva lui Koeman, care a renunțat bizar la o "națională" cu perspective pentru a prelua un club în derivă. O derivă ce i-a contaminat și lui ideile. Aduce cu un adolescent ce se joacă pe calculator atunci când aruncă în teren toți atacanții dacă are nevoie să egaleze, dar nu vrea defel să renunțe la acest 4-2-3-1 ce nu se arată deloc potrivit în contextul actual. Imaginea cu Messi coborând mult dincolo de centrul terenului pentru a primi o pasă de la fundașii centrali e elocventă în acest sens. 

Dar cu Messi e o altă discuție. Sigur nu e motivul tuturor relelor la Barcelona, dar multe din ele îl au pe el în prim-plan. Caută să interpreteze aceeași partitură dintotdeauna, încearcă să ofere idei, dar greșește mai mult ca niciodată. Iar echipa nu e capabilă să depășească o asemenea realitate și tot așteaptă o soluție de la cel care mereu a găsit-o. E greu de spus dacă această cădere a lui Messi ține de latura emoțională ori de cea fizică, dar ceea ce face el pe teren seamănă cu munca unui bugetar nemulțumit de serviciul pe care-l are. Plimbă hârtii dintr-o parte în alta, cu ochii pe ceas, așteptând să se termine ziua de lucru, iar atunci când i se solicită ceva ce ar intra în fișa unui post atât de bine plătit își compune o față plictisită și spune: "Aaa, nu se poate, veniți mâine. Doar că mâine e posibil să nu mă mai găsiți". 

P.S.: Puțin despre Guardiola. Are legătură cu "mâine"-le lui Messi. Mourinho l-a bătut pe Guardiola sâmbătă cu două șuturi (din două) pe spațiul porții și cu 33 la sută posesie. Clasic. Ca și Messi, Pep e la cel mai prost start de campionat din cariera lui, cu 12 puncte din 24 posibile. Și pentru că trebuia să i se întâmple ceva, a primit o prelungire de contract. Îl va primi oare și pe Messi? Par condamnați să se regăsească. 

Cele mai tari 5 goluri marcate de Messi pentru Barcelona

Citește mai multe știri din fotbalul internațional:

Telefoanele care au cucerit vedetele » Pe ce au cheltuit Neymar și Messi câte 5.000 de lire sterline: „Un produs incredibil”

Marius Șumudică a ajuns pe locul 4 în Turcia! Mesaj pentru contestatari: „Mă criticau. Sunt singurul care joacă așa și uite ce am făcut!”

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (7)
2528389220528911
Ionut Costache  •  22 Noiembrie 2020, 20:50
Postat de Ionut Costache pe 22 Noiembrie 2020, 20:49

Depinde daca ii pastreaza ca sa faca performanta. In ultimii ani Barcelona s-a remarcat prin vanzarea de jucatori sa pierderea lor gratis. Cum ar fi aratat azi o echipa cu Thiago Alcantara, Bellerin, Grimaldo, Dani Olmo, Adama Traore, Perez sau Deulofeu (ca sa dau doar cateva exemple), alaturi de Ansu Fati? Mai bine oricum decat transferurile din era Bartomeu...

Era cooment pt Mihnea Iorga.

2528389220528911
Ionut Costache  •  22 Noiembrie 2020, 20:49

Depinde daca ii pastreaza ca sa faca performanta. In ultimii ani Barcelona s-a remarcat prin vanzarea de jucatori sa pierderea lor gratis. Cum ar fi aratat azi o echipa cu Thiago Alcantara, Bellerin, Grimaldo, Dani Olmo, Adama Traore, Perez sau Deulofeu (ca sa dau doar cateva exemple), alaturi de Ansu Fati? Mai bine oricum decat transferurile din era Bartomeu...

2528389220528911
Ionut Costache  •  22 Noiembrie 2020, 20:42
Postat de melcul_furios pe 22 Noiembrie 2020, 18:27

Messi face acelasi lucru doar ca a ramas singurul din lot la acel nivel. Inainte el era de 10 si avea inca 3-5 jucatori de 8-9 in echipa egn Iniesta, Xavi, Mascherano, Suarez, Neymar etc. Astazi el a scazut la 9 insa restul sunt la 6-7. Cu cine sa joci, cu Pedri? Trincao? Copii care se adapteaza si ei. Ansu Fati incepuse sa joace si s-a accidentat, Coutinho nu e nimic interesant, Dembele nu e rau insa bramburit, Griezman rateaza orice prinde si mereu e in acelasi loc cu alt jucator de la Barcelona. Managerul a distrus clubul cu tranferurile lui Griezman, Dembele, Coutinho - sume uriase si jucatori decenti care insa nu fac nimic. Si dupa asta l-a vandut pe Suarez, care ramane un atacant foarte bun de careu. Un an de zile nu o sa faca nimic Barcelona, abia la anul daca o sa joace ceva decent.

De acord cu comentariul. Nu poti sa il acuzi pe Messi ca joaca in acelasi stil la 33 de ani. Ce ar trebui, sa se reinventeze acum? Si de ce ar face-o, cand cu stilul asta a ajuns unul dintre cei mai buni (daca nu cel mai bun) din istorie... Nu uitati ca fotbalul e un sport de echipa si jucatorii mari performeaza daca au si o echipa buna in spate. Nu poate Messi sa suplineasca singur plecarile de la Barca din ultimii 4-5 ani (cu nume ca Xavi, Iniesta, Dani Alves, Neymar, Rakitic, Suarez) intr-un sezon in care singurul transfer al Barcelonei este Dest. Aseara a dat 2 centrari perfecte si Lenglet si Griezmann au dat pe mijlocul portii. Cu un atacant de careu poate puncta la assisturi sau chiar la goluri, chiar si la varsta asta. Asa, orice echipa joaca cu Barca stie ca el trebuie blocat (aseara erau la un moment dat 5 in jurul lui) si jocul e gata. Nu vreau sa ma gandesc daca asa joaca cu el in teren, ce ar juca echipa asta fara el. Cu Trincao, Pedri, Griezmann, Dembele si cu apararea actuala, care mai nou ia gol si de la mijlocul terenului...

Vezi toate comentariile (7)
Comentează