INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  SPANIA

Atléti bis, după 71 de ani? Totul despre noul sezon din La Liga, care începe azi

Atléti bis, după 71 de ani? Totul despre noul sezon din La Liga, care începe azi
Atléti bis, după 71 de ani? Totul despre noul sezon din La Liga, care începe azi

Articol de - Publicat vineri, 13 august 2021 19:34 / Actualizat vineri, 13 august 2021 21:27

Diego Simeone vrea să câștige al treilea său campionat cu Atlético. Pentru ”colchoneros”, ar fi prima oară din 1950-1951 când cuceresc titlul doi ani la rând

Florentino Perez contraatacă! Cum răspunde după ce a fost acuzat că a sabotat negocierile dintre Barcelona și Messi
REAL MADRID
Florentino Perez contraatacă! Cum răspunde după ce a fost acuzat că a sabotat negocierile dintre Barcelona și Messi

Dacă în Anglia criza nu pare să existe, marile cluburi cheltuind peste 100 de milioane de euro pentru un jucător, Spania are tot mai multe griji. Așa începe LaLiga 2021-2022, sub semnul suferinței, a lipsei banilor. Primul campionat fără Leo Messi și Sergio Ramos, după 17 ani de dueluri acerbe în El Clasico.

Barcelona și Real Madrid, incertitudine

Barcelona e într-o situație critică, având o datorie de peste un miliard și fondul salarial la 95% din venituri, mult peste limita maximă acceptată de fair-play-ul financiar în Spania (70%). A renunțat la Messi, dar tot așteaptă până în ultima clipă, cu sufletul la gură, să înregistreze transferurile, mai ales pe Memphis Depay, noul star al atacului blaugrana. Venit gratis de la Lyon, la fel ca Eric García și Agüero (ambii Man. City). A cheltuit numai 9 milioane, pentru fundașul stânga Emerson Royal, de la Betis.

Real nu a plătit niciun euro în mercato, înlocuindu-l pe Ramos cu David Alaba, sosit și el ca jucător liber, după despărțirea de Bayern. Îi va fi greu lui Carlo Ancelotti, întors după șase ani la Madrid, să formeze rapid o altă echipă puternică. Atragerea lui Kylian Mbappé este doar o posibilitate, una foarte îndepărtată. Președintele blanco, Florentino Pérez, e mai interesat în această perioadă de proiectul Super Ligii Europei decât de competiția iberică.

Cel mai scump transfer, 35 de milioane

În total, cele 20 de grupări din LaLiga au investit 127 de milioane de euro pentru achiziții. Cel mai mult, Atlético, 35 de milioane pentru De Paul, cumpărat de la Udinese. Campioana pare momentan în cea mai bună poziție, cu același lot, întărit în linia mediană de argentinianul care tocmai a cucerit Copa América.

Diego Simeone vrea al treilea său titlu la "colchoneros". Ar fi prima oară după 71 de ani când Atléti câștigă două campionate la rând. S-a întâmplat în două rânduri în istoria clubului madrilen: 1940-1941 și 1950-1951.

4,93de miliarde de euro valorează toți fotbaliștii din LaLiga, potrivit transfermarkt.de

90de milioane de euro este cota lui Frenkie de Jong, cel mai scump din campionat

519jucători evoluează la echipele din prima ligă spaniolă; 39,3% sunt străini (204)

27,3ani este media de vârstă a fotbaliștilor din LaLiga, cea mai mare în Top 5 Europa

TOP 5 ACHIZIȚII LA LIGA

Nume  Fost club Club actualSumă
1. R. de PaulUdineseAtlético35*
2. J. FoythTottenhamVillarreal15
B. DiaReimsVillarreal12
4. Emerson RoyalBetisBarcelona9
5. A. BudimirMallorcaOsasuna8

* Sumele sunt exprimate în milioane de euro

TOP 5 VÂNZĂRI LA LIGA

NumeFost clubClub actualSumă
1. B. GilSevillaTottenham25*
2. Junior FirpoBarcelonaLeeds15
3. Emerson RoyalBetisBarcelona9
4. J. C. TodiboBarcelonaNice8,5
5. A. BudimirMallorcaOsasuna8

LaLiga e transmisă de trei posturi

Fotbalul spaniol continuă să atragă posturile noastre de televiziune. Cele mai interesante partide din LaLiga pot fi urmărite live pe Digi, Telekom și Look. 

2,1 miliarde prin CVC

LaLiga a devenit LaLiga Impulso după acordul cu fondul de investiții CVC Capital Partners, care va deține 10% din liga spaniolă, împrumutând cluburile cu peste două miliarde de euro pe 50 de ani. Suma, anunțată inițial la 2,7 miliarde, a rămas de 2,1 miliarde, după ce Real, Barcelona și Bilbao au refuzat înțelegerea. Cele trei nu vor beneficia de acest împrumut, dar se pot răzgândi în următorii trei ani, fără a fi penalizate. Rămân parte din LaLiga chiar și fără acceptarea acordului cu CVC. 

Revin spectatorii

După un sezon "închis" de pandemie, cu tribunele goale, stadioanele s-au redeschis în Spania. Majoritatea echipelor (15) pot avea spectatori într-un procent de 40% din capacitatea arenelor. Excepțiile sunt cele din Țara Bascilor (Real Sociedad, Athletic Bilbao și Alavés, cu 20%) și Barcelona (Barça și Espanyol, 30%). 

TREI FAVORITE LA TITLU

ATLETICO 4-4-2 Oblak - Trippier, Savic, Giménez, Renan Lodi - Carrasco, DE PAUL, Koke, Saúl - L. Suárez, João Félix. Antrenor: Diego Simeone

REAL MADRID 4-3-3 Courtois - Lucas Vázquez, Nacho, Alaba, Marcelo - Modric, Casemiro, Kroos - Bale, Benzema, Hazard. Antrenor: Carlo Ancelotti (nou)

BARCELONA 4-3-3 Ter Stegen - Dest, Piqué, Araújo, Jordi Alba - F. de Jong, Busquets, Pedri - Griezmann, Braithwaite, DEPAY. Antrenor: Ronald Koeman

Real Madrid pregătește 120 de milioane pentru Mbappé!

Barcelona vrea să scape cu orice preț de Coutinho! L-a propus din nou în Serie A

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (1)
ripensistu
ripensistu  •  13 August 2021, 23:29

messul a distrus Barcelona, cum naiba sa ai asa salariu cand pana si un tractorist e mai util pentru societate decat tine, daca ar fi avut un salariu normal nu ar fi ajuns clubul in starea aceasta, iar infractorul Perez sa mearga la inchisoare pe viata pentru Super Liga Autista.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează