INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  ANGLIA

Cum l-a ajutat psihiatrul pe Jordan Henderson + problemele prin care a trecut înainte de a o duce pe Liverpool pe culmile succesului

Articol de - Publicat joi, 25 februarie 2021 17:57 / Actualizat joi, 25 februarie 2021 18:08

Jordan Henderson, 30 de ani, căpitanul lui Liverpool, de un deceniu pe ”Anfield”, povestește cum a depășit clipele dificile ale vieții și carierei. Mai ales când tatăl lui a fost bolnav de cancer

Tătăl său, salvat de medici după o lungă bătălie cu cancerul, s-a protejat de COVID-19 şi Jordan Henderson nu prea l-a văzut în ultimul an. Şi asta explică, în parte, determinarea jucătorului în a coordona o campanie pentru strângerea de milioane de lire de la fotbalişti din Premier League pentru NHS (sistemul britanic de sănătate).

Recunoaşte că anul 2020 l-a schimbat. "Cu siguranţă a pus totul într-o nouă perspectivă. Nu că aş lua vreodată lucrurile de bune, dar 2020 a subliniat încă o dată ce e important: familia şi sănătatea. Tot ce contează. Trebuie să te bucuri de viaţă cât poţi şi să încerci să nu te deprimi prea tare".

Aplauzele au înlocuit critica

Pe teren, în ciuda absenţei fanilor, Henderson a condus Liverpool spre primul titlu de ligă în 30 de ani. Este un simbol al încrederii în sine şi zelului uriaş din care sunt făcuţi campionii. Premiul "Jucătorul anului", aşa cum l-au votat jurnaliștii sportivi din Anglia, a fost urmat de un loc doi, în spatele lui Lewis Hamilton, în sondajul BBC "Personalitatea sportivă a anului". Aplauzele au înlocuit critica şi îndoielile care cândva îl urmăreau pe Henderson. Totuşi, el insistă că foamea sa de a deveni mai bun rămâne neclintită.

Un moment important pentru el a fost meciul împotriva lui Southampton, în aprilie 2019, când a intrat de pe bancă şi şi-a ajutat echipa să treacă de la 0-1 la 3-1. A fost meciul în care Henderson a dovedit că poate fi o prezenţă mai ofensivă, jucând pe postul mai avansat în mijloc pe care şi-l dorea.

Sigur, momentele de criză personală sunt mai fascinante pentru aceia dintre noi care nu le-au trăit, iar când Henderson răspunde la întrebări despre obstacolele pe care le-a depăşit, pare că emoţiile sunt încă foarte puternice.

Cum l-a ajutat psihiatrul pe Jordan Henderson + problemele prin care a trecut înainte de a o duce pe Liverpool pe culmile succesului

"Ai nevoie de obstacole"

În iunie 2011, când a ajuns la Liverpool de la Sunderland, pentru 20 milioane de lire sterline, Henderson a fost unul dintre primele mari transferuri ale Fenway Group după preluarea clubului.

14 luni mai târziu, pe cât de greu este să ne imaginăm asta acum, luând în calcul importanţa lui Henderson pentru club, Liverpool voia să-l vândă la Fulham, ca să-l ia pe Clint Dempsey. "A fost un moment dificil pe care mi-l amintesc foarte bine", spune Henderson. "Ne pregăteam pentru un meci de calificare în Europa League, împotriva lui Hearts. Ne-am întâlnit la hotelul Hope Street, ca de obicei, şi am fost anunţat că managerul vrea să discute cu mine. Ca să fiu corect cu Brendan Rodgers, chiar a fost doar o conversaţie. Era o oportunitate pe care nu mi-o doream. Simţeam că am încă multe de dat pentru Liverpool. Dar eram într-o situație foarte întunecată. Ne-a făcut mai puternici şi mai înţelepţi mai apoi şi fără asta nu ştiu ce s-ar fi întâmplat. Aşa că preţuiesc acele clipe, pentru că ai nevoie de obstacole, de adversitate. Te ridici şi asta te face mai puternic, pentru că vrei să le arăţi oamenilor că greşesc în privinţa ta.

Încă din acea zi am avut în minte ceva. Voiam să-i dovedesc managerului că pot să intru până la urmă în această echipă. Aş fi făcut absolut orice să joc, să le dovedesc că se înşală. Trebuia să continui să muncesc, să devin mai puternic în sală, să lucrez nonstop, să fac lucrurile pe care alţii nu le făceau".

Succesorul lui Gerrard

Henderson explică că el şi soţia sa, Rebecca, au rămas cât se poate de apropiaţi în această perioadă tumultuoasă, dar "a fost dificil, pentru că nu îmi plăcea să amestec familia cu fotbalul. Deseori când veneam acasă, nu eram în apele mele. Eram încă foarte tânăr şi învăţam cum să mă descurc în astfel de situaţii. Eram focusat, voiam să muncesc, să fiu mai valoros. Toată concentrarea era pe ceea ce iubesc: să joc fotbal şi să fiu cea mai bună versiune a mea. Rebecca a fost mereu acolo pentru mine, dar a fost o perioadă grea".

Cum l-a ajutat psihiatrul pe Jordan Henderson + problemele prin care a trecut înainte de a o duce pe Liverpool pe culmile succesului

Steven Gerrard a zis, când lucra la biografia sa, că mama lui Henderson i-a vorbit despre îngrijorările ei legate de Jordan. "Era un pic rătăcit. Transferul a fost iniţial prea mare pentru el".

În vreme ce glumea despre cât de bătrân se simţea, pentru că Henderson avea un poster cu el pe perete, în copilărie, Gerrard era convins şi că Liverpool l-a găsit pe succesorul său în Jordan.

Insistând că Henderson a fost unul dintre jucătorii de la Liverpool "de care îmi păsa cel mai mult", Gerrard a liniştit-o pe mama coechipierului său şi i-a promis că o să aibă grijă de băiatul ei, dar şi că, urmărindu-l îndeaproape pe Jordan, "ştiam că va fi OK", că urma să devină "un jucător vital pentru club".

"A fost un şoc"

Împărtăşea Henderson această convingere în urmă cu opt ani? "Nu ştii niciodată ce urmează să se întâmple. Când am semnat prima oară, eram foarte tânăr şi ştiam că va fi greu. Dar mereu am vrut să dau probă şi ştiam, mergând la Liverpool, că voi deveni mai bun. Însă mi-a luat ceva timp".

Chiar şi când ajunsese o prezenţă-cheie în echipă, când Liverpool a fost atât de aproape de a câştiga liga în 2014, Henderson a fost testat. Tatăl său, Brian, fusese diagnosticat cu cancer de gât cu câteva luni înainte.

"A fost un şoc", își aminteşte Henderson. "Nu l-am văzut cel puţin șase luni, pentru că nu a vrut să ne vedem în timpul tratamentului. Mi-am ţinut capul jos, am continuat să joc, pentru că ştiam că ne urmăreşte şi să ne vadă câştigând ar ajuta. Acolo s-a dus energia mea şi aşa au trecut surprinzător de repede 6 luni."

Puţini oameni ştiau prin ce trece Henderson atunci, dar a vorbit des cu Steve Peters, psihiatru de sportivi. "Tatăl meu erau bolnav şi, când eram aşa aproape să câştigăm liga, vorbeam cu Steve destul de des, a contat. Mulţi oameni trec prin așa ceva şi asta ne-a făcut să ne maturizăm mai repede. Am învăţat mult. Într-un fel, boala l-a făcut pe tatăl meu mai puternic şi simt că l-a schimbat în bine. Se bucură de viaţă acum mai mult. Dacă reuşeşti să treci prin asta, poţi să ai o perspectivă pozitivă, dar, din păcate, pentru unii oameni nu e un final fericit".

În noaptea în care Henderson a ridicat trofeul Champions League, în iunie 2019, el şi tatăl lui s-au îmbrăţişat, în lacrimi, pe teren. A fost anul în care părintele său a supravieţuit cancerului, dar şi în care Henderson s-a simţit în cele din urmă acceptat la vârful fotbalului. 

Cum l-a ajutat psihiatrul pe Jordan Henderson + problemele prin care a trecut înainte de a o duce pe Liverpool pe culmile succesului

390de meciuri a jucat Jordan Henderson la Liverpool în toate competițiile (30 de goluri marcate)

58de selecții are mijlocașul în vârstă de 30 de ani la naționala Angliei (nu a înscris niciodată)

5trofee a cucerit Henderson într-un deceniu la Liverpool, inclusiv Champions (2019) și Premier (2020)

Traducere și adaptare din The Guardian

Scenariu optimist pentru Euro 2020: „UEFA vrea fani în tribune!”

Manchester City e de neoprit, dar Guardiola vede altă favorită la câștigarea Ligii: „Are prima șansă”

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează