INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  PREMIER LEAGUE

Unul dintre liderii lui Manchester United, despre „rușinea” sezonului trecut: „A fost jenant. Un dezastru. Dureros, inacceptabil”

David de Gea, Foto: Imago Images
David de Gea, Foto: Imago Images

Articol de - Publicat sambata, 30 iulie 2022 13:35 / Actualizat sambata, 30 iulie 2022 13:37

David de Gea (31 de ani), portarul lui Manchester United, amintește în interviul acordat publicației The Guardian de un Premier League de coșmar 2021-2022, încheiat pe locul 6, la 35 de puncte de campioana Manchester City.

David de Gea intră în camera 1104 de la Ritz-Carlton din Perth, examinează cadrul înghesuit, ridică o sprânceană ironică și vorbește pe șleau și în detaliu, inclusiv despre încheierea carierei sale la Manchester United, despre „rușinea” suferită sezonul trecut și sfaturile lui Sir Alex Ferguson după eșecul din finala Europa League la loviturile de departajare. 

Valeriu Iftime, după ce a fost „interzis” în fotbal timp de 6 luni: „Mă deranjează enorm imaginea asta de om nociv”
FC BOTOȘANI
Valeriu Iftime, după ce a fost „interzis” în fotbal timp de 6 luni: „Mă deranjează enorm imaginea asta de om nociv”

David de Gea, despre „rușinea” sezonului trecut: „A fost jenant. Un dezastru. Dureros, inacceptabil”

Discuția cu portarul are loc la hotelul echipei, în timpul turneului de două săptămâni din Thailanda și Australia. În primele meciuri din mandatul lui Erik ten Hag, Manchester United a învins Liverpool (4-0), Melbourne Victory (4-1) și Crystal Palace (3-1). 

De Gea a fost transferat de Ferguson în vara anului 2011 și este singurul membru al lotului care a cucerit titlul în Premier League. De asemenea, el a câștigat Cupa Angliei și Cupa Ligii, a fost de patru ori jucătorul anului la United și a jucat 487 de meciuri.

David de Gea, gata să rămână la United până la retragerea sa

La 31 august 2015, jucătorul de 31 de ani s-ar fi mutat la Real Madrid, într-un transfer de 29,3 milioane de lire sterline dacă ar fi sosit la timp un fax. Dar, acum, De Gea este gata să semneze cu United până la retragerea sa. 

487 de meciuria jucat David de Gea la Manchester United în toate competițiile (377 numai în Premier League)

„Da, dacă este posibil”, spune el. „Dacă mă lasă să rămân, voi rămâne, cu siguranță. Mă simt foarte bine, sunt fericit și sper ca, înainte de a pleca, să mai câștigăm ceva”. 

De Gea mai are 12 luni din contractul actual, pe un salariu de bază de aproximativ 290.000 de lire sterline pe săptămână, cu o opțiune pentru încă 12 luni. 

„Nu am vorbit cu nimeni încă despre o reînnoire, dar bineînțeles că da”, spune el. „Pentru că vreau să fiu aici pentru mai mulți ani”.

Becali își freacă palmele! Licitație pentru Florin Tănase » Chinezii s-au speriat de interesul din Golf și au trimis o nouă ofertă: „El decide unde vrea să joace”
FCSB
Becali își freacă palmele! Licitație pentru Florin Tănase » Chinezii s-au speriat de interesul din Golf și au trimis o nouă ofertă: „El decide unde vrea să joace”

David de Gea: „Uneori, trebuie să simți durerea pentru a merge mai departe”

Sezonul trecut, United a terminat pe locul șase, la 35 de puncte în spatele lui Manchester City, iar De Gea a fost adesea un critic deschis al echipei. 

„Nu putem face același lucru, pentru că a fost un dezastru. Sper din tot sufletul că vom juca mult mai bine. A fost foarte greu, jenant uneori. Unele meciuri au fost un dezastru. A fost dureros, inacceptabil. Uneori, trebuie să simți durerea pentru a urca și a merge mai departe”. 

De Gea e de acord cu Mourinho: nu e un semn bun când portarul e jucătorul sezonului. Dacă mutarea la Real nu ar fi căzut, CV-ul spaniolului ar include acum cele patru Ligi ale Campionilor și trei titluri în LaLiga pe care clubul le-a revendicat de atunci. Dar nu are regrete. 

„Nu. Mă gândesc doar la Manchester”, spune De Gea. „Este casa mea. Este un privilegiu, o onoare să fiu la acest club. Este unul dintre cele mai bune lucruri din viața mea. Câștigând sau nu, doar faptul că sunt la acest club înseamnă mai mult decât trofee. Bineînțeles, ne dorim să câștigăm, dar să reprezentăm United este mai important decât orice trofeu”. 

Jose Mourinho, un predecesor al lui Ten Hag, a spus că faptul că portarul a fost ales jucătorul sezonului la United - așa cum s-a întâmplat cu De Gea de patru ori, între 2013-'14 și 2017-'18 - este un lucru rău, deoarece acest lucru semnalează că este suprasolicitat și indică o lipsă de succes în urmărirea trofeelor. 

„Da, sunt total de acord”, spune De Gea. „Este bine pentru mine. Îmi place să câștig trofee, dar sunt total de acord cu ceea ce a spus (Mourinho). Trebuie să fie un atacant, un mijlocaș - cu siguranță în acest sezon va fi, sperăm, un alt jucător”.

Ten Hag e foarte intens

O doză de optimism e de așteptat când își începe mandatul un antrenor nou. 

Ten Hag este al cincilea la United din 2013 până în prezent, iar De Gea răspunde cu sinceritate când este întrebat de ce olandezul poate face din United o candidată la titlu, din moment ce David Moyes, Louis van Gaal, Mourinho și Ole Gunnar Solskjær au eșuat de la ultimul triumf, de acum nouă ani. 

15 milioane de eurovalorează portarul iberic, potrivit transfermarkt.de; în 2018, cota lui era de 70 de milioane

„Nu știu, avem nevoie de timp să vedem, nu se știe niciodată viitorul”, spune el. „Acesta este doar începutul, dar jucătorii muncesc foarte mult, simt o energie bună, mai multă concentrare. Încercăm doar să ne pregătim pentru primul meci din campionat”.

„Erik ten Hag este foarte intens, tot ceea ce spune este cu o concentrare maximă, 100%. Vine cu lucruri noi, așa că trebuie să ne adaptăm la el, dar am arătat deja în aceste trei meciuri că presăm sus, am câștigat mingea în acest fel. Vrem să păstrăm mingea, să dictăm, vrem să conducem jocul”.

Unul dintre liderii lui Manchester United, despre „rușinea” sezonului trecut: „A fost jenant. Un dezastru. Dureros, inacceptabil”
David de Gea, Foto: Imago Images

David de Gea: „Voi sta liniștit și voi încerca să joc din spate”

Stilul lui Ten Hag este de a construi din spate și există opinia că De Gea ar putea avea probleme în acest sens, deoarece nu este cel mai priceput la jocul cu piciorul. 

„Dacă vă uitați la meciurile mele cu echipa națională sau când am jucat pentru Sir Alex, ați putea vedea acest lucru”, spune el. „Nu am nevoie să o arăt nimănui. Ca întotdeauna, voi sta liniștit, calm și voi încerca să arăt acest lucru echipei și să joc din spate”. 

United începe sezonul 2022-'23 jucând acasă cu Brighton pe 7 august, înainte de o deplasare la Brentford în weekendul următor și vizita lui Liverpool pe 22 august. De Gea este sigur că va fi selectat dacă este apt. 

Totuși statutul său de titular din oficiu a fost amenințat acum două sezoane, când o serie de greșeli l-au determinat pe Solskjær să îi dea o șansă lui Dean Henderson. De Gea nu dă mare importanță acestui lucru. 

„De când sunt la acest club, tipul de pe bancă vrea să joace, vrea să fie numărul 1. Eu mă forțez mereu, nu contează cine vrea să fie în locul meu”. Și-a amintit cu regret finala Europa League din 2021. 

Acel meci a avut un final deosebit de dureros, după ce a ratat penalty-ul decisiv, condamnând-o pe United la o înfrângere la loviturile de departajare, 10-11 în fața lui Villarreal.

David de Gea visează la mai multe trofee

Într-un eufemism simpatic, De Gea mărturisește: „Acel sezon nu a fost cel mai bun final. Dar așa e viața uneori. A fost un pic ciudat să fiu nevoit să execut penalty-ul, dar asta se întâmplă în fotbal”. La finala de la Gdansk, Ferguson l-a consolat imediat. 

„Ferguson mi-a spus: «Uneori viața este așa, e un penalty, asta este. Bineînțeles că a fost o finală, dar continuă să muncești și în sezonul următor arată tot ce ai mai bun!»”, spune De Gea. 

7 trofeea cucerit spaniolul la „Red Devils”, ultimul în 2017 (Europa League); nu a mai câștigat Premier din 2013

De Gea visează la mai multe trofee: „Unul, două sau trei titluri, să încerc să câștig Liga Campionilor. Trebuie să luptăm pentru tot!”.

VIDEO. Cele mai bune parade ale lui David de Gea în 2021/22!

Citește mai multe știri din fotbalul internațional:

New entry pe lista lui Cristiano Ronaldo » Unde ar putea ajunge starul lui Manchester United

Starul lui Arsenal ar fi fotbalistul din Premier League acuzat de viol: „Nici o secundă nu a zis că am mințit”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează