INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  UCRAINA

Imaginea care îl înspăimântă pe Junior Moraes: „Mă văd acolo chiar înainte să explodeze racheta”

Imagini din Harkov, foto:  Imago
Imagini din Harkov, foto: Imago

Articol de - Publicat marti, 08 martie 2022 12:53 / Actualizat marti, 08 martie 2022 14:56

Atacantul brazilian al lui Șahtior Donețk, Junior Moraes, încă nu reușește să scape de coșmarul războiului din Ucraina. 

Pe 4 aprilie, Junior Moraes împlinește 35 de ani. Încă joacă și nu se gândește să renunțe la fotbal. Atacantul, un sezon la Gloria Bistrița, în 2010-2011, cu 18 goluri în 32 de meciuri în campionat, e legat însă de Ucraina. 

De un deceniu e acolo: Metalurg (2012-2015), Dinamo Kiev (2015-2018) și Șahtior, din 2018. Excepția a fost 2017, petrecut în China.

Interviu cu afaceristul care investeşte 10 milioane de euro la Rapid: „Vreau un club câștigător”
RAPID
Interviu cu afaceristul care investeşte 10 milioane de euro la Rapid: „Vreau un club câștigător”

Junior Moraes: „E horror! Am văzut lucruri construite, apoi distruse"

Întors în Brazilia, după o călătorie grea și periculoasă, reușind să scape din Ucraina, prin Moldova și România, înainte să zboare spre casă, Moraes le-a povestit jurnaliștilor de la O Globo, la São Paulo, ce a trăit la Kiev, oroarea pe care o simte față de războiul ce lovește cu brutalitate țara la care ține atât de mult.

„Ucraina reprezintă o mare parte din viața mea. Copiii mei trăiesc acolo mai mult decât în oricare altă țară. Prieteni, școală, relații, totul. Și cariera mea, la fel, familia, oameni de care suntem legați sufletește. Înseamnă mult pentru mine", a spus el, puternic afectat: „Încă nu-mi vine să cred ceea ce se întâmplă. E horror! Un coșmar din care tot aștept să mă trezesc. Am văzut multe lucruri construite, apoi distruse".

Fundația Ringier România, prin Libertatea și Gazeta Sporturilor, lansează campania umanitară „Alături de copiii ucraineni”. Cum poți dona?
ALĂTURI DE COPIII DIN UCRAINA
Fundația Ringier România, prin Libertatea și Gazeta Sporturilor, lansează campania umanitară „Alături de copiii ucraineni”. Cum poți dona?

Amintiri cu piața din centrul Harkivului

A relevat o imagine ce i se derulează la nesfârșit în minte și îl îngrozește. 

„Îmi apare foarte clar, teribil, dureros, înspăimântător. E despre ce s-a petrecut în piața centrală din Harkiv. Când jucam acolo, îmi plăcea să ies și să beau o cafea, să mă plimb puțin. Și, dintr-odată, cade racheta și distruge totul. Mă văd în acea imagine în piață, chiar înaintea să lovească racheta și să explodeze. Și era posibil, nu? E o senzație foarte stranie, nici nu pot explica bine ce simt".

Sud-americanul și-a amintit că atunci, la sfârșit de februarie, când bombele cădeau și asupra Kievului, iar jucătorii străini ai lui Șahtior erau strânși speriați într-un hotel, cerând ajutor, „mi s-a propus să plec singur. 

Un prieten foarte influent m-a sunat și mi-a zis: «Junior, mașina e pregătită, te ia și te duce până la graniță». I-am mulțumit: «Rămân până când reușim să plecăm toți, cu copii, cu părinți, oameni în vârstă. Toți»".

„Voiau să fugă noaptea"

Nu a uitat nici clipele de panică prin care au trecut colegii lui: „Unii jucători, tinerii, voiau să fugă noaptea. S-au strâns la intrarea în hotel și se sfătuiau pe unde să o ia. Au auzit câteva explozii și au dat înapoi. Atunci, viețile lor au fost salvate. De frică, s-au întors înăuntru". 

Viața e cel mai important lucru pe care-l avem. Iar acest război ia atâtea vieți. Când reușești să salvezi o viață, atunci te simți un pic mai bine, e un moment care îți dă încredere și îți întărește inima. Dar nu ne putem relaxa până când războiul nu se sfârșește. Mai sunt atâtea vieți de salvat
- Junior Moraes, atacant Șahtior

Toți străinii din Ucraina și Rusia se pot transfera

Junior Moraes mai spune: „Scopul meu astăzi e să ajut oamenii în acest război, să-i sprijin pe cei rămași acolo. Nu mă pot gândi acum la viitorul meu". 

FIFA a anunțat oficial că toți străinii, și jucători, și antrenori, pot părăsi campionatul ucrainean. Contractele lor au fost suspendate până la sfârșitul sezonului (30 iunie 2022). Au devenit liberi și pot semna cu orice club. 

Noile acorduri trebuie înregistrate până la 7 aprilie. În Rusia, dacă nu ajung la un acord cu grupările lor, străinii au dreptul să-și suspende unilateral contractele, dar niumai până la sfârșitul acestui sezon.  

Citește și: 

Discurs-manifest al lui Hagi la adresa rușilor: „Nu vă ajunge ce aveți? Nu vă săturați, la banii și puterea voastră?!”

Gimnastul Ivan Kuliak, primele explicații » De ce a apărut cu semnul tancurilor lui Putin pe piept: „Nu regret! Aș face-o din nou!”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (2)
mandelu
mandelu  •  08 Martie 2022, 14:45

Jucatori care activeaza la echipe din Rusia si Ucraina,la ora actuala NU VOR PRIMI NICI UNUL SALARIILE DE ACOLO !!

22robert03
22robert03  •  08 Martie 2022, 13:47

Hai la Gloria !

Vezi toate comentariile (2)
Comentează