INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  OLANDA

Prăbușirea unui golgheter! Marco van Basten, despre accidentarea care l-a făcut să renunțe la fotbal: „Făceam totul cu dureri”

Marco van Basten
Marco van Basten

Articol de - Publicat miercuri, 04 noiembrie 2020 15:54 / Actualizat miercuri, 04 noiembrie 2020 16:28

Marco van Basten (56 de ani) deapănă calvarul care i-a frânt cariera la 31 de ani. „De la cel mai înalt nivel profesional, am ajuns la cel mai de jos al fericirii personale”.

Și-a agățat ghetele în cui la doar 31 de ani, dar, de fapt, nu mai juca practic din 1992. Marco van Basten nu s-a realizat ca fotbalist așa cum i-ar fi dat dreptul talentul extraordinar. Câștigător a trei Baloane de Aur (1988, 1989 și 1992), fostul vârf olandez, mai fragil fizic, a fost obligat să renunțe din cauza problemelor grave la gleznă, nerezolvate de nenumăratele operații. „De la cel mai înalt nivel profesional, am ajuns la cel mai de jos al fericirii în planul personal”, mărturisește cu regrete în autobiografia „Destul. Viața mea. Adevărul meu”, la 15 ani de la ultimul meci jucat pe San Siro.

„Făceam totul cu dureri”

A îndurat dureri atroce, chinul trăit fiind îngrozitor de greu de suportat: „Îmi amintesc de o noapte în 1994. Trebuia să merg la baie și să uit de suferință. Număram secundele de la pat iar cel mai dificil era să trec pragul ușii, pentru că la cea mai mică atingere îmi mușcam buzele ca să nu țip! Niciodată nu am reușit să parcurg drumul acela de la dormitor în mai puțin de 120 de secunde! În ultimii cinci ani ai carierei m-am concentrat pe recuperare, dar șchiopătam după fiecare operație. Nu eram în stare să fac nimic fără durere și doctorii mi-au zis că nu mă pot ajuta. M-am speriat!”.

7 trofee cu Ajax și 10 cu Milana cucerit Marco Van Basten, dintre care două Cupe ale Campionilor Europeni

Cu orice preț în Europa

Van Basten dă parțial vina pe marele Cruyff. „Nu m-am refăcut niciodată după prima accidentare în decembrie 1986, la Ajax. Johan le-a spus doctorilor că am o problemă, dar nu gravă, și că aș putea juca. Simțeam că nu-i în regulă, însă am făcut o înețelegere să sar peste antrenamente și unele competiții. Trebuia să fiu în Europa cu orice preț!”. Nici acum, la 56 de ani, după ce ultima oară a fost secund la națională, nu poate juca fotbal sau tenis. „Doar squash și sunt mulțumit”.

24 de goluri ăn 58 de selecțiiare Van Basten pentru naționala Olandei, cu care a câștigat un Campionat European

Citește mai multe știri din fotbalul internațional:

Anul recordurilor! Victorie istorică a lui Bayern în ziua în care Flick a aniversat 1 an în postul de antrenor principal

Gnohere, aproape să lucreze din nou cu Rednic! Tehnicianul e în discuţii cu Mouscron

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (5)
danielgym1
danielgym1  •  05 Noiembrie 2020, 10:05

De departe , de aproape, cum vreti voi, cel mai bun atacant central din toate timpurile, cel mai complet , excelent suteur cu ambele picioare, excelent la jocul de cap, foarte bun dribleur, foarte bun pasator,viteza in toate formele ei.Nu avea nicio slabiciune.El, Cruyff si Bergkamp sunt favoritii mei.Mi-au mai placut enorm si cei din echipa Braziliei '70 si '82 , apoi Ronaldo (brazilianul),Ronaldinho si Rivaldo, Zidane,aparatorii Baresi, Maldini si Van Dijk, dar cei trei raman insa favoritii mei atat timp cat voi trai.Incomparabili.Faceau lucruri iesite din comun pe terenul de fotbal.

psychokiller
psychokiller  •  04 Noiembrie 2020, 19:35
Postat de costelmarcoo pe 04 Noiembrie 2020, 18:58

De departe cel mai mare varf al tuturor timpurilor.

De aproape nu chiar asa mare...

psychokiller
psychokiller  •  04 Noiembrie 2020, 19:34

"24 de goluri ăn 58 de selecții" ... scris de GSP cu font mare si ingrosat ...de fapt "angrosat" dupa gramatica lor. :)

Vezi toate comentariile (5)
Comentează
Close