INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  CONGRES FIFA

Scandal la FIFA și un atac frontal la Qatar: „Drepturile omului, egalitatea și democrația n-au fost în primul «11» ”

Qatar, gazda Mondialului 2022, Rusia și conducerea forului mondial au fost umilitate la Congresul FIFA de la Doha / Sursă foto: Guliver/Getty Images
Qatar, gazda Mondialului 2022, Rusia și conducerea forului mondial au fost umilitate la Congresul FIFA de la Doha / Sursă foto: Guliver/Getty Images

Articol de - Publicat vineri, 01 aprilie 2022 10:59 / Actualizat vineri, 01 aprilie 2022 13:45

Președintele Federației norvegiene, Lise Klaveness, a dat de pământ cu responsabilii forului mondial, acuzându-i că și-au abandonat responsabilitățile în legătură cu Mondialul din Qatar și cu războiul din Ucraina. 

Qatar, gazda Mondialului 2022, Rusia și conducerea forului mondial au fost umilitate la Congresul FIFA de la Doha. 

Într-un discurs extrem de tăios, Lise Klaveness, fostă jucătoare de top, acum președinte al Federației norvegiene, i-a acuzat pe responsabilii fotbalului, în frunte cu președintele Gianni Infantino, de faptul că „și-au abandonat responsabilitățile de lideri” în legătură cu CM din Qatar și cu invazia Ucrainei de către armata organizatoarei precedentului Mondial, Rusia. 

Gareth Soutghate, avertizat de organizatori după ce a protestat împotriva Mondialului din Qatar: „Să-și alegă cu grijă cuvintele”
CM 2022 QATAR
Gareth Soutghate, avertizat de organizatori după ce a protestat împotriva Mondialului din Qatar: „Să-și alegă cu grijă cuvintele”

Lise Klaveness, atac frontal la Qatar: „Drepturi de bază au fost introduse sub presiune” 

„În 2010, Cupa Mondială a fost acordată de FIFA într-un mod inacceptabil, cu consecințe inacceptabile. Drepturile omului, egalitatea și democrația, interese fundamentale ale fotbalului, nu au fost în primul unsprezece decât mulți ani mai târziu. Aceste drepturi de bază au fost introduse sub presiune, în principal de voci din afară. 

FIFA ar trebui să aibă grijă de lucrătorii migranți răniți și de familiile celor care au murit în perioada premergătoare Cupei Mondiale. FIFA, noi toți, trebuie să ia acum toate măsurile necesare pentru a implementa cu adevărat schimbarea”, a punctat Klaveness. 

Fosta internațională norvegiană a cerut, de asemenea, ca potențialele viitoare gazde ale Cupei Mondiale „să fie excluse din ecuație dacă drepturile omului, promovarea diversității și anti-discriminarea nu sunt garantate". 

Totodată, Klavenes a dat de pământ cu Infantino pentru reacția foarte târzie la războiul declanșat de Rusia în Ucraina

Avem un război brutal în Europa, acum. Oameni nevinovați sunt uciși în lupte fără sens pentru putere. O gazdă anterioară a Cupei Mondiale a invadat țara unuia dintre membrii noștri. Inițial, FIFA a ezitat să condamne agresiunea. Doar presiunea internațională a forțat o acțiune reală. În loc să reacționeze, FIFA ar trebui să conducă

„Să explodeze tribunele, nu bombele!”

Un mesaj cel puțin la fel de puternic, tulburător, a transmis președintele Federației ucrainene, Andriy Pavelko. În timp ce reprezentanții Rusiei erau în sală, la costum, Pavelko a apărut în direct, de la Kiev. Purta o vestă-antiglonț și le-a vorbit din inimă delegaților la Congres

Suntem siguri că vom riposta și vom câștiga, pentru că avem adevărul de partea noastră. Ne-am dori să nu existe alarme de raid aerian în orașele noastre, ci cântecelor fanilor. Bătăliile să nu aibă loc pe străzi, cu arme, ci pe stadioane pline, cu dueluri fotbalistice fair-play. Și haideți să lăsăm spectatorii din tribune să explodeze când echipa lor favorită marchează un gol, nu bombele. Credem că așa va fi.

Reacțiile n-au întârziat

Doamna Klaveness ne-a vizitat țara și nu a solicitat o întâlnire. N-a încercat să ne contacteze și nu a încercat să se angajeze într-un dialog cu noi înainte de a vorbi Congresului. Țara mea a întreprins timp de 12 ani o muncă continuă, dedicată transformărilor sociale, umane, economice și de mediu.

- Hassan Al-Thawadi, secretarul general al Comitetului suprem al Qatarului

Regretăm că Pavelko are aceste emoții. Le este greu, înțelegem asta, dar eu nu sunt aici să discut despre politică sau activități militare. Nu fugim. Nu ne ascundem. Avem tot dreptul să fim aici.

- Alexey Sorokin, membru în delegația Rusiei la Congresul FIFA

Aceasta nu este scena potrivită pentru asemenea reacții

-  Jose Mejia, secretar general al Federației din Honduras

Citește și alte știri de actualitate: 

Tragerea la sorți pentru Campionatul Mondial e astăzi! Posibile confruntări incendiare încă din faza grupelor

Ce a pățit „marele trădător al Ucrainei”, la scurt timp după ce a devenit persona non grata în țara sa

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (1)
cordell.hull
cordell.hull  •  01 Aprilie 2022, 12:37

Hai cu “diversitatea”

Vezi toate comentariile (1)
Comentează