INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  ANGLIA - UNGARIA 0-4

ANALIZĂ GSP Alarmă în Europa: vine Ungaria » Cum a reușit să învingă marile puteri ale Europei

Foto: Imago
Foto: Imago

Articol de - Publicat miercuri, 15 iunie 2022 17:08 / Actualizat miercuri, 15 iunie 2022 17:56

Ungaria a șocat Anglia, făcând-o să sufere cea mai dureroasă înfrângere acasă în 158 de ani, primul 0-4 din istorie. Antrenorul italian Marco Rossi i-a dat o forță nebănuită, a folosit 7 titulari în toate cele 4 meciuri și e cel mai neașteptat lider în cea mai grea grupă a Ligii Națiunilor.

Ce i-a provocat Angliei această echipă a Ungariei este de domeniul fantasticului. Nu era o premieră.

„The Mighty Magyars”

 În urmă cu aproape 70 de ani, pe 25 noiembrie 1953, cei supranumiți la acea vreme de presa britanică „The Mighty Magyars" (maghiarii măreți) sau „Echipa de Aur", în frunte cu Puskas, Hidegkuti, Kocsis și Czibor, supuneau Albionul pe Wembley. 6-3 în ceea ce a rămas gravat în timp drept „Meciul secolului". Nimeni nu a mai reușit o asemenea grozăvie. 

Marți seară, la Wolverhampton - gazdele parcă au vrut să protejeze Wembley de o nouă umilință -, Ungaria a mai învins o dată în același stil. 4-0. Nu mai câștigase pe terenul Angliei de la acel 6-3. De șapte decenii! A aruncat Insula în depresie:

  • Pentru întâia oară în istoria sa de 158 de ani, naționala engleză pierde acasă o partidă în care primește mai mult de trei goluri și nu punctează deloc. Niciodată nu mai suferise un 0-4, chiar dacă Gareth Southgate a preferat un „11" cu multe noutăți! 
  • Ultima înfrângere a britanicilor pe pământul lor la o diferență de patru goluri? În 1928, 1-5 cu Scoția. 94 de ani!
În seara în care România a fost umilită de Muntenegru, Ungaria a demolat Anglia în deplasare! + Toate rezultatele de marți seară
NATIONS LEAGUE
În seara în care România a fost umilită de Muntenegru, Ungaria a demolat Anglia în deplasare! + Toate rezultatele de marți seară

Apărarea și atacul, neschimbate!

Punctul forte al Magyarország este selecționerul, italianul Marco Rossi. Numit pe 19 iunie 2018, după patru ani la Honved și unul la Dunajska Streda (Slovacia), fostul fundaș al lui Mircea Lucescu la Brescia a dat naționalei o forță nebănuită, o încredere extraordinară și a transformat niște jucători fără o cotă importantă (dar care sunt titulari la cluburile lor) în piese importante ale unei echipe ce se poate bate acum cu oricine în Europa. 

În Liga Națiunilor, tehnicianul a ales un sistem 3-4-2-1 și s-a axat pe un nucleu de 7 titulari, cu care a început fiecare din cele patru meciuri disputate în zece zile. 

  • Linia de trei stoperi, Lang, Orban, Attila Szalai (în faza defensivă, coborau și extremele, apărându-se în cinci)
  • Fundașul-aripă de bandă stângă Zsolt Nagy. 
  • Întreg dispozitivul de atac, tinerii Sallai (25 de ani) - Szoboszlai (21) în spatele veteranului Adam Szalai (34), vârful căpitan.

„Vine Ungaria!" 

Cu ei și cu ceilalți luptători, în principal cu portarul Gulacsi, lateralul dreapta Fiola și mijlocașii centrali Adam Nagy (colegul lui Pușcaș și Marius Marin la Pisa) și Schäfer, Rossi a învins Anglia de două ori, 1-0 (a) și 4-0 (d), a hărțuit Germania, Neuer fiind MVP la Budapesta (1-1), și a pierdut la limită în Italia (1-2). 

E cel mai neașteptat lider în cea mai grea grupă de Nations League. 7 puncte, golaveraj 7-3. P

e social media, peninsularul a compus un joc de cuvinte cu care a cucerit Ungaria. A plecat de la eternul imn englez „It's coming home, Football's coming home" și a transmis mesajul It's coming HUN!". O alarmă împotriva tuturor. Vine Ungaria!

„Pe toate stadioanele Ungariei se va ține un minut de reculegere în memoria mea"

La conferință, Rossi a fost surprinzător ca jocul său: „În ziua când am devenit selecționer, le-am spus președintelui federației, Sandor Csani, și prim-ministrului Viktor Orban că vreau să-mi las amprenta pe fotbalul maghiar. Cred că tocmai am reușit.

7victorii, 4 egaluri și doar două eșecuri are Ungaria în ultimele 13 meciuri jucate în Liga Națiunilor

Mai devreme sau mai târziu, toți vom muri, este unicul lucru democratic din lume. Îmi va veni și mie rândul, la un moment dat. Când se va întâmpla, sunt sigur că oamenii își vor aminti de mine și pe toate stadioanele Ungariei se va ține un minut de reculegere în memoria mea. Și aceasta este o mare realizare".

A fost și analitic. „Știam că vom suferi în Anglia și am suferit, dar am făcut-o împreună. Fiecare s-a sacrificat pentru echipă. Atacanții au fost deasupra tuturor, au alergat mult, și-au ajutat colegii și au fost prima linie de apărare", a evidențiat italianul, neuitând de „noroc. 

La unele acțiuni, am avut și noroc. Nu poți obține un asemenea rezultat fără șansă". A completat: „Însă toți au urmat planul tactic și toți au pus interesul echipei înainte de orice. Împreună, am demonstrat încă o dată că e foarte greu pentru oricine să joace astăzi împotriva Ungariei".

Alarmă în Europa: vine Ungaria » Cum a reușit să învingă marile puteri ale Europei
FOTO. Imago

Viktor Orban, în vestiar

Cel care stă în spatele reconstrucției fotbalului maghiar, premierul Viktor Orban, construind sau renovând stadioane și forțându-și oligarhii îmbogățiți în umbra lui să investească masiv în cluburi și națională, în schimbul reducerilor fiscale și al ajutorului guvernamental, a fost și el marți seară pe Molineux Stadium din Wolverhampton. 

Iar la sfârșit, s-a întâlnit cu jucătorii. „Foarte rar intru în vestiarul echipei. Acum, m-am dus, pentru că m-a rugat căpitanul Adam Szalai. Și i-am felicitat personal pe băieți. Atmosfera era indescriptibilă. Le-am zis că performanța va rămâne pentru tot restul vieții lor

Indiferent de meciul de azi, Anglia este una dintre puterile lumii, iar acest 4-0 al nostru sună ca un miracol. Însă minunile se repetă cu greu în fotbal. Să ne bucurăm de succes.

Doar cu un minut înainte de final, am fost convins de victorie. Mă bucur că le-am oferit o bucurie fanilor și întregii Ungarii. Jucătorii au sărbătorit în vestiar cu cântece maghiare. Eu mă voi relaxa la concertul Red Hot Chili Peppers
- Marco Rossi, selecționer Ungaria

Marco Rossi la naționala Ungariei

  • 45 de meciuri 
  • 21 de victorii 
  • 9 egaluri 
  • 15 înfrângeri 
  • 62 de goluri marcate 
  • 50 de goluri primite 
  • 46,67% procentul succeselor

Ceea ce a realizat Marco Rossi, mai ales în fața echipelor de clasă mondială, e șocant. Rolul său e indiscutabil. E antrenorul care a pus toate piesele împreună, a creat tactica, ne-a spus cum să jucăm cu minge și fără minge și ne-a redat încrederea. Iar noi am făcut ce ne-a cerut 
- Adam Szalai, căpitan Ungaria

Și acum încotro, burtoșilor de la FRF?
EDITORIAL
Și acum încotro, burtoșilor de la FRF?

Avantajele acestor victorii ale Ungariei 

Maghiarii pot profita mult datorită acestei campanii explozive. Trei mari avantaje se profilează pentru ei. 

În primul rând, dacă se vor menține pe locul 1 în grupă - mai au două partide, cu Germania la Leipzig (ultimele două rezultate directe sunt 2-2 la Euro și 1-1 în Liga Națiunilor) și cu Italia la Budapesta -, vor participa la Final Four-ul LN. 

Apoi, ar putea grație acestor rezultate să intre în prima urnă valorică la tragerea la sorți a grupelor în preliminariile Euro. Și, chiar dacă nu se vor califica direct, vor intra sigur în barajul pentru CE 2024 al echipelor din Nations League.

Nimeni nu a crezut că o asemenea performanță e posibilă. E o lungă călătorie, e munca noastră de mult timp, e munca unei echipe în care jucătorii și antrenorii se înțeleg perfect. Cu Anglia, am căzut, ne-am ridicat, ne-am cățărat, ăsta e spiritul nostru. Pentru victorie
- Roland Sallai, mijlocaș ofensiv Ungaria

Imn fluierat: „Gunoaie rasiste!" 

După ce, toamna trecută, ultrașii unguri i-au huiduit la Budapesta pe internaționalii englezi de culoare, imitând sunetele maimuțelor, britanicii s-au răzbunat marți, la Wolverhampton. 

Au fluierat imnul maghiar, au strigat „rasiști nenorociți" și au scandat „Știți cine sunteți, știți cine sunteți, gunoaie rasiste, știți cine sunteți!".

Petrecerea din vestiar a fost uriașă. E incredibil ce trăim. N-am simțit oboseala, n-am simțit durerea, ne-am luptat până în ultima clipă 
- Zsolt Nagy, fundaș stânga Ungaria

Reacțiile presei britanice

  • „Marco Rossi a construit o echipă versatilă, extrem de greu de învins. Poate concura cu cei mai buni din lume” - BBC, radio-televiziune
  • Anglia a fost făcută gulaș de maghiari, marcându-i trei goluri în ultimele 20 de minute și strecurându-i frica și îndoiala” -Daily Mail, cotidian
  • Ungaria a umilit o națională a Angliei care se dezintegrează, provocându-ne cea mai dură înfrângere acasă din ultimii 94 de ani” Sky Sports, televiziune

I-au cerut demisia lui Southgate

De șase ani selecționer, Gareth Southgate a propulsat Anglia spre semifinalele CM 2018 și finala Euro 2020. Acum însă, e într-o situație aproape disperată înaintea turneului final din Qatar. Patru meciuri la rând fără victorie, două eșecuri și două egaluri, două puncte și golaveraj 1-6.

Albionul riscă să rămână pe ultimul loc și să retrogradeze în Liga B. Fanii insulari i-au cerut demisia lui Southgate și i-au strigat: „Vei fi dat afară până dimineață". 

Gareth este încă selecționer și nu va fi concediat. El va conduce Anglia la Mondial. „Am trăit și eu experiența predecesorilor mei. Ironia e că n-am trecut prin asemenea clipe după Mondial sau Euro".

Anglia – Ungaria 0-4

  • Au marcat: Sallai 16, 70, Z. Nagy 80, Gazdag 89)

Anglia: Rasmdale - K. Walker, Guehi, Stones, R. James - Gallagher (56 Mount), K. Phillips, Bellingham (68 Foden) - Saka (85 Maguire), Kane, Bowen (46 Sterling)
Antrenor G. Southgate

Ungaria: Dibusz - Lang, Orban, Att. Szalai - Fiola, Styles (55 A. Nagy), Schäfer, Z. Nagy - Sallai (78 Nego), Szoboszlai (55 Gazdag) - Ad. Szalai (68 Adam)
Antrenor: M. Rossi 

Eliminare: Stones (82) 
A arbitrat Clement Turpin (Franța)

VIDEO Valeriu Răchită: „Nu avem viitor! Nu văd o strategie, mă gândesc cu groază la un meci cu Gibraltar”

Citește și: 

Costa Rica, ultima echipă calificată la Campionatul Mondial » Tabloul complet al grupelor

Donnarumma a răbufnit după umilința Italiei cu Germania + cum s-a descurcat Istvan Kovacs

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (10)
Tita14
Tita14  •  16 Iunie 2022, 12:34

La EURO 2016 Ungaria nu s-a intalnit cu Albania! Albania era in Grupa cu Romania (si alaturi de Franta si Elvetia)! Albania a invins Romania le EURO 2016 cu 1-0! Gol marcat de Sadiku!!! Ce mari Puteri a invins Ungaria cu Rossi Selectioner? Pai Croatia cu 1-0, Austria chiar la Europene in 2016: cu 2-0, Turcia 2-0 la Budapesta si 1-0 in Turcia, Serbia cu 1-0 in Belgrad, Islanda cu 2-1, pe Islanda care anterior eliminase din play off CE Romania! A invins Ungaria Wales cu 1-0 la Budapesta! Tot la Budapesta nemtilor sambata trecuta le-a trecut glontul pe la urechi, a ramas 1-1, sa-i multumeasca lui Neuer, care a fost cel mai bun jucator al Germaniei!

alexiosas
alexiosas  •  16 Iunie 2022, 12:19
Postat de grro pe 16 Iunie 2022, 00:44

Ce mari puteri au învins (în ultimul timp) în afară de Anglia ?

nici nu mai conteaza,mai ales cand vezi ce mari puteri ne inving pe noi,"brazilienii Europei"

grro
grro  •  16 Iunie 2022, 00:46
Postat de Tita14 pe 15 Iunie 2022, 23:50

La EURO 2016 Ungaria era PRIMA in GRUPA, Peste Islanda si Portugalia! avea 5 puncte, 2-0 cu Austria. 1-1 cu Islanda si 3-3 cu Portugalia! Portugaliei i-a trecut glontul pe la ureche, bara lui Elek la 3-3 in minutul 75. cam trimitea acasa Portugalia lui Ronaldo! In acel meci Ungaria a condus de 3 ori!!!! deci locul 1 in Grupa cu 6 goluri marcate! Romania la euro 2016 marcase 2 goluri, ambele din Penalti si a facut 1 singur punct!

Da ! A pierdut cu marea echipa din Albania ! Ți se pare cunoscut ? Albania? Îți spune ceva? :-)))

Vezi toate comentariile (10)
Comentează