INTERNATIONAL  »  EURO 2020  »  DISTINCȚII

Superlativele EURO 2020 » Au fost aleși cei mai buni jucători ai turneului, iar Cosmin Contra a făcut parte din comisie

Pedri, în duel cu Giorgio Chiellini // foto: Guliver/gettyimages +49   FOTO
Pedri, în duel cu Giorgio Chiellini // foto: Guliver/gettyimages

Articol de GSP - Publicat luni, 12 iulie 2021 09:22 / Actualizat luni, 12 iulie 2021 10:52

EURO 2020 s-a încheiat, cu Italia campioană, iar UEFA a desemnat jucătorii care au fost deasupra tuturor.

După 31 de zile și 51 de meciuri, Campionatul European din această vară a ajuns la un deznodământ. Italia lui Mancini a cucerit mult-râvnitul trofeu și, deloc surprinzător, a dat cel mai bun jucător al turneului.

Alesul a fost Gianluigi Donnaruma, portarul titular în toate cele 7 meciuri ale Squadrei Azzurra. Acesta a încasat doar 4 goluri la turneul final abia încheiat, toate în fazele eliminatorii. 

În finala contra Italiei, portarul care cel mai probabil va ajunge la PSG a fost providențial, reușind să apere două lovituri de departajare ale englezilor. I-a blocat, pe rând, pe Jadon Sancho și Bukayo Saka.

Ce mi-a plăcut și ce nu mi-a plăcut la Euro2020
OPINIE
Ce mi-a plăcut și ce nu mi-a plăcut la Euro2020

Pedri, cel mai bun tânăr jucător de la EURO 2020

Mai departe, Pedri (18 ani), tânărul mijlocaș al Spaniei, a fost numit cel mai bun tânăr jucător al turneului. Jucătorul Barcelonei a uimit la turneul final prin prestațiile sale în fața unor fotbaliști cu o experiență mult mai mare. 

L-a lăsat fără cuvinte până și pe antrenorul său, Luis Enrique: „Ce a făcut Pedri la acest turneu, la 18 ani, nu a mai făcut nimeni. Nici măcar Andres Iniesta. Este incredibil, unic!”

Pedri a fost ales de echipa de observatori tehnici de la UEFA, care îl cuprinde și pe românul Cosmin Contra, ex-selecționer al României, ultima dată antrenor la Dinamo.

Cristiano Ronaldo, cel mai bun marcator

Iar cel mai bun marcator al turneului este portughezul Cristiano Ronaldo. Cu 5 goluri, la fel de multe precum cehul Patrik Schick, CR7 primește distincția datorită pasei de gol pe care a reușit-o în înfrângerea contra Germaniei, scor 2-4.

În stabilirea clasamentului golgeterilor la EURO 2020, UEFA a luat în considerare, pentru a departaja jucătorii, numărul de pase decisive din turneu, și, dacă e cazul, minutele jucate, fiind avantajat jucătorul care a evoluat mai puțin.

Pe lângă cele cinci goluri (trei din penalty), Ronaldo are și o pasă de gol, în Portugalia – Germania 2-4. În schimb, Schick nu are niciun assist, astfel că Ronaldo a încheiat primul în topul marcatorilor.

Citește mai multe știri de la EURO:

Italienii au făcut noapte albă după succesul de la EURO 2020! Nebunie pe străzile din peninsulă

Vedetele Angliei, puse la zid după penalty-urile din finala EURO 2020: „Nu poți lăsa un copil de 19 ani să bată înaintea ta”

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (1)
ripensistu
ripensistu  •  12 Iulie 2021, 14:08

Donnarumma cel mai bun fotbalist din lume, obligatoriu trebuie sa ia balonul de aur.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează