INTERNATIONAL  »  EURO 2020  »  UCRAINA

Românul care conduce organizații ucrainene de tineret explică ce-nseamnă „Slava Ukraini” și „Heroiam Slava”

Tricoul Ucrainei
Tricoul Ucrainei

Articol de - Publicat vineri, 11 iunie 2021 12:53 / Actualizat vineri, 11 iunie 2021 15:19

Alex Greceniuc, președintele Asociaței Tinerilor Ucraineni din România și vicepreședinte al Congresului Mondial al Organizațiilor Ucrainene de Tineret, explică pentru cititorii GSP.ro ce înseamnă cele două sintagme care au inflamat spiritele înaintea debutului Euro 2020.

Sunt câteva zile după ce Rusia a reacționat dur în urma afișării, pe tricourile Ucrainei pentru Euro 2020, a trei elemente: Conturul țării cu tot cu Crimeea și zonele ocupate din Donbas; Salutul „Slavă Ucrainei!" și răspunsul „Slavă Eroilor”. 

Dacă UEFA n-a avut comentarii pentru harta țării, una recunoscută la nivel internațional, forul european a cerut scoaterea de pe tricouri a formulelor acuzate de ruși. 

Doar că președintele federației ucrainene, Andrei Pavelko, a anunțat că negocierile continuă. Iar fostul președinte al Ucrainei, Petro Poroșenko, a intrat și el în horă! 

GSP a vorbit cu președintele Asociaței Tinerilor Ucraineni din România

Pentru a înțelege ce înseamnă pentru ucraineni cele două replici, GSP.ro a vorbit cu Alex Greceniuc, un tânăr din Bocicoiu Mare, Maramureș, localitate aflată pe granița dintre România și Ucraina. El este președintele Asociaței Tinerilor Ucraineni din România și vicepreședinte al Congresului Mondial al Organizațiilor Ucrainene de Tineret. 

Românul care conduce organizații ucrainene de tineret explică ce-nseamnă „Slava Ukraini” și „Heroiam Slava”
Alex Greceniuc

Alex explică atât că salutul nu este unul nou, având cel puțin un secol de istorie, dar și de ce atât federația, cât și fanii ucraineni insistă să intre la Euro 2020 cu inscripțiile. 

„Sintagmele "Glorie (Slavă) Ucrainei" si "Glorie (Slavă) eroilor" sunt prezente în inima ucrainenilor de peste 100 de ani. Desigur că asocierea acestora cu naționalismul ucrainean a făcut ca în perioada sovietică sa fie interzisă utilizarea lor, iar acum, în vreme de război și începând cu Euromaidanul din Kiev a făcut ca aceste sloganuri să redevină populare în rândul societății ucrainene”, spune Alex. 

El spune că dialogul exprimă „patriotismul și respectul față de cei care se luptă pentru integritatea teritorială a Ucrainei în aceste vreme tulburi din țara vecină”. 

Ce părere are el despre folosirea celor două lozinci? 

„Din punctul meu de vedere, opțiunea de a afișa aceste slogane alături de harta oficială a teritoriului Ucrainei (incluzând Crimeea si teritoriile ocupate temporar de separatiști) pe tricourile echipei naționale sunt o măsură elegantă si subtilă de a exprima susținerea soldaților si voluntarilor care își pierd viața zilnic în conflictul armat și totodată de a arăta lumii întregi faptul că această luptă se poartă pe toate fronturile (social, cultural, sportiv, mediatic, politic și nu doar militar), fiind vorba de un război hibrid specific acestor vremuri”, conchide Alex.

VIDEO Arena Națională, gata pentru EURO! Cum arată stadionul înainte de începerea turneului final

Citește mai multe știri din fotbalul internațional:

Belgienii au probleme! De Bruyne și Hazard pot rata meciul de debut la Euro 2020

Supărare în Austria! Primul lor meci la București nu se dispută cu casa închisă

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (7)
dora
dora  •  11 Iunie 2021, 20:28

Eu zic sa punem si noi pe tricouri harta cu Basarabia. Si cu nordul Bucovinei, Herța si Insula Serpilor, teritorii românesti, care se afla acum se afla in posesia Ucrainei !

adriann_
adriann_  •  11 Iunie 2021, 18:02
Postat de cmurarita pe 11 Iunie 2021, 16:26

Nu am inteles explicatia pentru care Rusia nu a pus problema teritoriala in '91. Ea putea sa ia atunci Crimeea. Ce legatura avea apoi Rusia cu faptul ca Moldova vroia parti din Ucraina sau invers? Nu avea nimic de pierdut din asta...

Mai citeste odata, poate intelegi. In 1991 Rusia a sperat ca va pastra Ucraina, Moldova samd in sfera ei de influenta, deci nu avea rost sa deschida discutii teritoriale cu Ucraina (care la ora aia nu misca in front) riscand sa dea apa la moara Moldovei, unde exista miscare unionista puternica si unde Transnistria era un soi de cui al lui Pepelea, dat "la schimb" de Stalin in locul judetelor din Sud si ale partilor din Bucovina, trecute tot asa, din pix, la RSS Ucrainiana. Daca in 1991 Rusia ar fi cerut Crimeea de la Ucraina, cerea si Moldova toata partea de Sud plus Herta in schimbul Transnistriei (si garantat ca mai sunt multe ex-republici unionale unde Stalin si Hrusciov au mai facut asemenea "ajustari). Pe scurt, rusii n-au vrut sa deschida Cutia Pandorei in 1991, dar s-au trezit ca dupa euromaidan Ucraina le spune "Pa" si ei raman fara Crimeea. Buba aici e ca precedentul creat de NATO in Kosovo este acum invocat de Putin pentru Crimeea si cam da cu virgula. Daca Blair si Clinton nu atacau Iugoslavia ca sa-i desprinda o provincie acum Putin nu avea de ce sa se agate (ca preceent vorbesc).

hristo8
hristo8  •  11 Iunie 2021, 17:27
Postat de 1947.forumer pe 11 Iunie 2021, 16:53

Bun, acum as vrea sa aud o explicatie din partea romano-ucraineanului Grechenyuk despre Bucovina de Nord si Tinutul Herta. Valabil si pt Lutsak.

e simplu, Romanii sunt minoritari acolo, nu se vor mai intoarce la Romania zonele. Mai naspa e ca si Moldovenii din Republica nu vor unificarea.

Vezi toate comentariile (7)
Comentează