INTERNATIONAL  »  EUROPA LEAGUE  »  FINALA EUROPA LEAGUE 2012

Întîlnire emoţionantă cu trofeul EL: Coman şi Paraschiv alături de viitorul Stelei şi Rapidului » Puştilor, arestaţi voi cupa!

Articol de , - Publicat marti, 17 aprilie 2012 00:00 / Actualizat marti, 17 aprilie 2012 10:19

Cu 22 de zile înaintea finalei Europa League de la Bucureşti şi după 6 ani de la sfertul Cupei UEFA Steaua-Rapid în care au fost protagonişti, Coman şi Paraschiv s-au fotografiat la Băneasa Shopping City cu trofeul competiţiei, alături de doi juniori, un stelist şi un rapidist. "Poate voi o să-l aduceţi cu adevărat la Bucureşti!", le-au transmis vedetele


Pentru ediţia 2012, cupa a fost adusă pe Naţional Arena de românul Cristi Săpunaru, fundaşul cîştigătoarei en-titre, FC Porto. Finala se va juca pe 9 mai la Bucureşti şi îl are pe Belodedici ambasador. Un singur detaliu lipseşte din tabloul "România- Europa League", poate cel mai important: o echipă autohtonă în ultimul act.

În 2006, Steaua a fost la doi paşi de triumf, dar a învins Rapidul în sferturi pentru a fi eliminată după o dublă de pomină de Middlesbrough. Pentru ultimii 20 de ani, a fost momentul în care o echipă românească a fost cel mai aproape de un trofeul continental.

"Sfertul" istoric ştiut de juniori din povestiri
Sabin are 11 ani iar Marius doar 9. Se foiesc pe scaunele cafenelei, caută cu ochii lucirile de argint ale trofeului încadrat de bodyguarzi. Sucul din pahare e doar un decor: stelistul şi rapidistul se întorc ţanţoşi, în tricourile care pe ei par mantii regale. "Şi chiar vine Dani Coman?", îndrăzneşte Sabin frecîndu-şi palmele în aşteptarea idolului.

Nici unul nu împlinise 6 ani în 2006, cînd Rapid şi Steaua se întîlneau în sferturile Cupei UEFA. Într-un fotbal intern la fel de convulsiv, a fost o sărbătoare amară: cum de-am picat tocmai aşa? Dar a fost o sărbătoare. Din care Steaua a ieşit jubilînd şi a sperat pînă la returul cu Middlesbrough că trofeul acesta, cele 15 kg de argint pe soclu de marmură galbenă, va veni la Bucureşti purtat pe braţe româneşti.

Rapidul, tabu pentru fiul lui Paraschiv:)
Pe uşa centrului comercial intră portarul Rapidului. E Paşte pentru toţi, dar Coman şi Paraschiv nu pot rata momentul: oare văzînd trofeul de la cîţiva centimetri se va închide în ei povestea dezamăgirii de-atunci? Apare şi Sorin, cu băieţelul său de mînă: "Deci chiar asta e cupa, tati?" "Da, da, cupa de care ţi-am povestit..."

Sabin şi Marius au amuţit. Se apropie radioşi de vedete şi "dau noroc" bărbăteşte. Paraschiv îşi ia fiul în braţe şi îl chestionează: "Ce tricou are Marius, tati?" "Steauaaa!" "Iar Sabin?" Linişte. Dani Coman rîde cu poftă: "Incredibil, cred că nu-l laşi să pronunţe cuvîntul Rapid, nu?"

Coman: "Nu eşti strîmb în poză. Aveţi, voi, steliştii, probleme cu coloana vertebrală:)"
Pînă şi bărbaţii vînjoşi de la BGS surîd şi fac loc lîngă cupă celor patru: fotbaliştii din 2006 şi juniorii de azi. Fără să spună cineva ceva, Sabin intră cuminte sub mîinile lui Coman iar Marius se duce glonţ în braţele lui Paraschiv. Părinţii îi privesc emoţionaţi şi veseli. "Para" vrea să vadă cum a ieşit în poză: "Parcă am stat strîmb, cu spatele". Replica lui Coman: "Nu te mira, eşti stelist, voi aveţi probleme cu coloana vertrebrală, fugiţi de pe teren, nu?:)".

Se îmbrăţişează şi mîngîie puştii pe păr. Aparatul foto dă timpul peste cap şi îl transformă în speranţă: nu mai există "Lia Manoliu", avem "Naţional Arena", Paraschiv e la Farul, Coman tot în Giuleşti, dar viitorul stă în privirile celor doi copii pentru care ouăle de Paşte nu pot fi decît roş-albastre sau vişinii :).

La plecare, Coman şi Paraschiv nu privesc înapoi, spre cupă. Puştii au puterea să se uite fix în strălucirea argintului.


SFERTURILE UEFA 30 martie şi 6 aprilie 2006
Stadion "Valentin Stănescu", spectatori: 18.000
Rapid-Steaua 1-1 (0-1)
(V. Moldovan 48 / Nicoliţă 4)
Rapid: D. Coman - Maftei, M. Constantin, Rada, I. Stancu (N. Grigore) - V. Bădoi, R. Stancu, E. Dică (Negru) - Buga, V. Moldovan (Burdujan), D. Niculae
Antrenor: Răzvan Lucescu
Steaua: Carlos - Ogăraru, Goian, Ghionea, P. Marin - Opriţa, Rădoi, Paraschiv (Cristocea), Nicoliţă (Neşu) - Dică, An. Cristea (Lovin)
Antrenor: Cosmin Olăroiu

Stadion "Naţional", spectatori: 50.000
Steaua-Rapid 0-0
Rapid: D. Coman - Maftei, M. Constantin, Rada, I. Stancu - V. Bădoi, R. Stancu (E. Dică), N. Grigore - Buga (Vasilache), V. Moldovan (Burdujan), D. Niculae
Antrenor: Răzvan Lucescu
Steaua: Carlos - Ogăraru, Goian, Ghionea, P. Marin (Lovin) - Opriţa (Neşu), Rădoi, Paraschiv, Nicoliţă - Dică, An. Cristea (D. Bălan)
Antrenor: Cosmin Olăroiu

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (31)
zoomrapid
zoomrapid  •  17 Aprilie 2012, 14:12
Postat de unurt1 pe 17 Aprilie 2012, 13:01

Coman asta e un fel de Tatoiu, apare peste tot, nu poti scapa de el. Comane, afara din Giulesti ! Ne patezi istoria !

Stai linistit ca tu esti mult mai patat decat Coman. El a facut ceva bun pentru echipa asta, tu doar injuri.

mih09
mih09  •  17 Aprilie 2012, 14:11

Nu m-a ofticat prostul de Dani Coman, care si-a inceput cariera la noi la scoala si era un prost de cadea in fiecare groapa. Ma oftica cat de prosti sunt suporterii romani, in general cat de prosti sunt romanii in orice domeniu, cata lipsa de personalitate si numai critici stiu sa discute pe un website legat de sportul romanesc. Sunteti la mii de ani in urma englezilor, nici nu meritati sa pronuntati numele unei echipe englezesti. Nu stiti sas va purtati indiferent ca sunteti stelisti sau rapidisti sau dinamovosti. Dar din ce am observat cei mai prosti sunt dinamovistii care incep mereu scandalul ca ei sunt si au fost mereu cei mai buni... dar palmaresul le da mure. Vai de ea de t

unurt1
unurt1  •  17 Aprilie 2012, 13:01

Coman asta e un fel de Tatoiu, apare peste tot, nu poti scapa de el. Comane, afara din Giulesti ! Ne patezi istoria !

Vezi toate comentariile (31)
Comentează
Close