INTERNATIONAL  »  LIGA CAMPIONILOR  »  INTER MILANO

800 de milioane € mai târziu, Inter e în finala UCL! Cum a transformat-o chinezul Zhang: „Am promis acum 7 ani că vom domina Europa”

Steven Zhang, stânga, alături de Javier Zanetti, foto: Guliver/gettyimages
Steven Zhang, stânga, alături de Javier Zanetti, foto: Guliver/gettyimages

Articol de - Publicat miercuri, 17 mai 2023 12:22 / Actualizat miercuri, 17 mai 2023 14:56

Chinezul Steven Zhang (31 de ani), cel mai tânăr șef de club din Top 5 campionate ale Europei, e al patrulea președinte care duce Inter în finala Ligii Campionilor. De la venirea chinezului, s-au investit 800 de milioane de euro în echipa de Serie A. 

După 13 ani de așteptare, Inter joacă din nou finala Ligii Campionilor. 

Exact în ziua aniversării lui Massimo Moratti, precedentul președinte cu care a făcut și „Tripla", nerazzurrrii au eliminat-o pe Milan (3-0 la general) în drumul către Istanbul. S-a ținut de promisiune Steven Zhang, 31 de ani, cel mai tânăr șef de club din Top 5 campionate ale Europei și al patrulea președinte care o duce pe Inter în ultimul act al competiției.

După finala Europa League din 2019-2020 și lo scudetto din 2020-'21, a făcut pasul spre meciul pentru cupa cu urechile mari: „Acum șapte ani am cumpărat Inter și am zis că vom ajunge să dominăm nu doar Italia, ci și Europa. Ne-am concentrat pe victorii și e incredibil ce am realizat".

„Trădarea” anului » Un nume mare al lui Liverpool ar putea semna cu Manchester United!
PREMIER LEAGUE
„Trădarea” anului » Un nume mare al lui Liverpool ar putea semna cu Manchester United!

Steven Zhang a cumpărat Inter cu 270 de milioane

După plecarea familiei Moratti în 2013, Steven Zhang și grupul Suning l-au înlocuit din China pe indonezianul Erick Thohir, care nu a avut succes la Milano. 

Zhang Jingdong (cu gigantul de vânzări de electrocasnice Suning Commerce Group) l-a plasat pe fiul sşu în vârstă de 26 de ani la acea vreme în fruntea clubului.

Compania tatălui său a plătit 270 de milioane de euro pentru 68,55% din acțiunile lui Inter și, după datele „Calcio e Finanza", de la venirea sa, Suning a investit 800 de milioane de euro în proiect! 

„Am înțeles imediat care este istoria clubului și ce aveam de făcut. Aș dori să-i mulțumesc lui Massimo Moratti, care în ultimii ani m-a îndrumat și susținut emoțional și psihologic", declară Zhang jr.

Steven Zhang a remodelat sigla lui Inter

În primele două sezoane, familia Zhang a cheltuit 300 de milioane de euro pentru achiziții pentru a rupe hegemonia lui Juventus în Serie A, dar nu a reușit decât după cinci ani. A continuat însă să investească, chiar și când vremurile au devenit tulburi, din cauza crizei financiare provocate de pandemie. „Oamenii erau foarte entuziasmați. A spus că visul lui era că Inter va domina în Europa și va construi ceva mare.

A schimbat istoria lui Inter cu investiții mari. A început să construiască un club cu o altă imagine și a modificat și sigla, remodelându-și imaginea", scrie Gazzetta dello Sport. 

800 de milioane € mai târziu, Inter e în finala UCL! Cum a transformat-o chinezul Zhang: „Am promis acum 7 ani că vom domina Europa”
Așa arată noua stemă a lui Inter Milano, foto: Guliver/gettyimages

„Ideea e de a ne deschide către un public din ce în ce mai digital și atent la aspectul estetic, pentru a ajunge la obiective globale și oameni de diferite vârste", a fost strategia de marketing a președintelui, care locuia în China, dar vizita des Milano pentru a ține pasul cu ceea ce se întâmplă la Inter.

Împrumut de 275 milioane!

Titlul cucerit a fost încununarea tuturor investițiilor și transferurilor făcute, dar n-a însemnat începutul unei dinastii nerazzurre. Pentru că a venit pandemia, s-a instalat criza și a fost nevoie de un împrumut mare în 2021 pentru a susține salariile și toate cheltuielile la club, 270 de milioane plus dobânzi, total 350 de milioane. 

Bani care trebuie înapoiați la OaktTree, fond de investiții american, în următoarele 13 luni, altfel Zhang pierde controlul lui Inter. Așa cum i-a pierdut pe Conte, Lukaku și Hakimi, plecați în Premier League și Ligue 1.

TOP 5 achiziții în „era Zhang”

JucătorAdus de laAnSumă*
1. R. LukakuMan. United201974
2. João MárioSporting201645
3. HakimiReal Madrid202043
4. NainggolanRoma201838
5. SkriniarSampdoria201734
* Cifrele sunt în milioane de euro

Fiecare sezon e special, dar dacă mi-ar fi spus cineva că vom ajunge în finala Ligii Campionilor cu greu aș fi crezut. Singurul care mi-a spus asta e Lukaku . Nu știu dacă a fost o glumă, dar a spus-o.
 
- Steven Zhang, președinte Inter

TOP 5 vânzări în „era Zhang”

Jucător Plecat la An Sumă*
1. R. Lukaku Chelsea 2021 113
2. Hakimi PSG 2021 68
3. Icardi PSG 2020 50
4. Kondogbia Valencia 2018 22
5. Politano Napoli 2021 21

4trofee în șapte ani a cucerit Inter în era Zhang: titlul de campioană (2020-2021), Cupa Italiei (2021-2022) și două Supercupe ale Italiei (2021, 2022)

Acum 19 luni mi s-a cerut să ajung în «optimile» Ligii, fază neatinsă din 2011. Am crezut că sezonul trecut a fost foarte bun, dar acesta e și mai bun. Nimeni nu ne-a dat nimic gratis. Ne-am confruntat cu adversari puternici și am meritat un loc în finală.

- Simone Inzaghi, antrenor Inter

Citește și alte știri de fotbal internațional: 

Barcelona, interesată de un septuplu campion în Bundesliga cu Bayern Munchen » Fotbalistul așteptat de Xavi pe Camp Nou

Mijlocașul cu 7 sezoane petrecute în tricoul lui Arsenal pleacă de pe Emirates în această vară » Ajunge sub comanda lui Xabi Alonso în Bundesliga

Confuzie înainte de Manchester City - Real Madrid » Carlo Ancelotti surprinde: „Nu despre Rudiger am spus că va fi titular”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (7)
Laurmihai9
Laurmihai9  •  18 Mai 2023, 11:10

este plin pe aici de fani Barca ,hai înnebuniți de ciuda ca inter *** fara milă și acum joaca finala ! auzi la ei ,traseu lejer , ce sa zic dar în alti ani când real avea traseu lejer era frumos . forța inter !!!! amala!! ***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

mehigh_ms
mehigh_ms  •  18 Mai 2023, 08:21
Postat de temujin pe 17 Mai 2023, 13:25

Știri pe surse: Talpan (ajutat de Cătălin) negociază cu Steven Zhang preluarea CSA Steaua!

de abia astept sa vad daca iti raspunde cascalyn

mr90
mr90  •  17 Mai 2023, 14:46

A bagat 800 mil ca sa ia un titlu si o cupa iar in UCL au avut noroc cu carul pe partea lor de tablou. In finala, ii descalta oricare dintre celelalte doua finaliste

Vezi toate comentariile (7)
Comentează