OPINII  »  EDITORIAL

Degetul pe rană

Editorial Ovidiu Ioanițoaia
Editorial Ovidiu Ioanițoaia

Articol de - Publicat joi, 28 septembrie 2023 14:27 / Actualizat joi, 28 septembrie 2023 14:43

Răureanu și Udrea au publicat miercuri un prim interviu cu analistul economic Iancu Guda, dialog pe care, dacă l-ați ratat, merită să-l căutați și să-l citiți. 

Înainte de a ataca subiecte interesante, Iancu Guda, 37 de ani, e el însuși un tip interesant. Absolvent al Universității din Sheffield, Anglia, doctor în Finanțe-Bănci, IG realizează emisiunea "Banii în mișcare" la Digi24, iar cartea pe care a tipărit-o în 2018, intitulată "De ce eșuează companiile", e cel mai bine vândută vreodată de un autor român în domeniul analizei financiare.

În dialogul menționat, Iancu Guda cântărește măsurile fiscale asumate zilele trecute de Guvernul Ciolacu, prilej cu care estimează posibilele lor consecințe la nivelul societății și, punctual, al sportului. În special al fotbalului. 

Apreciind că "La fiecare leu tăiat din sectorul public se vor tăia opt din sectorul privat", expertul pare mai degrabă sceptic. Deși opinează că nu creșterea taxelor va deranja cel mai tare, ci faptul că nu rezultă de ce vor trebui ele plătite, Guda nu-i convins că vom trăi mai bine. Ne-am bucura să se înșele, așa-i?

Referindu-ne la sport și la fotbal, tabloul e și mai închis. Mai întunecat. "An de an, sportul are venituri sub cheltuieli și deficit fiscal", constată Guda, care pune și degetul pe rană. În sensul în care afirmă că doar un club din SuperLigă, Farul Constanța, e pe plus, el și numai el!, în vreme ce toate celelalte 15 raportează permanent pierderi. Cele mai mari înregistrându-se la CFR Cluj și la FCSB.

Degetul pe rană

Sursa acestor deficite nu trebuie căutată cu lumânarea, din moment ce, repetă IG, costurile fixe, prioritar salariile, sunt consistente, iar veniturile substanțial mai mici. Îngrijorător e și alt aspect, că doar primele reprezintă certitudini. 

Cu alte cuvinte, știi exact ce trebuie să dai, ce obligații ai, dar nu și ce încasezi. Simplificând, asta e principala cauză pentru care investitorii nu se înghesuie. Deoarece afacerea nu-i garantată, e un fel de loterie. Iese ori nu iese, dar de regulă nu iese.

Guda mai trage un semnal de alarmă. Avertizează că între fotbalul susținut de stat, fie acesta și maghiar (cazul lui Sepsi), și fotbalul finanțat din privat concurența e inegală din start. Neloială. Pentru că niciun investitor particular, fie el cât de bogat, gen Gigi Becali, Dan Șucu ori Nelu Varga, nu se poate lua la întrecere cu cluburile subvenționate de primării ori de ministere, instituții ce dispun de bugete uriașe.

IG recurge la exemplul CSA Steaua, tutelat de MApN, care manevrează anual miliarde și miliarde de lei. Pentru Armată câteva zeci de milioane de euro băgați în CSA ar însemna o picătură într-un ocean. Iată de ce, în timp, niciun particular n-are șanse reale să câștige o asemenea luptă, sugerează expertul.

Mă opresc aici, îndemnându-vă încă o dată să parcurgeți interviul luat de Remus Răureanu și Dan Udrea lui Iancu Guda. Nu veți regreta, veți învăța multe.


Comentarii (17)
bimbi79
bimbi79  •  01 Octombrie 2023, 09:43

Salutare pui de AVC ESTI JOSNIC

SorinLS
SorinLS  •  29 Septembrie 2023, 21:57
Postat de jean_gabin pe 29 Septembrie 2023, 08:49

Termenul de investitor este folosit gresit in fotbalul romanesc. Marii finantatori sunt de fapt niste indivizi care nu ofera bani cluburilor ci doar le imprumuta. De cele mai multe ori pe termen scurt si cu dobanda considerabila.

Si investitorul ce face? Acte de caritate?

SorinLS
SorinLS  •  29 Septembrie 2023, 19:44
Postat de Dobermannul pe 29 Septembrie 2023, 14:24

Doar termenul de investitor e gresit in Romania? Oare suntem economie de piata? Oare ne comportam ca o democratie? ...

Si investitorul ce face? Acte de caritate?

Vezi toate comentariile (17)
Comentează