OPINII  »  EDITORIAL

O va ajuta pe Simona „spovedania” lui Mouratoglou?

Editorial Ovidiu Ioanițoaia
Editorial Ovidiu Ioanițoaia

Articol de - Publicat marti, 07 noiembrie 2023 15:49 / Actualizat marti, 07 noiembrie 2023 16:00

După o tăcere de peste un an, taxată de unii drept trădare, Patrick Mouratoglou și-a asumat public vina în cazul de dopaj al Simonei Halep, suspendată 4 ani de Agenția Internațională pentru Integritatea Tenisului ca urmare a deciziei Tribunalului Independent Sport Resolutions. În sfârșit, reputatul antrenor a recunoscut că echipa lui și el însuși i-au recomandat Simonei, ulterior și procurat, colagenul contaminat cu Roxadustat.

E ceea ce noi, românii, știam. Întrucât o investigație GSP descoperise în Canada, la Toronto, furnizorul suplimentului nutritiv incriminat. O firmă obscură, condusă de doi frați greci. Ce coincidență!, asemenea lui Mouratoglou, cetățean francez de origine elenă.

Vom vedea în ce măsură această mea culpa a tehnicianului îi va servi campioanei noastre la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne (TAS), la care a făcut apel. Să sperăm că o va ajuta. Până atunci, să căutăm câteva explicații plauzibile pentru lunga și condamnabila tăcere a lui Monsieur Patrick.

Cum acesta a fugit de ziariști ca dracu' de tămâie, refuzând să abordeze subiectul suspendării Simonei, lucrurile trebuie cântărite numai în baza presupunerilor. A părerilor. Iar prima ar fi aceea că PM s-a străduit din răsputeri să țină scandalul iscat în jurul dopajului cât mai departe de Mouratoglou Tennis Academy. 

O va ajuta pe Simona „spovedania” lui Mouratoglou?

Era logic să procedeze așa, din moment ce MTA, înființată în 1996 în sudul Franței, pe Coasta de Azur, e una dintre cele mai importante școli de tenis de pe planetă. Întinsă pe 12 hectare, având un hotel de 4 stele, 4 piscine și 33 de terenuri, ea reprezintă un business de succes. Totodată și o adevărată fabrică de bani. Firește că funcționarea ei nu trebuia și nu trebuie perturbată de niciun tărăboi. Și faima se îngrijește, nu?

O parte a presei mai speculează și că Mouratoglou s-ar fi temut de ITIA mai tare decât se teme de TAS. În sensul că la Lausanne se judecă spețe din toate sporturile, nu doar din tenis. De aceea nici n-ar fi vorbit atâtea luni. Dacă exista vreun risc ca ITIA să-l inculpe și, la o adică, să-l pedepsească sub o formă sau alta, la TAS pericolul pare mai mic. Chiar neglijabil.

Revenind la cât i-ar putea folosi Simonei mărturisirea lui PM, fie ea și întârziată, opiniile sunt mai degrabă împărțite. Ar trebui s-o ajute, dar nu foarte mult, crede influentul ziarist american de tenis Ben Rothenberg, rubricand la New York Times. Care anticipează că TAS i-ar putea reduce suspendarea celei care a fost numărul 1 mondial WTA timp de 64 de săptămâni fără s-o ierte însă de tot. S-o achite.

Asta deoarece cantitatea de Roxadustat depistată la Simona a prezentat o concentrație mai mare decât cea din suplimentul nutritiv în cauză. Ca atare, constănțeanca s-ar putea bucura de clemență, dar n-ar scăpa fără să fie sancționată.

Cum Simona stă pe tușă din 6 octombrie 2022, dacă instanța din Țara Cantoanelor îi va micșora pedeapsa la un an, ea ar putea reintra imediat. Dar se va întâmpla oare așa? Unii specialiști zic că da, alții că nu, vom afla curând.


Comentarii (47)
neutrino
neutrino  •  12 Noiembrie 2023, 04:59

Investigând puțin care ar fi sursa acestei neînțelegeri, vizavi de înțelesul strict juridic pe care cuvântul “tribunal” îl are în limba română ( https://dexonline.ro/definitie/tribunal/definitii ), trebuie să apelăm la definiția acestuia în limba engleză. Și, surpriză, conform American Heritage Dictionary de exemplu ( https://www.ahdictionary.com/word/search.html?q=tribunal ), a doua definiție pentru “tribunal” este: “2. A committee or board appointed to adjudicate in a particular matter.”, ceea ce în limba română ar însemna “2. Un comitet sau un consiliu desemnat să judece într-o anumită problemă.” Așadar, toate lucrurile își găsesc până la urmă explicația, dacă avem suficientă răbdare să o căutăm, înainte de a ne inflama cu totul gratuit. Însă pentru a căuta, trebuie mai întâi să privim cu scepticism lucrurile care par a fi clare încă de la început.

neutrino
neutrino  •  12 Noiembrie 2023, 04:15

Pentru că tot vorbeam de lucrurile încă nespuse, e interesant de arătat că "Sport Resolutions" nu e nicidecum un 'tribunal independent' așa cum s-a tot vehiculat. O căutare simplă pe site-ul lor ( https://www.sportresolutions.com/about/sport-resolutions ) arată că e doar o organizație care oferă servicii de mediere și arbitraj în materie de sport. Între altele, serviciile pe care această ONG le oferă sunt utile în principal în disputele dintre sportivii care contestă acuzațiile sau deciziile forurilor sportive de resort, formulate la adresa lor, ca o etapă _premergătoare_ (!) atacării acestora în justiție. Refuzul acceptării procedurii de arbitraj arată, în general, o intenție de a ascunde adevărul privitor la activitatea sportivului în cauză și este de natură să afecteze grav credibilitatea sportivului respectiv și chiar succesul în orice demers juridic ulterior. Atât de simplu și totuși atât de greșit înțeles.

neutrino
neutrino  •  11 Noiembrie 2023, 18:18

Cât privește comunicarea în privat, eu îmi exprim acordul către redacția GSP de a vă comunica dumneavoastră adresa mea de e-mail, în măsura în care și dumnealor ar avea disponibilitatea sau/și posibilitatea să facă, în mod excepțional, astfel de oficii pentru propriii cititori. Altminteri, însă, nici eu nu știu cum altfel se poate proceda.

Vezi toate comentariile (47)
Comentează