OPINII  »  EDITORIAL

Bucureștiul s-a răzbunat!

Articol de - Publicat marti, 29 iunie 2021 14:42 / Actualizat marti, 29 iunie 2021 16:25

Cine a mers pe mâna Franței în duelul cu Elveția de pe Arena Națională s-a înșelat. La capătul unei confruntări zbuciumate, cu răsturnări de scor, prelungiri și penalty-uri de departajare, s-a calificat Elveția! 

Eliminarea încă din „optimi” a campioanei mondiale, socotită principala candidată la titlu, a constituit o surpriză de proporții. Un șoc cu atât mai mare cu cât învingătoarea, locul 19 în ierarhia FIFA (Franța 2) nu-i vreo echipă de top.

Dacă Elveția a jucat ordonat și metodic, între altele, reușind să revină de la 1-3 după ce la 1-0 pentru ea a irosit un 11 metri, Franța a fost de nerecunoscut. Sub nivelul din egalurile cu Ungaria și Portugalia, consemnate în grupă.

Cu o apărare vraiște, în care Lenglet parcă s-a ferit să sară la cap cu Seferovici ca să nu amețească!, iar Varane și Kimpembe au tras unul hăis și altul cea, Deschamps a contat mai ales pe Pogba (gol de generic), Kante (neobosit ca de obicei) și Benzema ("dublă"). Numai că 3 jucători în formă n-ajung pentru a triumfa în fața unui adversar decis și organizat. Restul au luat meciul à la légère, considerându-l dinainte câștigat.

La rându-i, nici Deschamps nu s-a dovedit prea inspirat. La 3-1 trebuia să înghețe jocul, nu să se mai expună și să ia goluri în minutele 81 și 90! Nimeni n-a înțeles de ce nu l-a introdus pe Tolisso.

Bucureștiul s-a răzbunat!
Francezii, dărâmați la finalul meciului cu Elveția (foto: Guliver/Getty Images)

Practic, Mbappe a pierdut calificarea în clipa în care a șutat moale de la punctul cu var. Sigur că așa ceva poate păți oricine. Li s-a întâmplat și altor vedete. Atât că Mbappe e cotat, la 22 de ani, cel mai scump fotbalist de pe planetă, evaluat de Centrul Internațional de Studiu al Sportului din Neuchatel la 265 de milioane de euro. 

Clasament în care Messi e pe 8, iar Neymar pe 19! Un jucător de talia lui, cu un salariu anual de 18 milioane de euro, ceea ce înseamnă 250.000 lei pe zi!, n-are voie să rateze de la 11 metri.

Altfel, deoarece asistența de pe Arenă a susținut-o, a încurajat-o și a aplaudat-o la final pe Elveția, Bucureștiul le-a plătit o poliță „cocoșilor galici”. S-a răzbunat pe ei după ce ziariștii din Hexagon au criticat și ironizat orașul cu și fără motiv.

Totuși, nu m-aș ambala, căci ăștia-s francezii. Se cred cei mai cei. Ar mai fi și alții buni și talentați, dar nu ca ei. Din care pricină îi privesc pe ceilalți de sus, cu îngăduință. De parcă, generoși, ar lăsa de la ei.

Uitând sau neauzind de Cioran, de Ionesco, de Eliade, de Brâncuși sau de Enescu, măcar de aceștia, pe noi, românii, ne-au făcut cum le-a venit la gură. Ne-au zis țigani direct sau voalat. Am înghițit în sec, deși nu trebuia. 

Respectându-i ca profesioniști pe cei de L'Equipe, poate prea mult, am trecut cu vederea atât reproșurile lor justificate, cât și miștourile lor ieftine. Totul are însă o limită, să se mai privească prietenii francezi și-n oglindă! Le-o spune un francofon statornic, care-i admiră de-o viață pe Napoleon, pe Degas și pe Aznavour.

Înalții oaspeți s-au plâns, de exemplu, că n-au avut destulă liniște la Athenee Palace Hilton, ca și când pe Champs-Elysees ori în Place Pigalle s-ar auzi cucul cântând! Ce-ar fi vrut dânșii, să stea în buricul târgului, în plin trafic, dar să se simtă ca-n pădure? Puteau opta pentru Crowne Plaza sau pentru Pullman, hoteluri din zona verde de la Șosea, de unde ajungeau în 5 minute și pe jos la terenul de antrenament de la Arcul de Triumf. Au acceptat varianta UEFA fără să verifice.

Cum au greșit, să-și asume, nu să dea vina pe alții și să se creadă spirituali.

Citește și:

Istvan Kovacs, criticat pentru o singură fază din finala Europa League: „Nu a acordat un penalty clar”
Europa League
Istvan Kovacs, criticat pentru o singură fază din finala Europa League: „Nu a acordat un penalty clar”
„80% e PLECAT!” » Rapid pierde cel mai important jucător, dar i-a găsit deja înlocuitor: „Vrem să-l aducem!”
Superliga
„80% e PLECAT!” » Rapid pierde cel mai important jucător, dar i-a găsit deja înlocuitor: „Vrem să-l aducem!”
FRF a primit notificarea » Schimbare MAJORĂ la CSA Steaua din sezonul viitor!
Liga 2
FRF a primit notificarea » Schimbare MAJORĂ la CSA Steaua din sezonul viitor!

Comentarii (27)
radumatei
radumatei  •  29 Iunie 2021, 15:57

Fotbalistic, analiza dvs. e impecabilă, dar reproșurile la adresa francezilor denotă o frustrare provincială pe care o credeam depășită din anii 90. Criticile francezilor sunt în parte justificate și e normal ca jurnaliștii în căutare de subiecte fierbinți să nu le treacă cu vederea. Așa procedează și jurnaliștii GSP când încearcă să-i asmută pe Iordănescu contra lui Lucescu și invers, de exemplu. Mă îndoiesc că francezii ar fi ales un hotel în buricul târgului, că doar n-au venit aici la shopping sau la băute în centrul vechi, probabil că a existat o grilă cu standarde și Athenee Palace a fost singurul sau printre puținele care au corespuns. Sigur că nu poți pretinde liniște ca-n pădure, dar nici nu le poți cere francezilor să se prefacă că totul e minunat la București doar pentru că Cioran și Brâncuși.

gago747
gago747  •  29 Iunie 2021, 15:56

Daaa ... Napoleon, Degas, Aznavour ... un italian, unul pe jumătate creol din Louisiana, și un armean ... totți francezi de viță veche, precum Mbappe dealtfel ...

carol_k
carol_k  •  29 Iunie 2021, 20:27
Postat de cita pe 29 Iunie 2021, 18:35

Pai tocmai asta e, ca se pare ca un urecheat de ziarist ar fi afirmat in mirobolanta scriere a domniei sale ca, aproximez: "in afara de copia Arcului de Triumf de la Paris, nu mai gasesti mai nimic care sa iti spuna ca aici ar fi o replica a "Iles de France". Bineinteles ca au fost superficiali si prost documentati dNii ziaristi L'Equipe, ca daca ar fi analizat in detaliu arhitectura unor cladiri Bucurestene din perioada interbelica, cladirea CEC de pe Victoriei, Tribunalul Mare, si-alte cladiri-monumente de o valoare istorica exceptionala, sigur ar fi inteles in final ca cine a botezat Bucurestiul "micul Paris" n-a batut campii deloc.

Îți fac o lista de cel puțîn 30 clădiri emblematice din interbelic care aduc bine cu cele din Paris, unele proiectate chiar de mari arhitecți francezi, Ateneul, Fundația Carol I (B.C.U), Palatul CEC. Plus cele ale elvetianului Louis Pierre Blanc, că tot se leahga de meciul de aseară) și mai ales cele ale marilor arhitecți români. E o discuție lungă dar și plăcută în același timp. Bucureștiul nu era Micul Paris în interbelic doar pentru clădirile și parcurile sale, era și capitală unei țări cu o economie puternice, cu o cultură în plină ascensiune, o lume politică școlită la Paris, o Monarhie Constituțională. Leul era la paritate cu cele mai multe monede europene, industriașii noștri(Bragadiru, Malaxa, Max Auşnit) erau printre cei mai puternici din Europa. Romania era o tara extrem de bine vazuta si simpatizata. Dar presa franceză ce să știe, ziariști de teren, nu știm cum sunt? Să-ti ostilizezi un popor întreg ca să câștigi ...ce? Asta e prostie atat de mare ca nu comporta grad de comparație.

Vezi toate comentariile (27)
Comentează
Close