SPORTURI  »  ALTELE  »  ȘAH

E inteligența artificială un pericol pentru omenire? Opinia genialului șahist Garry Kasparov: „Mă uit la filme de Hollywood, dar nu sunt spălat pe creier”

Articol de , - Publicat marti, 09 mai 2023 20:25 / Actualizat marti, 09 mai 2023 22:55

Marele șahist rus Garry Kasparov este unul dintre marii fani ai inteligenței artificiale. Spune că se pot deschide noi orizonturi în știință, dar că există și pericole dacă sunt implicați oameni cu intenții rele. 

În vârstă de 60 de ani, Kasparov a explicat pentru GSP că vede inteligența artificială ca pe o unealtă, nu ca pe un pericol intrinsec. Prezent la București pentru Superbet Chess Classic, cea mai importantă competiție de șah jucată în România după Revoluție, Kasparov a dezvoltat ideea. 

Cea mai bună femeie pilot din România și-a întâlnit idolul: „Doamnelor și domnilor, Jurgen Klopp!”
RALIURI
Cea mai bună femeie pilot din România și-a întâlnit idolul: „Doamnelor și domnilor, Jurgen Klopp!”

Garry Kasparov: „Poate inteligența artificială o să ne ducă unde nu visam”

- Sunteți în continuare optimist în ceea ce privește roboții și inteligența artificială (AI)? Am văzut că sunt unii care cer ca omenirea să aibă pregătite avioane de vânătoare ca să bombardeze serverele ...
- Da, absolut. Nu mi-am schimbat deloc părerea. Nu văd niciun rost să fim apocaliptici. Problema nu e AI, ci oamenii din spate. Cred că ar trebui să fim mai preocupați să nu ajungă pe mâna opozanților democrațiilor, pe mâna teroriștilor sau dictatorilor. Oamenii încă au monopol asupra răului. Mereu o repet. E imposibil să controlezi unde ajunge AI. Singura șansă este să te asiguri că ești mereu cu un pas în față în duelul cu băieții răi. Încerc să fiu realist. Orice preocupare pentru control este inutilă, fiindcă asta ar pune o frână, în timp ce băieții răi ar da înainte.

- Deci nu vedeți un scenariu în care AI devine într-atât de avansată încât să devină în sine un pericol pentru omenire.
- Mă uit la filmele de la Hollywood, însă nu sunt spălat de creier. Aud tot felul de lucruri despre „singularity” (nr. ipoteza neverificată în realitate că AI ar putea dezvolta ceva asemănător cu o conștiință de sine), dar nu e nici măcar o singură dovadă că acest lucru poate fi posibil. Bun, AI începe să avanseze. Foarte bine, poate așa putem reuși lucruri la care nici nu visam. Poate e momentul să aflăm mai multe despre viața din oceanele lumii, despre care acum știm 3-4%. Am oprit explorarea spațiului, acum văd că ne întoarcem, ceea ce e bine. În plus, toată lumea se teme de roboți fizici. Însă uitați-vă în jur, unde sunt? Avem AI, dar nu roboți. Boston Dynamics ne arată aceleași filmulețe în fiecare an. E interesant că, în ciuda previziunilor romanelor SF de la începuturi, progresul adevărat s-a făcut pe partea cognitivă a roboților, nu pe partea mecanică, care e primitivă. Deci haideți să eliberăm acest mare potențial al AI și să-l folosim. Dacă trebuie să ne îngrijorăm cu ceva? Bineînțeles, orice lucru are hibele sale, dar trebuie să rezolvăm problemele și să vedem tabloul întreg, că saltul tehnologic bate orice potențial negativ. Se pot întâmpla lucruri extraordinare, acum avem lumea întreagă într-un telefon, poți trata oameni în Africa, doar aflându-le diagnosticul.

E inteligența artificială un pericol pentru omenire? Opinia genialului șahist Garry Kasparov: „Mă uit la filme de Hollywood, dar nu sunt spălat pe creier”
Garry Kasparov a făcut prima mutare simbolică la Superbet Chess Classic, foto: Imago

Fiecare mașinărie are nevoie de inteligența și creativitatea umane. Îmi aduc aminte de sezonul trecut, când Caruana l-a înfruntat pe Maxime Vachier-Lagrave. Au jucat 7 partide, dar a venit pandemia și au trebuit să joace iarăși abia peste un an, tot 7 partide. Au avut un an de pregătire, iar amândoi au petrecut enorm de mult timp cu computerele. MVL s-a concentrat pe o linie de atac, așa că, într-un final, a pierdut. Deci orice ar face mașinăriile, creativitatea umană va rămâne un factor important. Nu unul pe care te poți baza în exclusivitate, dar unul important.
- Garry Kasparov pentru GSP

E uimitor să urmărești trendul din romanele SF. În anii 50-60, toată lumea era optimistă. Se scria despre cum oamenii vor face echipă cu computerele, despre roboți, cyborgi care vor zbura pe alte planete și în alte sisteme solare. Apoi s-a transformat totul în imagini foarte distopice, dacă ne gândim la Terminator sau Matrix. Interesant e că în Terminator 1 era doar om versus mașină, însă în Terminator 2 e ceea ce propuneam eu în șah, Om + Mașină versus Om + Mașină. 
- Garry Kasparov într-un interviu pentru Google, în 2017

Citește și alte știri de șah:

Fabiano Caruana l-a învins pe Marele Maestru francez Maxime Vachier-Lagrave în 23 de mutări. Toate rezultatele de la Superbet Chess Classic

„România numără 20.000 de șahiști legitimați, 24 de Mari Maeștri și un program radical în derulare” » Președintele Federației Române de Șah: „Avem cei mai buni antrenori din lume la juniori”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (2)
concret
concret  •  10 Mai 2023, 10:29

Asa arata discursul unui om cerebral, inteligent, echilibrat. Intre timp in Romania prostimea amatoare de tik-tok o tine cu conspiratiile legate de antene 5G :)))

dandana
dandana  •  10 Mai 2023, 09:53

AI este doar o mulțime de programe care sunt deja pe piață. Ce este interesant la el, ca mai și cauta pe internet, eu întrebam ceva banal despre o boală. Și surpriza doar copia ceva de undeva și scria ion cheat. Sa ia locul de munca mi se pare mult spus, dar poate ajuta enorm o persoană la serviciu. Toate știrile astea despre războiul lui Putin care doar gândește ceva ce în trecut era normal, iar AI care ia locuri de muncă și omoară oamenii. Poate omorâ decât cu un corp, dar corpul trebuie sa fie comandat tot de om. Inteligența artificială este de foarte mulți ani, și uitați ca nu a schimbat lumea. Un program ce da copy paste nu poate fi atât de rău. Ca ne poate ajuta nu scrie nimeni, scriem doar ca ne fura locurile de muncă, și ne omoară. Iar dacă vreodată inteligența artificială ar face ceva. Înseamnă că este compromisă de hackeri, nu uitați omul este cel mai mare dușman al omului

Vezi toate comentariile (2)
Comentează