SPORTURI  »  ALTELE  »  JOCURILE OLIMPICE EUROPENE

Unica » Ana Maria Brînză a cîștigat singura medalie de aur de pînă acum pentru delegația României la Jocurile Olimpice Europene

Ana și strigătul de fericire după încă un podium olimpic // Foto: Reuters
Ana și strigătul de fericire după încă un podium olimpic // Foto: Reuters

Articol de - Publicat miercuri, 24 iunie 2015 00:00

Ea a învins-o în finală pe rusoaica Iana Zvereva cu 15–11 și și-a completat bogatul palmares.

Ce înseamnă locul întîi pentru Ana Maria Brînză? Transformarea unui vis în realitate. De fiecare dată cînd urcă pe prima treaptă a vreunui podium, ea o regăsește puțin pe fetița care a intrat pe ușa sălii de scrimă fără să știe prea multe despre acest sport, dar cu dorința de a fi cea mai bună. I s-a întîmplat de mai multe ori în carieră, dar de fiecare dată a zîmbit larg, știind că visul e la gîtul ei și îl poate atinge cu ambele mîini.

Realitatea ei de ieri de la Baku a început să se construiască mai întîi cu meciurile din grupe. Pentru că s-a descurcat bine, a avut tur liber, iar apoi a întîlnit-o pe tînăra estoniană Katrina Lehis, 20 de ani, de care a trecut cu 15-12. În "sferturi" a învins-o pe Catharina Kock din Finlanda cu 15-4.

Cu medalia deja asigurată, Ana avea să o întîlnească apoi în semifinale pe Erika Kirpu. O confruntare cu multe scîntei, cele două spadasine ocupă în ierarhia mondială locurile 2 și 3. Cunoștințe vechi, Erika și Ana s-au provocat și s-au atacat într-o încleștare cu multe răsturnări de situație.

La prima pauză era 3-3, la a doua românca era în avantaj cu 8-6. Estonianca a revenit apoi și a aprins un singur bec de trei ori pentru a fi în avantaj cu 9-8.

Cu un minut înainte de finalul ultimei părți, Ana era cea care venea din urmă, 11-10, dar a reușit să egaleze. Și a dus întîlnirea în minutul de aur. Cine dădea prima tușă se ducea la lupta pentru cea mai strălucitoare medalie, cine nu rămînea cu bronzul.

Ana a fost cea mai hotărîtă și a împuns-o atunci cînd trebuia pe Kirpu. Și-a dat masca jos și și-a țipat bucuria. Însă mai era un meci pînă la fericirea supremă.

Sărutul armei

După cîteva minute de relaxare, românca a intrat pe planșa din Crystal Hall, pentru a o înfrunta pe Iana Zvereva din Rusia. N-aveau să fie nouă minute liniștite. Și la fel ca în semifinale, în partea a treia, Ana a sfidat scorul și de la 9-11, a cîștigat cu 15-11.

Răutatea s-a evaporat imediat, iar ochii, sărutul și spada s-au dus spre Cer, pentru tată. Și apoi spre inelul de logodnă, pentru viitorul soț.

Cu vîrful armei sale, Ana a adus ieri primul și, deocamdată, unicul aur pentru delegația României de la Baku. Misiunea ei nu s-a încheiat pentru că vineri are loc concursul pe echipe.

Podiumuri împărțire de români

Ana Maria Brînză n-a fost singură la festivitatea de premiere. Pe treapta a treia a urcat Simona Gherman. Ea a fost învinsă în semifinalele de la Baku de Iana Zvereva cu 15-8. Pînă acolo, trecuse în primul tur de Avițal Marinuk din Israel cu 15-9, apoi de Olga Kocevna cu 15-9, iar în sferturi de finală de Giulia Rizzi cu 15-10.

Spadasinele nu sînt la prima ispravă cînd urcă în tandem pe podium. La Campionatele Mondiale din 2011, Ana Brînză și Anca Măroiu au împărțit treapta a treia a podiumului, iar la Europenele din 2012, Simona a luat aurul, iar Anca Măroiu argintul.

Absențe marcante

În concursul de spadă de la Baku, multe dintre numele mari europene au lipsit. Pe lîngă România, care le-a trimis pe cele mai bune spadasine ale sale, au mai participat Iana Șemiakina, campioană olimpică în 2012, Britta Heidemann, campioană olimpică în 2008 și vicecampioană olimpică în 2012.

Au lipsit medaliatele cu aur de la ultimele ediții ale CM, Rosella Fiamingo, și CE, Violetta Kolobova. Italia a trimis sportive din planul secund, iar Rusia a optat pentru doar două spadasine cu experiență. Estonia ales să vină la Baku cu cea mai bună echipă.

Unele dintre absențe sînt motivate de faptul că în mai puțin de o lună, urmează Campionatele Mondiale (13-19 iulie), cele care atîrnă greu în balanța drumului spre Rio. Concursul de la Baku nu punctează în clasamentul pentru calificarea la JO din 2016.

"Nu m-am trezit"

Spadasina Simona Pop, medaliată cu bronz la CE 2015 și componentă a echipei care a cîștigat aurul la această competiție, nu a izbutit să treacă de grupe la Baku. "E numai vina mea pentru că am ieșit atît de repede. Nu m-am trezit și nu am reușit să intru în concurs", a spus ea.

9 medaliia cucerit pînă acum România la Jocurile Olimpice Europene, dintre care una de aur, patru de argint și patru de bronz

16 medaliistrînsese Ana Maria Brînză în cariera sa de la competițiile majore înainte de Baku

A uitat-o pe Ghenea? » Dimitrov are o nouă cucerire celebră: filmați pe străzile din Monte Carlo

„Dacă mănânci o lună de la penitenciar, dai colțul!” » Dănuț Lupu, despre condițiile de la Rahova: „Să mă ierte doamna Rodica, dar la Marriott era mai ieftin ...”


Comentarii (2)
1042628062433850
Stefan Neamtu  •  24 Iunie 2015, 12:14

Forza Ana , Forza Steaua .

sever
sever  •  24 Iunie 2015, 10:22

Sincere felicitari!

Vezi toate comentariile (2)
Comentează