SPORTURI  »  BOX  »  BOX

AIBA a creat o comisie specială de investigaţii privind acuzaţiile făcute de BBC

Articol de GSP - Publicat luni, 26 septembrie 2011 00:00 / Actualizat luni, 26 septembrie 2011 10:57

Preşedintele AIBA, Ching-Kuo Wu, a anunţat crearea unei comisii speciale de investigaţii, după ce BBC a dezvăluit că milioane de dolari provenite din Azerbaidjan au fost virate în contul World Boxing Series, ligă susţinută de AIBA, pentru ca sportivii azeri să obţină două medalii de aur la JO.

"Această decizie exemplică atitudinea *zero toleranţă* a AIBA privind corupţia şi implicarea privind asigurarea transparenţei în sport şi în box. Totuşi, în această fază, AIBA nu cunoaşte existenţa vreunei dovezi clare care să sugereze că acuzaţiile formulate la adresa lui Ivan Khodabakhsh, potrivit cărora ar fi promis două medalii de aur în schimbul unor bani, ar fi adevărate. Ivan Khodabakhsh este un om integru şi AIBA are încredere în el şi în munca sa", se menţionează într-un comunicat publicat pe site-ul oficial al instituţiei.

BBC a dezvăluit la sfîrşitul săptămînii trecute, în emisiunea Newsnight, că milioane de dolari provenite din Azerbardjan au fost virate în contul World Boxing Series, ligă susţinută de Federaţia Internaţională de Box pentru ca sportivii azeri să obţină două medalii de aur la JO de la Londra, din 2012. Potrivit BBC, un oficial al World Series Boxing, Ivan Khodabakhsh, le-a spus unor apropiaţi că nu trebuie să-şi facă griji pentru viitorul instituţiei. "Atît timp cît azerii au medaliile, WSB va avea bani. Acum sîntem în siguranţă, Azerbaidjan ne-a ajutat, trebuie să le oferim medalii pentru asta", ar fi spus Khodabakhsh, citat de o sursă BBC. "Vorbea de medalii de aur, în schimbul milioanelor. Medaliile au fost vîndute", a precizat sursa menţionată.

După difuzarea emisiunii la BBC, AIBA a recunoscut că un cetăţean azer a investit nouă milioane de dolari în World Boxing Series, dar avocaţii forului mondial au apreciat că acuzaţile BBC sunt "absurde şi total neadevărate".

În comunicatul difuzat vineri, forul internaţional menţionează că în 2010 a fost semnată o înţelegere între WSB SA, o companie elveţiană care conduce World Boxing Series, şi o altă firmă elveţiană privind facilitarea obţinerii unui împrumut, banii provenind de un investitor privat din Azerbaidjan. "Împrumutul nu a fost un secret şi nici nu a fost nimic necurat la mijloc. A fost o tranzacţie între două companii făcută în scop comercial. Atît timp cît investitorul respectiv preferă ca numele său să nu fie dat publicităţii, potrivit termenilor înţelegerii, AIBA/WSB confirmă că este vorba despre un investitor privat şi nu de Guvernul din Azerbaidjan sau de forul de box din această ţară", se mai arată în comunicat.

La rîndul său, Ivan Khodabakhsh a făcut următoarea declaraţie: "Acuzaţiile sînt complet absurde şi false. Nu am fost rugat niciodată să fac ceva ilegal şi nu am întreprins niciodată o acţiune care să încalce codul de etică în timpul muncii depuse la WSB. Sînt pregătit să iau toate măsurile pentru a-mi apăra reputaţia. În calitate de angajat al WSB, nu am nici o poziţie în cadrul AIBA şi nici o implicare în ceea ce priveşte Jocurile Olimpice".

Potrivit programului BBC, deşi AIBA pretinde că banii au provenit de la o companie privată elveţiană, documentele obţinute au arătat o comunicare între Khodabakhsh, directorul executiv al AIBA, Ho Kim, şi ministrul azer pentru Situaţii de Urgenţă, Kamaladdin Heydarov, privind o investiţie de 10 milioane de dolari.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează
Close