SPORTURI  »  BOX  »  TRIPLETA DE AUR

Feri Vaștag a împlinit azi 50 de ani! Cel mai mare boxer amator al României rememorează cele mai importante borne ale carierei

Articol de - Publicat marti, 26 noiembrie 2019 18:37

Într-o zi de 26 noiembrie s-a născut cel mai valoros pugilist amator român. Triplu campion mondial, Feri Vaștag avea să-și încheie cariera cu un mare of. Nu a urcat pe podiumul olimpic. 

În toamna anului 1989, la Moscova, pe 30 septembrie, Francis Vaștag devenea primul pugilist român care câștiga titlul mondial la box. Stângaciul de fier avea doar 20 de ani și începea să-și facă loc, cu pumnul, într-o lume dominată de cubanezi și ruși. Vaștag l-a învins în finală pe est-germanul Siegfried Mehnert, 27-15, la categoria semimijlocie (67 kg)! Vaștag a împlinit azi 50 de ani.

„Am plecat atunci, la Moscova, cu gândul la o medalie, dar nu mă gândeam niciodată că o să ajung până la aur. Țin minte și acum traseul. Am trecut de un irlandez, în primul tur, apoi de un iugoslav, cum era atunci. În sferturi am ajuns noroc, un nord-coreean nu s-a prezentat. Și uite așa am ajuns în semifinale, cu americanul Raul Marquez, mexican la origini”, își spunea povestea primului aur Francisc Vaștag. 

Feri a recidivat în 1993, la Tampere, după o finală în care a ridicat publicul în picioare. Adversar, rivalul său numărul 1 în box, cubanezul Alferdo Duvergel.  
 

În 1995, reșițeanul își trecea în palmares al treilea titlu mondial. La 71 de kilograme, Vaștag câștiga la Berlin tot în fața cubanezului Duvergel. 

„Țin minte că aveam mâna dreaptă fracturată. Pe atunci nu puteai să faci infiltrații sau alte tratamente. Țin minte că mi-a dat doctorul cu o alifie, un încălzitor, și m-a frecat, până nu mai simțeam nimic. Așa am câștigat”, a povestit Vaștag. 

Feri a câștigat și două titluri europene, în carieră, 1993 și 1996, dar la Jocurile Olimpice, deși a participat la trei ediții, s-a oprit mereu înainte de medalii. 
 

Marea neîmplinire a carierei 

„La Seul în 1988, mă simțeam în mare formă. În primul tur însă, mai erau 37 de secunde, câștigasem clar un meci cu un pugilist din Togo, când arbitrul m-a descalificat. Mi-a spus că am lovit sub centură. Ce să mai fac, să-l iau la bătaie?”, își amintește Vaștag. Se gândea că e tânăr și mai are și alte șanse. 

„La Barcelona, în 1992, am câștigat cu un englez și un nigerian, iar în "sferturi", am dat peste un portorican. Am simțit că nu mai am vlagă. Slăbeam mult pe atunci și nu mai puteam să-l alerg prin ring. M-a ciugulit la puncte". Ultima participare a fost la Atlanta, în 1996. L-a învins atunci neamțul Markus Bayer, cel pe care-l bătuse de fiecare dată până atunci. 

„Așa mi-a fost mie scris. Mi-am dorit enorm o medalie olimpică, poate și de aceea am tot amânat trecerea la profesionism. Au fost multe ocazii, multe oferte, dar le-am refuzat pe toate”, a spus Vaștag. 

Feri Vaștag (50 de ani) e azi antrenor la Centrul Olimpic pentru Juniori de la Reșița. 

Vezi și:

VIDEO Ivan Patzaichin, decorat de Klaus Iohannis în ziua în care a împlinit 70 de ani » Iohannis: „Am discutat cu noul Guvern să mă implic în sportul românesc”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (6)
141365743797979
Robin Green  •  27 Noiembrie 2019, 10:33
Postat de Robin Green pe 27 Noiembrie 2019, 08:13

De ajuns cu sportivii astia de care nu-si mai aduce nimeni din mass media aminte....***

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

kingdon
kingdon  •  27 Noiembrie 2019, 08:34
Postat de 4don pe 26 Noiembrie 2019, 20:57

Cel mai bun boxer din România..nu numai amator!

Mai citeste!!! De DOROFTEI ai auzit??? Are medalii la tot, mondial, european, olimpic, si la pro centura WBA, egal IBF... nimeni nu are 2 cariere la superlativ amator si profesionist. Sa nu comparam..... fff bun si Feri dar finul l a cam I trecut! Sa I dam Cezarului ce e al Cezarului!

141365743797979
Robin Green  •  27 Noiembrie 2019, 08:13

De ajuns cu sportivii astia de care nu-si mai aduce nimeni din mass media aminte....***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (6)
Comentează