SPORTURI  »  CICLISM  »  INEDIT

Cadou de Crăciun » Spectacol în noroi cu regii ciclocrosului, van Aert, van der Poel și Pidcock

Wout van Aert // Foto: Imago
Wout van Aert // Foto: Imago

Articol de - Publicat sambata, 25 decembrie 2021 10:26 / Actualizat sambata, 25 decembrie 2021 10:34

Majoritatea sportivilor se odihnesc de Sărbători. În ciclocros, perioada care începe imediat după Crăciun este cea mai palpitantă. Olandezul Mathieu van der Poel, belgianul Wout van Aert și britanicul Tom Pidcock se întâlnesc pe 26 decembrie în cursa de ciclocros de la Dendermonde.

Etapa de Cupă Mondială dă startul „kerstperiode” - „perioada de Crăciun”, care adună cele mai frumoase zile ale sezonului de ciclocros din Europa.

După doar o zi, pe 27, toți cei trei regi ai cros-ului și ai clasicelor ar trebui să alerge și în cursa Superprestige Heusden-Zolder. Ar fi trebuit să alerge apoi pe 29 în Superprestige Diegem, potrivit Velonews, dar această cursă a fost anulată, după ce autoritățile belgiene au interzis accesul spectatorilor, din cauza pandemiei.

„Kerstperiode” este pentru ciclocros ce este „săptămâna sfântă” a clasicelor belgiene pentru ciclismul de șosea: o perioadă lucrativă pentru organizatori, un cadou pentru spectatori și telespectatorii aflați în vacanță și o oportunitate pentru sportivi: toată lumea vrea evident să câștige.

Acum, cu noile restricții, există semne de întrebare privind forma acestui sezon festiv. Dacă toate merg mai departe, iar organizatorii nu mai anulează curse, vom avea alte competiții pe 30 decembrie, 1, 2 și 5 ianuarie, în care îi putem vedea în continuare pe cei trei.

Ținta finală vine pe 30 ianuarie, odată cu Campionatele Mondiale din Fayetteville, Arkansas, SUA. Cine va domina această perioadă festivă?

Wout van Aert

Belgianul și-a început deja în forță sezonul de ciclocros, câștigând toate cele trei curse la care a participat, indiferent că a alergat pe noroiul din Flandra sau pe zăpada din Val di Sole.

Și a făcut-o în mod clar, distanțându-i fără mari probleme pe ceilalți specialiști ai disciplinei.

Unii se așteptau la o astfel de performanță, printre aceștia numărându-se și tatăl lui van der Poel, Adrie, care a explicat că a urmărit pe Strava sesiunile de antrenament ale lui van Aert și a înțeles că acesta este în formă.

Belgianul, care și-a întrerupt sezonul pentru o tabără de antrenament în Spania cu colegii de la Jumbo-Visma, a admis că lucrurile se vor schimba în momentul în care vechiul său rival va intra în scenă.

Este neclar deocamdată dacă van Aert va participa la Mondialele din SUA, așa cum o vor face van der Poel și Pidcock.

Belgianul a sugerat că mai degrabă nu și că scopul său final sunt clasicele de pe șosea din primăvară, așa că își va construi încetișor forma pentru perioada martie-aprilie.

Cum va influența această abordare performanța de acum - și cea din primăvară - rămâne de văzut.

Mathieu van der Poel - Wout van Aert: scor egal după două ciocniri spectaculoase în sezonul de ciclocros. Cine este noua vedetă Tom Pidcock
CICLOCROSS
Mathieu van der Poel - Wout van Aert: scor egal după două ciocniri spectaculoase în sezonul de ciclocros. Cine este noua vedetă Tom Pidcock

Tom Pidcock

În prima sa cursă din actualul sezon de ciclocros, Tom Pidcock a sosit pe locul șapte, la mai bine de două minute după van Aert, dar s-a declarat mulțumit.

Și a avut dreptate. Forma sa s-a îmbunătățit rapid, iar weekendul trecut, britanicul a câștigat prima sa etapă de Cupă Mondială, la Rucphen, înainte de a sosi pe locul doi o zi mai târziu în Namur.

Pidcock este încă tânăr și chiar el admite că mai are de învățat, înainte de a lupta de la egal la egal cu ceilalți doi rivali, van Aert și van der Poel.

„Poate că am mers prea repede. Și apoi am plătit pentru asta”, a explicat el, după ce o greșeală făcută în ultimele sute de metri ale cursei de la Namur l-a costat victoria.

Nu e o mare problemă. Pidcock compensează lipsa de experiență cu multă încredere și cu abilitățile sale de ciclist polivalent, care i-au adus anul acesta medalia de aur la cursa de mountain bike de la Jocurile Olimpice și victoria în prima sa clasică - Brabantse Pijl.

Mathieu van der Poel

Olandezul nu intră cu cele mai mari șanse în acest sezon festiv, din cauza unei accidentări la genunchi care l-a făcut să-și întrerupă antrenamentele și chiar să anuleze participarea la unele curse. Apoi, prima cursă - de pe noroiosul traseu din Dendermonde - pare croită pentru rivalul său belgian.

Chiar tatăl său, Adrie, a încercat să tempereze așteptările, sugerând că fiul său va avea nevoie de ceva timp pentru a-și intra în ritm și că va concura pentru victorie abia de pe 30 decembrie încolo.

Acestea fiind spuse, van der Poel a dovedit în repetate rânduri că ce li se aplică oamenilor obișnuiți nu i se aplică și lui. Iar în cele din urmă, cu toată întârzierea, el are tot timpul pentru a intra în formă înaintea Mondialelor din SUA.

Mathieu van der Poel a câștigat Strade Bianche 2021 cu un atac monstruos în fața lui Julian Alaphilippe
STRADE BIANCHE
Mathieu van der Poel a câștigat Strade Bianche 2021 cu un atac monstruos în fața lui Julian Alaphilippe

Eli Iserbyt, Michael Vanthourenhout, Toon Aerts

Până la sosirea lui van Aert și a lui Pidcock, în decembrie, prima parte a sezonului de ciclocros a fost în mare parte o afacere tranșată de Eli Iserbyt, Michael Vanthourenhout și Toon Aerts.

Cei trei belgieni și-au împărțit podiumurile în cele mai multe curse, iar Michael Vanthourenhout a reușit chiar să îi smulgă victoria lui Pidcock în Namur. Vanthourenhout pare în mod special într-o formă foarte bună, iar o victorie a sa după Crăciun nu ar fi nici pe departe o surpriză.

Dincolo de talentul și abilitățile fiecăruia, toți cei trei au însă o problemă, subliniată și de Adrie van der Poel: nivelul lor competițional este mult în urma celui la care se află van Aert, van der Poel și Pidcock. Nu este o problemă care poate fi rezolvată ușor.

Iserbyt, Vanthourenhout și Aerts se concentrează pe ciclocros, în iarnă, iar în restul timpului participă la câteva curse obscure. În acest timp, van Aert, van der Poel și Pidcock aleargă cu ei iarna, iar în restul timpului participă la cele mai prestigioase curse ale sezonului de șosea, de la Turul Flandrei la Turul Franței.

„Iar diferența dintre ei se va mări”, a spus Adrie van der Poel. „Dacă vor să fie mai competitivi vor fi nevoiți să participe la mai multe curse de top vara”, a avertizat tatăl lui van der Poel, el însuși fost campion de ciclocros și câștigător al Turului Flandrei.

Citește și alte știri din ciclism:

Uimitoarea evadare a ciclistelor din Afganistan » „O plimbare pe bicicletă putea să-ți aducă moartea”

Sânge, pavate și un Tur al Franței „cadou” » Anul de excepție al ciclismului feminin

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează