SPORTURI  »  GIMNASTICA  »  CAMPIONATELE EUROPENE

Echipa feminină a României s-a clasat pe locul al patrulea la Campionatele Europene de la Rimini

Echipa feminină a României FOTO FRG
Echipa feminină a României FOTO FRG

Articol de - Publicat duminica, 05 mai 2024 16:29 / Actualizat duminica, 05 mai 2024 18:23

Sabrina Maneca-Voinea, Lilia Cosman, Ana Bărbosu și Amalia Ghigoarță au concurat pentru România în finala pe echipe în ultima zi a Campionatelor Europene. România a fost în poziție de bronz după trei rotații, dar apoi a alunecat pe patru, fiind depășită de Franța. Primele două locuri au fost ocupate de Italia și Marea Britanie.

Campionatele Europene de la Rimini s-au încheiat duminică după o luptă pentru podiumul din concursul pe echipe. România s-a clasat pe patru, după ce trei sferturi din concurs a fost pe podium, dar a coborât de acolo la ultimul aparat.

Echipa României a început concursul pe echipe de la Rimini la paralele în formula Lilia Cosman, Amalia Ghigoarță și Ana Maria Bărbosu. „Tricolorele” au evoluat în tandem cu Franța.

Au trecut cu bine de paralele

Cosman a avut un exercițiu sigur pentru care a primit 13, 200 (5,500, 7,700), Ghigoarță a fost notată cu 12, 300 (5, 300, 7,000), iar Ana Bărbosu cu mici inexactități în execuție a fost punctată cu 13, 500 (6, 200, 7,300).

După prima rotație, România era pe trei cu un punctaj de 39,000, depășită de Marea Britanie(41, 832) și Italia (41, 233), care au concurat la sărituri.

Istorie în Liga Campionilor la handbal feminin! Echipa fostului antrenor de la CSM București și Vâlcea s-a calificat pentru prima dată în Final Four
Liga Campionilor
Istorie în Liga Campionilor la handbal feminin! Echipa fostului antrenor de la CSM București și Vâlcea s-a calificat pentru prima dată în Final Four

Româncele au urcat apoi pe „puntea suspinelor”. Prima a fost Amalia Ghigoarță, ea aducând un 12, 966 (5,100, 7,866) pentru echipă.

Ana Bărbosu un 12,866 (5,900, 6,966), în timp ce Sabrina Maneca-Voinea, medaliată cu argint sâmbătă la acest aparat, cu un exercițiu cu un D mai mic și cu unele dezechilibrări a primit 12,666 (5,500, 7,166).

Totalul a ajuns la 77, 498, la egalitate cu Franța după două rotații, dar peste ele, pe locul al treilea. Italia și Marea Britanie au luat distanță cu 84, 231, respectiv 83,997.

O parte a doua mai puțin inspirată

Următorul aparat a fost solul, iar pentru România a deschis Amalia Ghigoarță. Ultima linie nu a fost tocmai ca în calificări și a fost notată cu 12.600 (5,300, 7,300).

A doua tricoloră care a intrat pe covorul albastru de la Rimini a fost Ana Maria Bărbosu 13, 100 (5,600, 7,700), ea primind penalizare 0,200 pentru depășirea spațiului de concurs.

„Hai, Sabri!”, s-a auzit din tribune înainte de evoluția Sabrinei Maneca-Voinea, cea care urcase pe treapta a doua a podiumului sâmbătă.

A primit 13, 600 (5,900, 7,800), dar și o penalizare de 0,100 pentru ieșirea din covor la prima diagonală. Echipa feminină a României a rămas pe poziția a treia cu un total de 116,798, în timp ce Franța adunase 116, 464.

Pe primele două locuri Italia (124, 263) și Marea Britanie (121, 963) își continuau lupta pentru titlul european.

Mai mult de două puncte câștigate la sărituri de Franța

Acesta urma să se decidă la sol, iar România și Franța se luptau pentru bronz la sărituri. Lilia Cosman a ratat aterizarea și a fost notată cu 12,066 (4,600, 7,566). Ana Bărbosu a făcut un pas în spate când a ajuns pe saltea, dar a primit 13,800 (5,000, 8,800).

Sabrina a prezentat o săritură din 5,000, iar la execuție 8,733 și încheind concursul cu 13,633 pentru că a primit o penalizare de 0,100.

Punctajul final al „tricolorelor” a fost 156,397, care le-a așezat pe locul al patrulea în spatele Italiei (164,162), Marii Britanii (162,162) și Franței (158,796). La ediția de anul trecut, România a fost pe cinci.

2 medaliia cucerit delegația României la această ediție a CE de la Rimini, ambele de argint și aduse de Sabrina Maneca-Voinea

Citește și:

Sabrina Maneca-Voinea, două medalii de argint la Campionatele Europene de la Rimini
CAMPIONATELE EUROPENE
Sabrina Maneca-Voinea, două medalii de argint la Campionatele Europene de la Rimini
Iga Swiatek s-a impus la Madrid după ce a salvat trei mingi de meci în fața Arynei Sabalenka
WTA Madrid
Iga Swiatek s-a impus la Madrid după ce a salvat trei mingi de meci în fața Arynei Sabalenka

FCSB se întoarce oficial pe Ghencea! Mihai Stoica a făcut anunțul: „Da, sigur! Pe 6 iulie vom juca acolo”

FCSB poate pierde „un jucător excepțional” » Au început negocierile: „E diferență mare între ce solicită și ce e dispus Gigi să ofere!”


Comentarii (5)
MaxiP
MaxiP  •  06 Mai 2024, 11:58

Evolutie clar sub potential, dar pe undeva de asteptat avand in vedere lipsa de experienta a unei finale majore pe echipe pentru componentele lotului. Totusi s-a simtit frumos sa revedem echipa intr-o finala, ba chiar contand in lupta pentru medalii, numar scazut de ratari totusi, poate putin prea multa prudenta in unele momente. E un rezultat foarte bun, total incurajator pentru perioada urmatoare. Putin ingrijoratoare rezultatele de la junioare, s-a vazut in ultimii ani cat de mult conteaza sa-ti vina sportivi din spate. Sper ca se vor face eforturi in acest sens si aceasta generatie sa nu fie nici pe departe o exceptie prin rezultatele pe care le obtine.

MaxiP
MaxiP  •  06 Mai 2024, 11:55
Postat de adybumbescu pe 05 Mai 2024, 19:36

sarituri si sol erau candva probele cele mai tari pentru fete la gimnastica....

Candva, candva si altcandva, atata vad cliseul asta... da, candva bateam SUA, a trecut acel candva, alt candva inca Romania nu exista in gimnastica si se bateau Belgia si Cehia pentru toate medaliile. In alt candva eram cele mai bune la barna, alt candva, chiar la paralele. N-a zis nimeni prin 2014, cand lucrurile au inceput sa o ia razna, "candva". Nu s-a prins nimeni, acum toti observa si vorbim de "candva" cand chiar nu e cazul si se contureaza o echipa ce chiar are perspective sa revina la acel "candva". Si acum sunt tari sariturile si solul, desi sincer, nu-mi amintesc atat de mult ca sariturile sa fi fost proba noastra forte vreodata. S-a ratat o saritura, ca punctaj toate echipele iau preponderent notele mari la sarituri, ca pur si simplu asa puncteaza aparatul, se iau notele cele mai usor la executie. Importante sunt aparatele la care iei mai mult ca altii, nu aparatul cu cele mai mari note ale tale, ca preponderent sunt sariturile pentru toata lumea.

MaxiP
MaxiP  •  06 Mai 2024, 11:50
Postat de neacaisa pe 05 Mai 2024, 18:38

e irelevant ca pana la sarituri franta a fost sub noi, ala e aparatul lor cel mai bun si probabil cel mai slab al nostru, am fi avut nevoie de un avans de cel putin 1-1.5p ca sa speram ca le putem intrece. medalia s-a pierdut inca de la barna, unde am avut un punctaj sub franta, desi era un aparat in care speram sa fim peste ele. din nou un concurs cu foarte multe ratari, se pare ca acest sistem 3/3 nu ne avantajeaza deloc. toate echipele vor veni intarite la paris fata de formula de acum, avem mult de lucru la executii ca sa prindem finala pe echipa.

Era clar ca finala va fi mult mai dificila pentru Romania, e o echipa fara experienta intr-o finala majora, din acest punct de vedere cred ca rezultatul e chiar imbucurator. Foarte multe ratari clar nu au fost, s-au pierdut intr-adevar multe zecimi, dar era de asteptat, presiunea fiind destul de importanta. Da, si eu am zis ca acel avans de 0,3 punte inainte de sarituri e destul de mic, ce nu am inteles eu din acest concurs e nota Sabrinei de la barna (chiar a pierdut atat la dificultate fata de evolutiile anterioare) si notele uriase ale frantuzoaicelor la sarituri in ciuda unor pasi extrem de mari la aterizare, adica chiar nu mai baga nimeni in seama aterizarile la sarituri, alta data element esential la acest aparat? Nu ne-ar fi adus medalia, dar a fost un sentiment amar sa speri totusi ca mai ai o sansa si pe salturi si pasi uriasi la aterizarile adversarelor sa le vezi ca primesc note de 9 la executie. Pentru finala la Paris cred ca suntem favorite totusi, adversarele pentru finala nefiind de calibrul Frantei sau Olandei in formula completa, dar sansele unei clasari nemaipomenite acolo sunt mici. Important e ca se vad totusi pasii clari inainte facuti de aceasta echipa, pentru ca daca zicea cineva acum 2 ani ca astea vor fi rezultatele la Europenele din 2024, nu credea nimeni. Si inca chiar a existat sentimentul ca se putea mai mult, ceea ce e bine.

Vezi toate comentariile (5)
Comentează