SPORTURI  »  HANDBAL  »  CM DE HANDBAL

CORESPONDENȚĂ DIN JAPONIA // ANALIZA EXPERTULUI » Narcisa Lecuşanu a fost pe teren la cea mai mare victorie împotriva Ungariei și face preview-ul meciului de azi: "Neagu va fi marcată om la om!"

Articol de , - Publicat vineri, 06 decembrie 2019 00:00

Acum 14 ani, mai precis pe 17 decembrie 2005, România făcea un meci mare în faţa Ungariei, în penultimul act al Campionatului Mondial din Rusia.

Câştigam 26-24, iar printre jucătoarele care au evoluat atunci s-a aflat şi Narcisa Lecuşanu, 43 de ani, în prezent membru în board-ul IHF.

  • GSP e singura redacție din România care a trimis o echipă de jurnaliști la Campionatul Mondial de handbal feminin din Japonia. Dan Udrea și Cristi Preda (foto) transmit de la fața locului detalii;
  • România joacă meciul decisiv pentru calificarea în grupele principale vineri, cu Ungaria, de la ora 12:00. „Tricolorele” au nevoie de victorie

Lecuşanu a postat o fotografie din acel joc cu Ungaria, pe pagina ei de Facebook, alături de o altă poză în care e împreună cu Iulia Dumanska. "Am pus şi un mesaj, "Alături de fete până la capăt". Sunt două poze sugestive. 

Prima e un gol fabulos pe care i l-am dat lui Palinger, celebrul portar al Ungariei, în acea semifinală, a doua e de la momentul în care, fiind secretar de stat, am reuşit să ajut şi eu ca Iulia Dumanska să ia cetăţenia română şi astăzi să fie bună de joc pentru noi", a argumentat fosta mare handbalistă, care apoi a făcut o analiză tehnico-tactică amănunţită supermeciului care ne aşteaptă, cu Ungaria!

Alaturi de fete pana la ultima secunda. Hai România! 🇹🇩🇹🇩🇹🇩

Publicată de Narcisa Lecusanu pe Miercuri, 4 decembrie 2019

- Narcisa, ai văzut din tribună, la acest Mondial, meciurile Ungariei cu Spania şi Senegal, fă-ne analiza adversarului nostru de vineri!
- Poarta în meciul cu Spania nu le-a ţinut deloc, deloc. În schimb, fac o apărare foarte dură, agresivă, joacă la limită şi dincolo de regulament. N-au linie de 9 metri aproape deloc, nu ştiu dacă aruncă de acolo 6-7 mingi într-un meci întreg. Aici are Ungaria un mare minus şi cred că aici trebuie să marşăm.

- Mai ales că noi o avem pe Neagu!
- Exact, mă bucur mult pentru că este în formă şi îi merge bine. Când jocul ei merge şi îi intră aruncările, orice apărare începe să cedeze şi e nevoie să facă aşa ceva pentru că Ungaria are o defensivă tare.

- Ce mai are Ungaria de care trebuie să ţinem seama?
- În meciul cu Senegal am văzut un joc bun pe care l-au făcut cu pivotul. Apoi, poarta le-a ţinut bine, dar între buturi a fost a treia portăriţă, Agnes Trifa, foarte bună a fost în condiţiile în care Senegal a ajuns des la poartă şi în situaţii de finalizare de pe linia de 6 metri.

- Cum sunt extremele lor? Ryde zicea că acolo e pericol mare!
- În meciul cu Senegal au cam ratat mult, dar cu Spania au jucat foarte bine. Altceva m-a mirat pe mine la extremele lor: aleargă enorm, foarte, foarte mult, nu ştiu de unde au atâta energie!

"Kovacsics le face tot jocul"

- Ce piesă cheie au?
- Pe atac e Kovacsics. Aproape că nu o scoate niciodată din teren, ea coordonează, joacă doar în centru, ştie jocul, e o jucătoare de care trebuie să avem mare grijă. Dacă o blocăm, dacă o stresăm, cred că îi creăm Ungariei un mare disconfort.

- Tomori mai poate?, a trecut bine de 30 de ani...
- Cu Senegal a băgat-o inter dreapta, chiar dacă ea e dreptace, dar inter stânga e Hafra şi trebuie să-i facă loc. S-ar putea ca Tomori să apară în această poziţie, în dreapta, şi împotriva noastră, deşi le va diminua din cursivitatea succesivelor. Inter dreapta mai e şi Anna Kovacs, a băgat-o şi pe ea, e stângace, ştie jocul, dă drumul repede la pas, nu e rea. Le va curge mai repede jocul spre extremă dacă va juca ea. Dă şi la poartă, chiar dacă e mică de înălţime.

"Dacă jucăm ca în meciul cu Muntenegru, câştigăm uşor"

- În concluzie, cam ce e Ungaria la acest moment?
- O echipă bătăioasă, dar după ce am văzut meciul România - Muntenegru, cred că avem o şansă mare să batem Ungaria. Am văzut meciul până s-a făcut scorul 22-21 pentru Muntenegru.

- Crezi că dacă vom juca împotriva Ungariei cum am făcut-o până la 21-21 cu Muntenegru e suficient pentru a câştiga?
- Clar, da! Am avut o poartă foarte bună, Neagu a fost fantastică. Şi-a asumat să dea la poartă, a creat spaţii, Dache s-a pliat pe acest joc, mi-a plăcut mult, cred că şi ea şi Perianu au un potenţial mult mai mare.

"Dache va avea un rol important"

- Cum crezi că le putem stresa pe maghiare?
- În ofensivă, cred că îşi vor lua măsuri mari la Neagu, altfel vor avea o problemă mare. S-ar putea să joace om la om de la început, cum a făcut şi Muntenegru la un moment şi Cristina n-a mai marcat. Aici cred că Ryde va avea un rol determinant, să ştie să o scoată, prin scheme de joc, pe Cristina din marcajul individual.

- Şi cum poţi să faci acest lucru?
- De exemplu, Buceschi era o jucătoare care ştia perfect să o elibereze pe Neagu, acum acest rol trebuie să-l aibă Dache, are o depăşire de mare calitate. Neagu are nevoie de pivot sau de centru să o ajute, extrema degeaba i-ar face loc fiindcă ea n-are nevoie de spaţiu în lateral, ci în zona centrală. Să ştii că aici va fi o cheie a meciului!

- Şi în defensivă ce trebuie să facem?
- Ungaria nu aruncă de la 9 metri. Dă Hafra, dar rar, poate şi Kovacsis aruncă de două-trei ori, însă peste ce vom pune noi în blocul central, Perianu şi Pintea, chiar nu văd să ne depăşească. Atenţie mare pe depăşirile lor şi la viteza lor de pasare!

Comentează intervenţiile Cristinei Neagu la time out-uri, peste Ryde

  • "Dacă mesajele ei sunt preluate bine de echipă, ce e rău în acest lucru? Dacă într-o pauză de joc la Barcelona, îl vedeţi pe Messi că îi strânge în jurul lui pe colegi şi le vorbeşte, vi se pare în neregulă? Important e ca Neagu să le spună ceva constructiv şi eu cred că aşa stau lucrurile"
     
  • "În plus, nu se ia deloc din autoritatea antrenorului, mai ales dacă e stabilit dinainte, 30 de secunde vorbesc eu, 30 de secunde tu, căpitan sau lider de echipă. Am mai văzut şi la alte echipe, chiar şi la băieţi"
     
  • "Şi eu am procedat așa în ultimii ani, când jucam în centru şi aveam rol să construiesc mai degrabă decât să dau la poartă. Tadici nu avea nimic împotrivă, mă lăsa să vorbesc la time-out-uri. Mi-aduc aminte că la Europeanul din 2008 le-am tot zis să repetăm ce ne ieşise bine, învăluirea la Elisei, care arunca sau venea cu pas la pivot sau direct la interul dreapta. Am intervenit şi am spus că jucăm aceeaşi schemă"

ANALIZĂ POST PE POST FĂCUTĂ DE NARCISA LECUŞANU

PORTAR // VERDICT: avantaj România

România
Dumanska, 23 ani, SCM Rm. Vâlcea - 40 meciuri în naţională
Dedu, 25 ani, CSM Bucureşti - 7
Ciucă, 19 ani, SCM Rm. Vâlcea - 2

Ungaria
Kiss, 32 ani, Gyor - 97
Biro, 25 ani, Ferencvaros - 65
Trifa, 32 ani, Debrecen - 31

"Mi se pare mai acoperită poarta noastră, nu ştiu statistica exact ce spune, dar la cele două meciuri ale Ungariei pe care le-am văzut, cu Spania şi Senegal, nu mi se pare că maghiarele au ceva deosebit"
Narcisa Lecușanu

EXTREMA DREAPTA // VERDICT: egalitate

România
Udriştioiu, 30 ani, Brăila - 59
Seraficeanu, 22 ani, Baia Mare - 3

Ungaria
Lukacs, 24 ani, Debrecen - 48
Faluvegi, 21 ani, Gyor - 13

"Udriştioiu mi-a plăcut cu Muntenegru, eu o ştiu de multă vreme şi mie Aneta îmi place. Problema e că la noi nu prea ajung multe mingi în extrem! Nu am văzut ceva deosebit nici la Ungaria pe această parte, cred că suntem acolo"
Narcisa Lecușanu

INTER DREAPTA // VERDICT: egalitate

România
Dache, 22 ani, Brăila - 4
Vizitiu, 31 ani, Craiova - 39
Polocoşer, 22 ani, Baia Mare - 15

Ungaria
Kovacs, 28 ani, Debrecen - 46
Tomori, 32 ani, Siofok - 161

"Aşa, la prima vedere, ai zice că suntem descoperiţi şi aşa e, fiindcă apelăm la Dache, Polocoşer, numai că şi Ungaria cred că e în căutări aici. Stângacea Kovacs acoperă binişor postul, dar probabil că Tomori va apărea acolo şi va încerca să joace pe pătrundere, cum a făcut Dache cu Muntenegru. Eu cred că şi Ungaria e descoperită aici"
Narcisa Lecușanu

CENTRU // VERDICT: avantaj Ungaria

România
Perianu, 25 ani, CSM Bucureşti - 61
Dache, 22 ani, Brăila - 4
 

Ungaria
Kovacsics, 28 ani, Ferencvaros - 122
Toth, 23 ani, Erd - 43

"E clar, aici au un avantaj mare. Kovacsics e centru de meserie, ştie jocul, Perianu nu e de acest profil. Nu a evoluat rău nici ea, dar n-are mobilitatea pe care trebuie să o deţină o jucătoate care să coordoneze"
Narcisa Lecușanu

PIVOT // VERDICT: avantaj România

România
Pintea, 29 ani, CSM Bucureşti - 75
Ostase, 22 ani, Slatina - 6

Ungaria
Tovizi, 20 ani, Debrecen - 18
Szabo, 22 ani, Erd - 20

"Avem mai multă experienţă la nivel înalt, jucătoarele lor sunt foarte tinere, iar postul de pivot e complicat, se învaţă în timp anumite trucuri. Pintea le ştie, suntem mai stabili pe acest post"
Narcisa Lecușanu

INTER STÂNGA // VERDICT: avantaj România

România
Neagu, 31 ani, CSM Bucureşti - 193

Ungaria
Hafra, 21 ani, Ferencvaros - 35
Tomori, 32 ani, Siofok - 161

"N-avem ce discuta! Neagu nu poate fi comparată cu nimeni. Când e într-o zi bună, e irezistibilă, e un fenomen! Îşi asumă mereu riscuri, responsabilităţi, pune în valoare pivotul, extrema, e fabuloasă. Dacă a aruncat de 18 ori la poartă cu Muntenegru, atunci înseamnă că umărul e la 110 la sută din capacitate. E bună şi Hafra, e de viitor, dar o eventuală comparaţie nu-şi are rostul"
Narcisa Lecușanu

EXTREMA STÂNGA // VERDICT: avantaj Ungaria

România
Iuganu, 29 ani, Buzău - 28
Florica, 27 ani, SCM Rm. Vâlcea - 40

Ungaria
Shatzl, 26 ani, Ferencvaros - 55
Marton, 20 ani, Ferencvaros - 8

"Atenţie mare la aceste două jucătoate ale Ungariei! Sunt foarte bine, atacă poarta din orice unghi pe care îl au, finalizează fantastic, sunt foarte, foarte bune, cred că în meciul cu Kazahstan au dat împreună vreo 15 goluri. Marton a fost declarată jucătoarea meciului cu Senegal. Din păcate, aici ne domină şi trebuie să ştim să le blocăm"
Narcisa Lecușanu

Narcisa Lecușanu prefațează mondialul din Japonia

ROMÂNIA - UNGARIA // CORESPONDENȚĂ DIN JAPONIA » Ana Maria Iuganu debordează de optimism: „Am o dorinţă formidabilă de a bate Ungaria!"

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (8)
10152929230479615
Alexandru Popa  •  06 Decembrie 2019, 10:51

Așadar Denisa Dedu e cvasidebutanta cu 7 selecții la națională... Sunt 47, domnilor, nu 7... Deja va e foame???

xac13
xac13  •  06 Decembrie 2019, 09:52

Perfect adevarat - sportul oglinda societatii - cu valori trunchiate , presedinte ales -cu 7 case din meditatii !!! ( PE BUNE???) , cu antrenori care lovesc jucatorii echipei adverse , cu agresiuni sexuale asupra junioarelor , dorim noi performanta . Doar smecherie *** tipica acestei societati , problema este cand aceste valori trunchiate ale noastre intra in concurenta cu alte valori mai apropiate de ce inseamna valoare. Atunci apar problemele mari !!! Cum a fost posibil ca o echipa intreaga sa fie dusa ca o ''turma'' la recuperare , cu o MAMA fosta glorie a handbalului mondial , antrenor si manager , cu un TATA , fost jucator , antrenor si selectioner secund - sa fie oare doar smecherie de primar brasovean ??? Cu o societate in plina criza( mocirla ) morala , exceptii ca dns. Cristina Neagu si aceasta echipa incropita la repezeala, reprezinta o anomalie ciudata !!! HAI fetele , sunt mandu de voi !!! Nu este dl. Ryde de vina , noi toti suntem de vina !!!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

7manuel
7manuel  •  06 Decembrie 2019, 08:39
Postat de soarele.meu pe 06 Decembrie 2019, 07:04

Cred ca Ryde a fost cea mai proasta alegere in context! Sa vedem daca isi asuma cineva alegerea facuta. Cu un staff impanat cu momâi nu poti castiga meciurile. Plus un lot speriat cand ajunge in sala de joc. Atitudinea de non-combat in multe momente deranjeaza cel mai mult. Plus arbitrajele, care ne-au dus pe ultimul loc la disciplina desi alte echipe joaca mult mai dur -Norvegia, Serbia, Franta, Muntenegru, Ungaria etc!

Cu acelasi staf (Ryde era sigur antrenor principal), dar cu un lot mai bun, acum 4 ani treminam pe 3 in aceeasi competitie. Nntrenorul n-are nicio vina. Noi avem! Mai precis, cei care se ocupa de sportul romanesc, care este la pamant la toate disciplinele. O tara unde *** si incompetentii conduc in toate domeniile.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (8)
Comentează