SPORTURI  »  HANDBAL  »  CORESPONDENȚĂ DIN FRANȚA

CRISTINA NEAGU ARE RUPTURĂ DE LIGAMENTE // Blestemul din genunchi: alte 16 handbaliste din națională au avut mari probleme cu ligamentele încrucișate » Explicațiile științifice

Ada Nechita și momentul teribil de după accidentarea la genunchi suferită în meciul contra Suediei, la JO 2008 FOTO Cristi Preda
Ada Nechita și momentul teribil de după accidentarea la genunchi suferită în meciul contra Suediei, la JO 2008 FOTO Cristi Preda

Articol de - Publicat joi, 13 decembrie 2018 20:22

Accidentarea Cristinei Neagu, la finalul partidei cu Ungaria, a deschis o amplă discuţie în handbalul mondial. De-a lungul timpului, sunt puţine jucătoare care nu au învăţat să folosească cârjele din cauza accidentărilor.

  • Marian Ursescu, expert in handbal și șeful departamentului Sporturi de la GSP, este la Euro, de unde transmite cele mai proaspete informații
  • România - Rusia, meci contând pentru semifinalele Campionatului European, se joacă vineri, de la ora 18:30, liveTEXT pe GSP.ro și în direct la TVR 1! Olanda - Franța, a doua semifinală, se joacă tot vineri, de la ora 22:00!

Meciurile tot mai multe, la un nivel deosebit de ridicat, în sportul profesionist, dau naştere multor accidentări. Asta se întâmplă şi în handbal. Când trebuie să joci într-un ritm infernal, cu două meciuri pe săptămână, apoi cu câte patru-cinci meciuri în 10 zile, la turneele finale, organismul cedează şi-şi cere tributul. Handbalul nu face excepţie.

În ultimii ani, aproape toate jucătoarele care au trecut pe la echipa naţională au suferit accidentări mai grave sau mai puţin grave.

În ultimii 10 ani, la turneele finale multe jucătoare au trecut prin asemenea momente dificile. Aminteam de Ramona Farcău (CE 2008), Paula Ungureanu (CE 2010), Adriana Nechita (JO 2008 şi CE 2014), acum Cristina Neagu, la CE 2018.

Dar au fost multe alte jucătoare care au jucat la nivel înalt şi au suferit operaţii de ligamente încrucişate.

Începând de la Talida Tolnai, Tereza Pâslaru, Paula Ungureanu, continuând cu Adina Meiroşu, Oana Manea, Adriana Nechita, Valentina Elisei Ardean, Roxana Gatzel, Melinda Geiger, Gabriela Perianu, Ramona Farcău, Ionela Stanca și ajungând la Neagu, cea mai recentă victimă.

Explicaţii ştiinţifice

"Din studiile făcute, s-a demonstrat că niciodată ligamentele nu se rup în perioada de menstruaţie, ci doar după", spune Florin Oancea, medic ortoped.

"Fetele sunt suprasolicitate, de multe ori. Luăm cazul Cristinei Neagu. A jucat la junioare, la tineret, la senioare. La 18 ani juca deja la Mondialele de senioare. Acest lucru se întîmplă mai rar la băieţi, pentru că tinerii nu fac faţă la această vîrstă", declara după prima operaţie de ligamente, a Cristinei, Nurhan Ali, fostul director executiv al campioanei României, HCM Constanţa.

"Bazinul fetelor e mai jos decît al băieţilor. Urmăriţi că atunci când o fată cade, ea se lasă prima dată în genunchi. Băieţii plonjează sau cad pe burtă. Genunchii preiau astfel toată greutatea corpului", au mai explicat specialişti în medicină.

3 operații de ligamentea suferit în carieră Adriana Nechita. E "întrecută" însă de Nora Mork, vedeta "naţionalei" Norvegiei, care tocmai a mers la "cuţit" pentru a patra oară în carieră

Vezi și: ROMÂNIA - RUSIA // Declarații hazlii ale lui Evgheni Trefilov: "Româncele au ochi frumoși și picioare frumoase, le-aș lua pe toate"

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează