SPORTURI  »  HANDBAL  »  CAMPIONATUL MONDIAL

EXCLUSIV Radu Voina despre evoluția naționalei feminine la Campionatul Mondial: „Trebuie să jucăm ca o echipă”

Radu Voina // foto: GSP
Radu Voina // foto: GSP

Articol de - Publicat vineri, 01 decembrie 2023 16:27 / Actualizat vineri, 01 decembrie 2023 16:35

Fostul selecționer al României, Radu Voina, este optimist în privința participării naționalei noastre la Campionatul Mondial feminin de handbal.

Radu Voina spune că naționala a avut șansă mare la tragerea la sorți a grupelor și a traseului spre sferturile de finală, dar trebuie să nu joace individual pentru a se califica în primele 8 națiuni.

Debut cu dreptul pentru România la Campionatul Mondial: victorie la 25 de goluri cu Chile!
CAMPIONATUL MONDIAL
Debut cu dreptul pentru România la Campionatul Mondial: victorie la 25 de goluri cu Chile!

Radu Voina, înainte de debutul României la CM de handbal feminin: „Exprimarea individuală trebuie să fie pe locul secund”

Campion mondial și vicecampion olimpic, Radu Voina a câștigat ca selecționer medalia de bronz la CE din 2010 și știe că handbalistele tricolore își doresc enorm să se califice la Jocurile Olimpice de la Paris 2024. 

Pentru aceasta, Voina crede că la Mondialul de acum, care este criteriu de calificare la turneele preolimpice, România trebuie să joace colectiv, fără veleități individuale. 

„România trebuie să joace ca o echipă. Prin prezența Cristinei Neagu, naționala s-a exprimat individual. Dacă vom înțelege odată pentru totdeauna că la un sport de echipă exprimarea individuală este pe plan secund și că forța echipei, a grupului este primordială, probabil că vom avea rezultatele dorite”, a declarat Radu Voina pentru GSP.

Radu Voina despre evoluția naționalei feminine la Campionatul Mondial: „Trebuie să jucăm ca o echipă”
Crina Pintea (33 de ani), handbalista celor de la CSM București, are încredere că naționala feminină de handbal va face un Campionat Mondial bun. foto: Imago Images

Radu Voina crede că România are culoar bun pentru „sferturi” la CM de handbal feminin

Campionul mondial spune că România are drumul deschis spre sferturile de finală, dar totul depinde de forma jucătoarelor și de cine va juca pentru realizarea obiectivului. 

„Avem o grupă accesibilă, împerecherea pentru grupa principală este de asemenea accesibilă, nu întâlnim niciuna dintre marile forțe ale handbalului, mai puțin Danemarca, dar drumul este deschis pentru sferturile de finală. 

Trebuie ca naționala să-și facă treaba. Scoatem din calcule meciul cu Chile, care va fi un bun antrenament, cred că nici meciul cu Serbia nu ne va pune probleme, deoarece adversara este în schimbare, marile lor jucătoare, în frunte cu Lekic, au renunțat la națională. 

Deci și Serbia este un adversar accesibil în ziua de astăzi, acesta fiind meciul cel mai important în prima parte a competiției. Cu Danemarca va fi mult mai greu, deoarece este o forță la nivel mondial și este și una dintre gazdele turneului”, consideră Radu Voina.

Radu Voina: „Cristina Neagu trebuie să se pună la dispoziția echipei, nu invers!”

Radu Voina a spus că prestația naționalei de la Trofeul Carpați nu a fost concludentă, pentru că echipele întâlnite au fost de nivel inferior României. 

Radu Voina despre evoluția naționalei feminine la Campionatul Mondial: „Trebuie să jucăm ca o echipă”
Cristina Neagu în acțiune

Totodată, vicecampionul olimpic nu știe cât de mult contează lipsa Cristinei Neagu în acest moment. „Nu știu cât de importantă este lipsa Cristinei Neagu... Nu știu cât de mult poate să ajute un sportiv care nu s-a antrenat 3-4 săptămâni și are și o accidentare. Dacă va juca, Neagu trebuie să se pună la dispoziția echipei și nu invers, și să sperăm că și celelalte jucătoare își vor face datoria”, a conchis Radu Voina.

România debutează astăzi la Campionatul Mondial împotriva naționalei statului Chile. Selecționerul Florentin Pera s-a decis asupra celor 3 jucătoare care nu vor fi pe foaia de joc: Cristina Neagu, Yulia Dumanska și Diana Lixăndroiu.

  • Un prim „7” posibil pentru România: Ciucă, Dincă, Bazaliu, Buceschi, Bucur, Seraficeanu, Pintea.

Citește și:

Debut cu dreptul pentru România la Campionatul Mondial: victorie la 25 de goluri cu Chile!
CAMPIONATUL MONDIAL
Debut cu dreptul pentru România la Campionatul Mondial: victorie la 25 de goluri cu Chile!
Cristina Neagu a confirmat informațiile: „Nu știu când și dacă voi putea juca la Mondial!”
CAMPIONATUL MONDIAL
Cristina Neagu a confirmat informațiile: „Nu știu când și dacă voi putea juca la Mondial!”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (4)
Ardeleanu123
Ardeleanu123  •  03 Decembrie 2023, 21:03

ASTEPT CU NERABDARE COMENTARILE DOMNULUI EXPERT adrian,dupa meciul echipei cu Serbia.Colectiv domnule expert,faza a doua a functiona foarte bine.Felicitari fetelor si tot asa mai departe.Hai Romania

Ardeleanu123
Ardeleanu123  •  02 Decembrie 2023, 12:35

Un mare jucator de handbal si un ardelean de bun simt si educatie,a fost si ramane Radu,un citadin a orasului unde ma-m nascut si eu si el,Sighisoara.Nu vreau sa comentez articolul,dar cine are o inteligenta minima intelege eczact despre ce este vorba.Hai Romania ca puteti si stiti de ce,pentruca aveti talent si nu mai trebuie sa va fie frica ca gresiti ,ca nu poti sa joci fara gresala,ca numai una din echipa avea voie sa greseasca si nimeni nu avea curajul sa zica ceva. Mult succes fetelor si hai Romania !

Adrianwq
Adrianwq  •  02 Decembrie 2023, 01:53

S a gasit cine sa vorbeasca despre Neagu si jocul nationalei! Acelasi fost antrenor al nationalei, care in mare masura, doar datorita evolutiei fenomenale a Cristinei din 2010, a reusit sa castige medalia de bronz. Parca acum vad secventele de dupa terminarea finalei mici de atunci, cand Voina a fugit spre Neagu, a luat o n brate, o pupa de numa numa, te si mirai cum de mai putea respira jucatoarea. Ca acum sa vina cu o astfel de declaratie. *** Aceeasi fiinta, care in 2011, spunea ca daca Neagu se opereaza la umar, cariera ei e terminata. Ce sa vezi, n a fost asa !

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (4)
Comentează