SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  DOPAJ

Scandal-monstru! 23 de înotători ar fi recurs la substanțe interzise, înainte de JO de la Tokyo. WADA, acuzată de mușamalizare

Qin Haiyang (China) Foto: Imago
Qin Haiyang (China) Foto: Imago

Articol de - Publicat sambata, 20 aprilie 2024 12:29 / Actualizat sambata, 20 aprilie 2024 15:42

Probele antidoping a 23 de înotători din China, recoltate înainte de Jocurile Olimpice de la Tokyo (2021), ar fi avut rezultate pozitive. Printre acestea, și cele ale campioanei olimpice Zhang Yufei (200 m fluture și ștafetă 200 m liber) și a campionului mondial Qin Haiyang (50 m, 100m, 200 m și ștafetă 100 m mixt).

Jurnaiștii de la ARD și The New York Times au dezvăluit acest presupus caz de dopaj în masă, în centrul căruia se află China. Înotătorii din această țară ar fi luat substanțele interzise cu nouă luni înainte de Jocurile Olimpice de la Tokyo.

Bani pentru o lume mai rea
EDITORIAL
Bani pentru o lume mai rea

Înotătorilor chinezi li s-a permis însă să concureze mai departe la cel mai înalt nivel al competițiilor internaționale, nefiind acuzați de dopaj de oficialii din țara lor. Mai grav de-atât, WADA (Agenția Mondială Antidoping) a preferat să nu intervină în acest scandal, neintervenind și nedeschizând propria investigație.

23 de înotători din China ar fi recurs la substanțe interzise, înainte de JO de la Tokyo. WADA, acuzată de mușamalizare

Printre cei implicați în afacerea de dimensiuni copleșitoare sunt nume ca  Zhang Yufei, Wang Shun sau Qin Haiyang, acesta din urmă fiind declarat de World Aquatics (Federația Internațională de Natație) drept cel mai bun înotător al lumii în anul 2023.

Ancheta dă la iveală faptul că testele au ieșit pozitive între finalul lunii decembrie 2020 și începutul lui ianuarie 2021, în Shijiazhuang, acolo unde se desfășura cantonamentul loturilor chineze de înot.

Substanța dopantă - un medicament pentru afecțiuni cardiace

Din 60 de probe prelevate de la 39 de înotători, 29 de la 23 de la sportivi fiind pozitive. Detaliul comun al tuturor mostrelor analizate a fost trimetazidina, medicament folosit în tratamentul anginei pectorale și al altor afecțiuni cardiace.

Agenția antidoping din China a parat acuzațiile, două luni mai târziu, pe 15 martie 2021, spunând că urme de trimetazidină au fost găsite în aparatele de aer condiționat, în recipientele cu condimente și în scurgerea bucătăriei hotelului în care sportivii erau cazați, apărându-se cu concluzia că probele înotătorilor ar fi fost contaminate prin alimente.

Inclusiv WADA ar fi confirmat la momentul acesta versiunea colegilor chinezi, declarând că contrargumentele asiaticilor sunt „credibile”. Potrivit publicației New York Times, anul trecut FBI-ul a intrat pe firul investigației.

Oficialii americani și alți experți au afirmat că înotătorii chinezi ar fi trebuit suspendați din competiții și numele lor date publicității în timpul anchetei și i-au acuzat pe cei aflați la conducerea mișcării sportive din China, dar și pe cei de la World Aquatics și WADA, care, după părerea americanilor, au mușamalizat întreaga operațiune.

FBI a intrat pe fir în scandalul de dopaj din China

Agenții federali americani au aflat anul trecut de testele pozitive, de argumentele folosite de lotul chinez de înot pentru a-și proteja sportivii și de lipsa de reacție a WADA, potrivit declarațiilor a două persoane implicate în investigație și a unui document intrat în posesia jurnaliștilor de la New York Times.

Reprezentanții federali s-au decis să intervină în acest scandal și să aprofundeze ancheta, în baza unei legi intrate în vigoare ăn 2020, care permite Departamentului american de Justiție să aufcă în fața justiției orice încercare de corupție din timpul evenimentelor sportive internaționale, indiferent de locul unde s-ar disputa acestea.

Într-o declarație, agenția antidoping din SUA i-a acuzat pe cei de la WADA că au eșuat în misiunea lor de a menține curat sportul mondial.

„Pare a fi o lovitură sub centură adusă sportivilor curați și o profundă trădare față de toți cei care concurează corect și se supun regulilor”, se arată în declarație. Americanii susțin că au pus de mai multe ori, din 2020 încoace, la dispoziția WADA, mai multe documente care dovedeau că în China dopajul se practică la nivel instituționalizat.

„S-au murdărit pe mâini acoperind acele teste pozitive și închizând gura celor care au semnalat neregulile. Ar trebui să suporte consecințele, conform legii”, au spus reprezentanții agenției americane antidoping.

Delegația Chinei participantă la Jocurile Olimpice de la Tokyo (2021) a cucerit 89 de medalii, dintre care 38 de aur, fiind depășită doar de sportivii americani.

Povestea testelor pozitive a început în plină pandemie, o perioadă în care deplasările erau limitate și granițele închise, prin urmare și tentativele de doping mai greu de depistat. Din aceleași motive, nici testele antidoping nu erau simplu de efectuat.

Chinezii ar putea pierde medalii importante

Dacă acuzațiile se vor dovedi adevărate, consecințele vor însemna că înotătorii chinezi vor pierde medalii importante.

Printre altele, înotătoarea americană Katie Ledecky ar putea înlocui argintul olimpic la ștafeta de 4x200 m cu aurul, ajungând la opt medalii supreme olimpice.

WADA se apără, susținând teoria contaminării involuntare

Agenția Mondială Antidoping (WADA) a dat în cursul zilei de azi un comunicat, în care susține că acuzațiile americanilor sunt false și defăimătoare, oferind câteva informații în privința celor 23 de înotători chinezi care au fost depistați pozitiv la trimetazidină în anul 2021.

„WADA a fost anunțată în iunie 2021 de decizia agenției antidoping din China (CHINADA) de a accepta că sportivii fuseseră testați pozitiv după ce au fost expuși fără voia lor la această substanță prin contaminare din mâncare. WADA a analizat în amănunt situația și a solicitat întregul dosar.

Ne-am consultat cu experți independenți și am cercetat efectele acestei substanțe pentru a studia teoria contaminării și încercând să răspundem la întrebarea dacă dozele mici de trimetazidină îi pot ajuta pe participanții la o întrecere de înot.

WADA nu a putut ancheta acest caz de dopaj pe teritoriul Chinei, din cauza restricțiilor impuse de pandemia de Covid. Am ajuns la concluzia că teoria contaminării prin hrană a sportivilor era posibilă și compatibilă cu datele prezentate nouă de către CHINADA.

Am considerat că înotătorilor nu li s-a putut imputa intenția sau neglijența”, se arată în reacția Agenției Mondiale Antidoping..

Citește și:

David Popovici: „Nu mi-a plăcut că recordul mi-a fost doborât, dar apoi m-am bucurat. Am simțit că mi s-a luat o greutate de pe umeri. Acum am din nou pentru ce să lupt”
ÎNOT
David Popovici: „Nu mi-a plăcut că recordul mi-a fost doborât, dar apoi m-am bucurat. Am simțit că mi s-a luat o greutate de pe umeri. Acum am din nou pentru ce să lupt”
Vlad Stancu: „Între mine și David mereu va fi o prietenie, dar și o rivalitate” + Denis Popescu e tot mai aproape de Jocurile Olimpice
ÎNOT
Vlad Stancu: „Între mine și David mereu va fi o prietenie, dar și o rivalitate” + Denis Popescu e tot mai aproape de Jocurile Olimpice

La EURO GSP, Pițurcă a prevăzut finala Champions League și dă de pământ cu 3 „grei” ai vremurilor noastre: „Au fost PANARAME!”

„E foarte grav ce a spus Șucu!” » A „citit” ce se întâmplă la Rapid: „Vine președinte cu Șumudică antrenor!”


Comentarii (7)
akafreak88
akafreak88  •  21 Aprilie 2024, 08:48

"Am considerat că înotătorilor nu li s-a putut imputa intenția sau neglijența”, se arată în reacția Agenției Mondiale Antidoping.. Astia ne cred prosti pe bune? Cum adica sa zica contaminare prin mancare si automat involuntara? Pai daca era contaminata mancarea... nu ieseau 21 de sportivi pozitivi din acel campus... ieseau toti... \ Parca ma uit la niste desene animate idioate, si nimeni nu e in stare sa puna cap la cap niste chestii logice...

nepriceput
nepriceput  •  20 Aprilie 2024, 16:07
Postat de papora pe 20 Aprilie 2024, 13:42

am trăit-o şi pe asta...muricanii acuză pe alţii de dopaj....râsuplânsu...

Ca intotdeauna apare un trol rus sa ne spuca ca "de vina sunt americanii" Rusii si chinezii nu se dopeaza, sunt curati ca lacrima Saracii comunisti, cum ii acuza lumea degeaba!

grro
grro  •  20 Aprilie 2024, 15:54
Postat de papora pe 20 Aprilie 2024, 13:42

am trăit-o şi pe asta...muricanii acuză pe alţii de dopaj....râsuplânsu...

Păi tu ce ai crezut că numai în România se consumă Roxadustat ?

Vezi toate comentariile (7)
Comentează
Close