SPORTURI  »  TENIS  »  PARIURI

Confesiunea unui anonim curajos » Argentinianul Marco Trungelliti a expus o întreagă rețea de pariuri și a fost acuzat de colegi că este trădător!

Marco Trungelliti
Marco Trungelliti

Articol de - Publicat duminica, 17 februarie 2019 09:00

Marco Trungelliti, un jucător argentinian, a expus o întreagă rețea de pariuri și a povestit pentru cotidianul La Nación cum a fost ostracizat de ceilalți colegi pentru că a avut această inițiativă.

Numele lui nu vă spune nimic? E un jucător argentinian de pluton, de la care a pornit cea mai răsunătoare operațiune a Tennis Integrity Unit (TIU).

Povestea lui și a celor întâmplate a fost relatată pe larg în mai multe episoade în cotidianul La Nación sub semnătura lui Sebastián Torok.

De unde a pornit totul? La finalul lui iunie 2015, Marco Trungelliti se antrena la un club din Buenos Aires, pe atunci era în Top 300 și juca mai mult în competiții din partea de jos, challenger și futures. Printr-un cunoscut a fost contactat și i s-a cerut o întâlnire în urma căruia urma să-și găsească un sponsor. 

Sumele care l-au uimit

Întâlnirea a avut loc pe 2 iulie 2015, într-un bar, la care au participat doi bărbați. Unul dintre ei i-a spus clar: "Uite, noi avem o rețea de pariuri în care sunt implicați mai mulți jucători care aranjează partide". Sumele au fost și ele specificate: între 2.000 și 3.000 de dolari pentru o partidă de futures, 5.000 și 10.000 de dolari pentru una din challenger și 50.000 și 100.000 pentru turnee ATP. Cei doi i-au oferit și opt nume de jucători implicați, dar care nu au fost dezvăluite până acum.

Marco i-a povestit unui prieten ce s-a întâmplat, iar pe 14 august a trimis un mail către TIU, cu care a rămas în contact. Oamenii cu care vorbise la Buenos Aires i-au mai trimis mesaje pe 25 august, pe 5 septembrie și pe 17 octombrie, în ultimul părând că se vorbește codat pentru a aranja o partidă în săptămâna care urmează. Argentinianul a luat din nou contact cu TIU.

Acesta a trimis mai multe printscreen-uri, iar pe unul dintre ele apărea numărul privat de telefon al celui care îl abordase. Cei de la TIU au căutat în baza lor de date și acel număr apărea în conexiune cu unii jucători pe care-i urmăreau: Federico Coria, Nicolas Kicker, Patricio Heras. 

Privit ca un trădător

Pe 8 noiembrie 2015, Marco s-a întâlnit pentru prima dată cu investigatorii, iar apoi unul dintre cei de la TIU s-a infiltrat în public la meciurile lui, dar persoana care-l contactase pentru a aranja meciuri nu a apărut. După această întâmplare, Trungelliti nu a mai auzit vești de la ei nici în 2016, nici 2017. La finalul celui din urmă a fost contactat pentru a depune mărturie în procesele conaționalilor săi: Kicker, Heras și Coria.

"Am înghețat. Nici nu știam că există așa ceva", a spus el pentru La Nación. Toți au primit pedepse pentru trucarea de meciuri. 

Din acel moment, Marco Trungelliti a început să trăiască un coșmar și mai mare, a fost acuzat de mai mulți colegi că este un trădător. Mai mult din cauza presiunilor a trebuit să se mute în Andorra. "Unul dintre cei trei jucători a spus că eu aveam ciudă pe ei și de aia i-am denunțați, că TIU m-a prins aranjând partide și pentru că am colaborat cu ei nu m-au mai pedepsit. Sunt numai minciuni", a spus Trungelliti. Chiar dacă în cariera lui au apărut și momente bune, Marco spune că încă trăiește un vis urât. 

"Cum voi putea să mai joc tenis? Nu știu. Acum parcă e mai bine pe teren, dar la început a fost greu pentru că nu credeam că ai mei colegi îmi vor întoarce spatele. Nu aveam niciun chef să joc.

În aceste zile simt că sunt defăimat constant, ca și cum aș fi mereu la un proces. Sunt și mulți care mă sprijină, mai ales cei din echipa câștigătoare de Cupa Davis.

Nu am aranjat nicio partidă de tenis în toată viața mea. TIU are toate informațiile. Este WikiLeaks din tenis. Știu totul, nu mint"

Marco Trungelliti

114este locul pe care-l ocupă acum Marco Trungelliti

Altă încercare

Marco Trungelliti a povestit că a mai fost contactat și de alți oameni pentru a aranja partide, dar din acel caz nu a ieșit nimic. "Eram în Elveția și un manager georgian m-a chemat să discutăm pentru o sponsorizare, dar de fapt mi-a propus să fac câteva aranjamente, iar semnul că sunt de acord să pierd partida pe care mi-o indicase era să-mi schimb poza de profil pe Facebook", a povestit el. 

Susținut de Leo Mayer

Argentinianul Leo Mayer, 51 ATP, a vorbit și el despre cazul Trungelliti. "Trebuie să aimult curaj pentru a face ce a făcut. Nimeni nu a îndrăznit să vorbească despre lucrurile acestea. Sunt cu el până la moarte!", a spus el. 

Aventura de la Paris

În turneele de Mare Șlem Marco Trungelliti nu a urcat mai sus de turul al doilea. Cel mai recent, la Roland Garros 2018. Argentinianul în vârstă de 29 de ani a pierdut în calificări, dar valul de retrageri l-a pus în situația de lucky looser. El plecase deja din capitala Franței când a aflat că are un loc pe tablou. A condus zece ore între Barcelona și Paris alături de toată familia într-o mașină închiriată pentru vacanța de care se pregătea.

Printre pasageri se afla și bunica sa de 88 de ani, care l-a văzut trecând de Bernard Tomic. "Erau multe zboruri anulate spre Paris, trenul nu mi s-a părut cea mai bună opțiune, așa că am luat mașina. Bunica mea nu știe nimic despre tenis, nici cum se ține scorul, și-a dat seama că s-a terminat meciul după aplauzele spectatorilor", povestea el atunci. Aventura sa s-a încheiat în turul următor, când a fost învins de Marco Cecchinato

Pedepsele celor trei argentinieni

  • Coria 2 luni și 5000 de dolari;
  • Kicker 3 ani 25.000 de dolari;
  • Heras 3 ani 25.000 de dolari.

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează