SPORTURI  »  TENIS  »  FRANȚA - ROMÂNIA // FED CUP

FRANȚA - ROMÂNIA, FED CUP // Cine sunt Florin Segărceanu și Julien Benneteau. căpitanii nejucători invincibili în Fed Cup

Florin Segărceanu, încurajându-și jucătoarele în disputa contra Canadei din 2018 // FOTO: Raed Krishan +1   FOTO
Florin Segărceanu, încurajându-și jucătoarele în disputa contra Canadei din 2018 // FOTO: Raed Krishan

Articol de - Publicat miercuri, 17 aprilie 2019 09:02

FRANȚA - ROMÂNIA, FED CUP // Florin Segărceanu și Julien Benneteau, căpitanii nejucători ai celor două echipe care se vor înfrunta în weekend, la Rouen, nu au pierdut până acum în Cupa Fed.

  • Franța și România vor juca, la Rouen, în weekend-ul 20-21 aprilie în semifinalele Fed Cup. Meciurile vor fi liveTEXT pe GSP.ro și în direct la TV Digi Sport și TV Telekom Sport. 

Înfruntarea dintre România și Franța, a cărei miză e un loc în finală, este tot mai aproape. Ieri au început antrenamentele celor două echipe pe zgura așternută în Kindarena din Rouen, programul e stabilit, acomodarea se face de la oră la oră.

Sâmbătă și duminică se vor înfrunta jucătoarele alese să-și reprezinte steagul, dar va fi interesant de urmărit și duelul indirect al celor doi căpitani. Ambii sunt foști jucători, ambii au preluat această funcție de puțină vreme, ambii sunt neînvinși deocamdată. Inevitabil, o dată statistică pe care rezultatul de la Rouen o va modifica, dar în favoarea cui? Rămâne de văzut.

Florin Segărceanu

Calm și pozitiv

Așa îl descriu româncele pe căpitanul lor, care va fi pentru a patra oară pe bancă în acest weekend. 

Are în spate 13 ani de experiență în postura de căpitan al echipei României de Cupa Davis, însă a venit recent pe bancă la Fed Cup. Prima întâlnire a fost cea contra Canadei, din februarie 2018, importantă pentru menținerea în Grupa Mondială II. A preluat această funcție de la Ilie Năstase, după incidentele de la Mamaia 2017.

Segărceanu e neînvins în calitatea sa de căpitan, tricolorele învingând Canada, Elveția și, cel mai recent, Cehia sub comanda sa.

"Experiența anterioară a contat foarte mult pentru că știam care este rolul, știam poziția. Eu zic că e o poziție în care trebuie să ai o anumită experiență pentru a putea ajuta jucătoarele în momentele delicate", spunea el anul trecut într-un interviu pentru Gazetă. " Contează foarte mult și experiența de jucător, prin ce ai trecut... e important", a adăugat.

Mulți ani în echipă

În vârstă de 58 de ani, a atins locul 73 în clasamentul mondial la simplu, în octombrie 1983, iar la dublu a urcat până pe 49, în august 1984. Are un titlu ATP la dublu în palmares, Koln 1983 împreună cu Nick Saviano, și alte cinci finale disputate, cea mai recentă în 1990, la Praga, cu George Cosac.

În Cupa Davis însă, a adunat o experiență imensă în cei 13 ani în care a fost practic nelipsit din componența echipei României. A jucat în 25 de întâlniri între 1978 și 1990, câștigând 38 de meciuri și pierzând 25. Debutul a fost contra Cehoslovaciei lui Tomas Smid și Pavel Slozil, în semifinala Zonei A din Europa, iar ultima înfruntare la care a participat, cea contra Irlandei, din Grupa I zonală, s-a încheiat cu un succes. Al său, la dublu, și al echipei, 5-0.

"La meci, mie mi-a plăcut foarte mult, m-a ajutat în momentele dificile. Ne înțelegem, atmosfera în echipă e foarte bună și mă bucur că dânsul este căpitanul nostru", spunea Irina Begu după prima întâlnirea la care Segărceanu a fost pe bancă. "M-am simțit foarte bine cu dânsul, este foarte calm, lucru care este foarte important la întâlnirile de Cupa Fed.

În primele zile cred că doar ne-a observat puțin pentru ca la meci să fie OK. Este foarte pozitiv, foarte liniștit, a știut când să ne dea indicații când era cazul, ne-am înțeles foarte bine", o completa Raluca Olaru.

"Ne gândim la mai multe variante pentru jucătoarea numărul doi la simplu. Suntem fericiți că nu sunt probleme de sănătate. Toate fetele sunt OK. Diferența ar trebui să fie în favoarea noastră, că o avem pe Simona. Avem o jucătoare senzațională, cu o experiență bogată. Când ai o jucătoare care știi că-ți poate câștiga două meciuri în proporție de 90 la sută, e mai ușor"
Florin Segărceanu

63 de partidea jucat Segărceanu în Cupa Davis, câștigând 38, dintre care 23 la simplu și 15 la dublu

73e locul cel mai bun pe care l-a atins în carieră Florin Segărceanu la simplu și 49 la dublu

3 întâlniripe banca de Cupa Fed a României a adunat până acum actualul căpitan, două în 2018 și una în 2019. Contra Franței va fi a patra

Julien Benneteau

"Am simțit energia"

Julien Benneteau a fost jucător activ până anul trecut și este familiarizat cu circuitul feminin.

A fost desemnat drept viitor căpitan al team-ului de Fed Cup anul trecut, când încă mai participa la turnee ATP. Benneteau, 37 de ani, anunțase însă că 2018 avea să fie ultimul său sezon în circuit, așa că alegerea sa a avut timing-ul corect.

Yannick Noah renunțase la locul de pe bancă în aprilie, după ce Franța pierduse în semifinale în fața Statelor Unite. Noul căpitan și-a făcut debutul în februarie anul acesta, în sferturile de finală ale Grupei Mondiale, jucătoarele sale câștigând în deplasare în fața Belgiei, la Liege, 3-1, și calificându-se din nou în penultimul act.

Experiența sa e bazată pe propriile senzații, colectate de-a lungul timpului în cele 13 întâlniri de Cupa Davis la care a luat parte. A jucat prima dată în 2010, în primul tur al Grupei Mondiale, în disputa Franța-Germania, câștigată de gali cu 4-1.

Cel mai bun rezultat l-a atins în sezonul 2014, atunci când Les Bleus au jucat finala, cedând acasă în fața Elveției lui Federer și Wawrinka. Ultima apariție a sa în Cupa Davis a fost anul trecut, în semifinala cu Spania, luându-și adio cu o dublă victorie: a sa, la dublu, alături de Nicolas Mahut, și a echipei, 3-2.

Fără titlu la simplu

Ca jucător, Benneteau a urcat până pe locul 25 mondial, în noiembrie 2017, la simplu. Nu a câștigat vreun titlu, deși a atins 10 finale, cel mai recent în 2014, la Kuala Lumpur. La dublu, în schimb, a fost numărul 5 ATP, a cucerit 12 trofee, cel mai prețios fiind cel de la Roland Garros 2014, împreună cu Edouard Roger-Vasselin.

"Suntem foarte fericite să-l avem în echipă", spunea Kristina Maldenovic în februarie pentru site-ul oficial al Fed Cup. "Discursul lui, când s-a prezentat în fața noastră, ne-a plăcut mult, am simțit energia. Imediat mi-am zis că îl vreau pe bancă.

E motivat întotdeauna și contează mult faptul că e preocupat de progresul nostru, că e familiarizat cu tenisul feminin. A fost un jucător grozav, cu multă experiență la simplu și la dublu, căruia i-a plăcut să fie în echipa națională și să o reprezinte".

"Va fi un weekend intens la nivel de ambianță și emoții. Trebuie să pregătim foarte bine totul. Știu că sunteți motivate la sută la sută și chiar un pic mai mult. Obiectivul nostru e ca fiecare dintre voi să fie pregătită să joace. Că va fi sâmbătă sau duminică, un meci de simplu, două, un dublu, două de simplu și un dublu, să fiți gata!"
Julien Benneteau

19 meciuria disputat Benneteau în Cupa Davis, câștigând 11, 8 la dublu și 3 la simplu

25e cel mai bun loc pe care l-a ocupat în clasamentul mondial de simplu, la dublu urcând până pe 5

1e numărul întâlnirilor la care a stat pe bancă în calitate de căpitan al echipei de Cupa Fed, cea din weekend urmând să fie a doua

Vezi și: VIDEO + FOTO Simona Halep și Mihaela Buzărnescu, primele românce care s-au antrenat la Rouen pentru Fed Cup » Care este programul meciurilor

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (1)
cornelconasu
cornelconasu  •  17 Aprilie 2019, 12:37

E o difeență semnificativă între ei ca foști jucători , dar Segărceanu poate contrabalansa prin experiența îndelungată ! S-a omis ceva la Segărceanu : că pe lângă tenis, a fost (încă) unul din amanții ....Nadiei !

Vezi toate comentariile (1)
Comentează