SPORTURI  »  TENIS  »  WIMBLEDON

Lecția de la Wimbledon a lui Carlos Alcaraz: „Pot să mă mențin bine fizic și mintal timp de cinci ore contra unei legende”

Carlos Alcaraz salută din balconul de la All England Club fanii strânși să-l aplaude Foto Imago
Carlos Alcaraz salută din balconul de la All England Club fanii strânși să-l aplaude Foto Imago

Articol de - Publicat luni, 17 iulie 2023 16:29 / Actualizat luni, 17 iulie 2023 20:52

Carlos Alcaraz, 20 de ani, liderul mondial, reflectează asupra triumfului său pe iarba londoneză. Finala epică împotriva lui Novak Djokovic, 1-6, 7-6 (6), 6-1, 3-6, 6-4, l-a învățat că e capabil să se lupte cinci ore și să învingă o legendă

Încă este un tânăr abia ieșit din adolescență atunci când intră în sala de conferințe de la All England Club purtând acea pălărioară de care nu s-a despărțit nicio clipă în aparițiile de la Wimbledon. „Este cheia, a fost cheia pentru tot ce s-a întâmplat", a glumit noul campion cu surâsul său copilăresc – secvență destinsă care a fost uvertura răspunsurilor serioase.

Este un vis împlinit pentru mine, să devin campion la Wimbledon, ceva ce mi-am dorit foarte mult. Sincer, nu mi-am închipuit că voi ajunge aici atât de repede", a admis Alcaraz, care a adăugat apoi că acest succes "l-am obținut pentru mine, nu pentru generația tânără a tenisului". Aceasta va beneficia însă, indirect, de reușita ibericului.

„Faptul că m-au văzut învingându-l și făcându-i să creadă că sunt capabili, de asemenea", a explicat Carlos. "Cred că este ceva grozav pentru mine și pentru alți jucători tineri".

6 titluria cucerit Carlos Alcaraz în acest sezon: Buenos Aires, Indian Wells, Barcelona, Madrid, Queens, Wimbledon (în ordine cronologică)

Carlos Alcaraz: „Aș fi pierdut în trei seturi"

Spaniolul și-a analizat cu luciditate traseul din finală, apreciind că „este o problemă când nu-ți valorifici șansele în fața unui jucător precum Novak". Se referea la primul set, adjudecat de sârb cu 6-1. 

Carlos a fost stresat, inegal în lovituri și prea puțin eficient cu serviciul", nota Toni Nadal în editorialul pe care l-a publicat la scurtă vreme după încheierea meciului. „Cred că în acele momente mulți dintre noi au crezut că sârbul își va adăuga alt trofeu de Mare Șlem în palmaresul său", continua unchiul lui Rafa Nadal.

„Am știut că în setul secund voi avea oportunități. A trebuit să fiu concentrat. Să stau acolo și să-mi aștept momentul ca să fiu în față pe tabelă sau să rămân aproape. Faptul că am câștigat acel set a fost ceva extrem de bun fiindcă, în caz contrar, probabil nu aș fi ajuns să ridic trofeul. Mai degrabă aș fi pierdut în minimum de seturi", a recunoscut Alcaraz cu sinceritate.

10 turneea disputat spaniolul în 2023 și în nouă dintre ele, mai puțin Roma, a ajuns măcar în semifinale

„După setul al doilea, acolo a început Novak să piardă finala", observa Toni Nadal, adăugând câteva rânduri mai jos că în actul al patrulea sârbul „a demonstrat, încă o dată, predispoziția sa pentru luptă, marea sa calitate tenisistică. Lui Carlos nu-i rămânea decât să-și mențină calmul. Până la final, a avut serenitatea, aplombul și curajul necesare pentru a-și adjudeca ultimele game-uri și a cuceri prețiosul trofeu".

Este un moment mare nu doar pentru mine, ci și pentru familia mea, pentru oamenii din jurul meu. Am început să joc tenis grație tatălui meu, e un mare fan al acestui sport. Îl urmărea de mult timp înainte să mă nasc eu - Carlos Alcaraz

Va fi altfel peste cinci ani, crede Carlos Alcaraz

Pentru Carlos Alcaraz, este momentul cel mai fericit din tânăra sa viață. „Probabil că lucrurile se vor schimba peste cinci ani. Acum am 20, nu am trăit prea multe asemenea situații. Am făcut istorie, l-am învins pe Novak, da, sunt fericit", spunea spaniolul.

Lecția de la Wimbledon a lui Carlos Alcaraz: „Pot să mă mențin bine fizic și mintal timp de cinci ore contra unei legende”
Momentul final al partidei, cu Carlos Alcaraz prăbușindu-se de fericire Foto Imago

Ce lecție i-au oferit finala și bătălia dusă contra unei legende? „Poate faptul că sunt capabil să fac asemenea lucruri. Înainte de acest meci, mă gândeam că nu sunt pregătit să-l bat pe Djokovic în cinci seturi, cu un meci epic precum acesta. Să mă mențin bine fizic și mintal timp de cinci ore contra unei legende, asta cred că am învățat despre mine după această finală", a punctat Alcaraz.

6 jucătoriau câștigat la Wimbledon în primul an în care au fost capi de serie: Carlos Alcaraz 2023, Roger Federer 2004, Lleyton Hewitt 2002, Pete Sampras 1993, Bjorn Borg 1978, Stan Smith 1972

Pentru ai mei, să-și vadă copilul făcând istorie, ridicând trofeul, câștigând la Wimbledon, este ceva incredibil. Să fie alături de minet, să ne unim într-o mare îmbrățișare, e ceva ce nu voi uita niciodată - Carlos Alcaraz

„Sincer, nu văd vreun alt jucător din panorama actuală, cu excepția lui Djokovic, capabil să frâneze acum ascensiunea extraordinară a lui Carlos", sublinia în final Toni Nadal. O părere pe care probabil o împărtășesc mulți specialiști, dar și fani ai tenisului. 

Este fascinant contrastul dintre cele două generații și reprezentanții lor cei mai străluciți de acum. Novak, 36 de ani, cu atâtea recorduri în CV-ul lui încât multe parcă trec neobservate, de o parte, Carlos, 20 de ani, stabilind repere de precocitate care lasă în umbră nume mari ale istoriei mai vechi sau mai recente.

Până când va rămâne doar unul. Sau vor apărea alții, noi, ambițioși, talentați, muncitori. Dar până atunci, Alcaraz își gustă succesul. Îl merită. 

Jucători cu titluri de Grand Slam sub 21 de ani

JucătorNumăr de trofee
1. Mats Wilander4
2. Bjorn Borg3
3.-5. Rafael Nadal2
Boris Becker2
Carlos Alcaraz2

19,6 milioanede dolari a câștigat ibericul din tenis de când a devenit jucător profesionist în 2018, premiul de la Wimbledon fiind de 3,2 milioane de euro

Sunt un tip simplu, căruia îi place să revină mereu acasă, să se deconecteze un pic, să petreacă timp, să râdă, să facă glume cu prietenii dintotdeauna - Carlos Alcaraz

Rezumatul finalei de la Wimbledon din unghiuri inedite

Citește și alte știri din tenis:

E mai bun Alcaraz decât a fost Nadal la 20 de ani? Două mari întrebări după ce spaniolul a rescris istoria la Wimbledon
WIMBLEDON
E mai bun Alcaraz decât a fost Nadal la 20 de ani? Două mari întrebări după ce spaniolul a rescris istoria la Wimbledon
Cele mai tari 10 meme-uri după finala de poveste Alcaraz - Djokovic » Fanii nu s-au abținut după eșecul istoric al sârbului
TENIS
Cele mai tari 10 meme-uri după finala de poveste Alcaraz - Djokovic » Fanii nu s-au abținut după eșecul istoric al sârbului

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (3)
Amen975ZQzamolxe
Amen975ZQzamolxe  •  18 Iulie 2023, 11:54

Anul acesta "Capra" nu a mai mancat iarba , serveste acasa incognito ...

costeltudor
costeltudor  •  18 Iulie 2023, 11:44

E bun , dar mie mi-e ANTIPATIC !!!

ciobanudorin_2006
ciobanudorin_2006  •  17 Iulie 2023, 23:48

Sport alb cu iz de praf....De unde atât vigoare sa fim serioși. Poți sa faci tu mama forței, mama sălilor....la ce program au la câte turnee au și cât antrenament se zice ca fac e f greu de crezut ca ești integru.In fine .sportul nu mai e ce a fost adică de placere.E toată lumea focusata ca pe o afacere deci tragem concluziile singuri fără a arata cu degetul pe cineva fiindcă nu suntem noi în măsura dar nici sa stam asa și sa ni se vândă gogoși incontinu...ca o fi din alimentație sau din altceva e clar ca e.

Vezi toate comentariile (3)
Comentează