SPORTURI  »  TENIS  »  WTA

CTP, la miezul nopții: „Șansele ca Simona Halep să revină în tenisul de nivel înalt tind spre zero”

Gazetarul Cristian Tudor Popescu a reacționat după vestea potrivit căreia pașaportul biologic al sportivei noastre ar fi în neregulă.
Gazetarul Cristian Tudor Popescu a reacționat după vestea potrivit căreia pașaportul biologic al sportivei noastre ar fi în neregulă.

Articol de - Publicat sambata, 20 mai 2023 00:20 / Actualizat sambata, 20 mai 2023 09:36

Simona Halep, 31 de ani, suspendată din 22 octombrie 2022 după ce a fost depistată pozitiv cu Roxadustat la US Open, înfruntă acum o acuzație diferită, a anunțat Agenția Internațională de Integritate a Tenisului (ITIA). Gazetarul Cristian Tudor Popescu a reacționat după vestea potrivit căreia pașaportul biologic al sportivei noastre ar fi în neregulă.

Simona Halep, reacție vehementă după noile acuzații: „E hărțuire! Vor să mă găsească vinovată de ceva ce nu am făcut niciodată”
WTA
Simona Halep, reacție vehementă după noile acuzații: „E hărțuire! Vor să mă găsească vinovată de ceva ce nu am făcut niciodată”

Reacția lui CTP, după ce Simona Halep se confruntă cu o nouă acuzație de doping

Șansele ca Simona să revină în tenisul de nivel înalt tind spre zero.

Agenția Internațională pentru Integritate în Tenis (ITIA) anunță că Simona Halep trebuie să facă față unei noi acuzații, separată de cea legată de Roxadustat, în legătură cu „neregularități” în Pașaportul ei Biologic, o arhivă de teste și măsurători pe care o au jucătoarele din primele 300 de locuri în clasamentul WTA. Deocamdată, nu știu în ce constau aceste „neregularități”, dar perspectiva care se conturează... 

Oricum, Simona era pe muchie de cuțit cu termenul de 28 mai pentru cazul Roxadustat. Dacă ar fi primit atunci un verdict favorabil și i se ridica suspendarea, ar fi avut o șansă de a juca la Wimbledon, fără mari așteptări, dar măcar să revină în tenisul de nivel înalt. Așa, cu cele două acuzații cumulate, probabilitatea ridicării suspendării tinde spre zero. Practic, anul 2023 este închis pentru revenirea Simonei. Cred în continuare în buna credință a Simonei Halep, dar viitorul ei în tenis sună sumbru...”, a scris jurnalistul pe Facebook.

BBC, L'Equipe și Gazzetta dello Sport reacționează după noua acuzație la adresa Simonei Halep
WTA
BBC, L'Equipe și Gazzetta dello Sport reacționează după noua acuzație la adresa Simonei Halep

O nouă acuzație de dopaj pentru Simona Halep!

Într-un comunicat publicat în această seară, „Agenția Internațională de Integritate a Tenisului confirmă că Simona Halep a fost acuzată cu o nouă și separată încălcare a Programului Anti-Doping, în legătură cu iregularități apărute în pașaportul său biologic. Doamna Halep a fost suspendată provizoriu din 22 octombrie 2022, ca urmare a unui test pozitiv la Roxadustat de la US Open”.

„Acuzația suplimentară pentru o iregularitate în pașaportul biologic a fost bazată pe evaluarea profilului doamnei Halep de către un complet independent de experți. Acuzația este separată și adăugată celei deja existente, pentru Roxadustat, care a dus la suspendarea provizorie inițială”, se arată în comunicat.

În continuarea, se explică faptul că programul ABP, dezvoltat de Agenția Mondială Anti-Doping și încorporat în programul de profil al tenisului sub Codul Mondial Anti-Doping, este o metodă prin care organizațiile antidoping monitorizează diferiți parametri ai sângelui de-a lungul timpului pentru a identifica potențiale încălcări ale regulilor.

Înțelegem că anunțul de astăzi adaugă complexitate unei situații care are deja un profil pronunțat. De la începutul acestui proces – și al oricărui altuia de la ITIA – am rămas dedicați ideii de a ne adresa doamnei Halep într-o manieră empatică, eficientă și oportună.

Apreciem, desigur, interesul major al media pentru aceste cazuri. Ar fi nepotrivit însă din partea noastră să comentăm pe aspecte specifice până la închiderea procesului, de aceea vom continua să ne raportăm la tribunalul independent Sports Resolutions și la doamna Halep pe cât de expeditiv posibil.
Nicole Sapstead, senior director pentru Anti-Doping la ITIA

Ce înseamnă mai exact „iregularități în pașaportul biologic”?

Pașaportul biologic a fost introdus în tenis în 2014 și este utilizat de entitățile anti-doping pentru a monitoriza în timp variabilele biologice care dezvăluie indirect efectele dopajului, mai degrabă decât în încercarea de a detecta substanța sau metoda de dopaj în sine.

Practic, dacă valorile măsurate din sânge de-a lungul timpului ies din parametrii normali ai sportivului - „iregularități în pașaportul biologic”, atunci e un semnal că acesta ar fi putut apela la substanțe interzise.

ANAD în 2022: „Nu au fost probleme cu pașaportul biologic în cazul Simonei Halep”

Interesant este că în octombrie 2022, Gazeta a întrebat la ANAD dacă pașaportul biologic al Simonei Halep ar fi putut să fie punctul de plecare pentru o testare țintită. La momentul respectiv, Gabriela Andreiașu, diretorul ANAD, a răspuns „Nu a fost cazul Simonei”.

Gazeta Sporturilor aflase că Simona Halep (31 de ani) a fost depistată pozitiv cu o substanță interzisă în urma unei testări inteligente, pe 29 august 2022, după meciul pierdut în turul I la US Open, 2-6, 6-0, 4-6 cu Daria Snigur (Ucraina, 124 WTA).

Specialiști consultați de GSP au explicat ce înseamnă testare inteligentă: „Simona era foarte testată și pe toate tipurile de probe biologice, foarte des pe sânge. A fost o testare inteligentă, care se comandă atunci când există informații sau bănuieli, suspiciuni. Sau când este planificat un control la un meci, iar sportivii sunt selectați în funcție de performanțele fizice, de exemplu”.

Citește mai multe știri despre cazul Simonei Halep:

„Nu mai puteam să tac” » Simona Halep, interviu-eveniment, la 6 luni de la izbucnirea scandalului de dopaj: „Nu e corect să stau atât fără să fiu judecată!”
INTERVIU
„Nu mai puteam să tac” » Simona Halep, interviu-eveniment, la 6 luni de la izbucnirea scandalului de dopaj: „Nu e corect să stau atât fără să fiu judecată!”
Gazeta a obținut primele răspunsuri despre „cazul Simona Halep” » Cine alege componența juriului + data audierilor nu va fi publică!
HALEP, DEPISTATĂ POZITIV
Gazeta a obținut primele răspunsuri despre „cazul Simona Halep” » Cine alege componența juriului + data audierilor nu va fi publică!

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (22)
borabora
borabora  •  21 Mai 2023, 11:03

CTP la primele atacuri sub centura la adresa SH se desolidarizeaza si *** Tipic romanesc, tipic lipsit de caracter ***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Carpath
Carpath  •  21 Mai 2023, 06:51

Daca tin bine minte i s-a descoperit o cantitate infima din substanta respctiva .N-ar trebui o cantitate minima de la care sa intervina suspendarea ?Regulile agentiei sunt cel putin ciudate.

TraianX
TraianX  •  20 Mai 2023, 12:31

substratul acestei campanii impotriva lui Halep este sa nu fie Agentia sa-i plateasca daune.

Vezi toate comentariile (22)
Comentează