SPORTURI  »  TENIS  »  HALEP, DEPISTATĂ POZITIV

EXCLUSIV Schimbarea majoră făcută de Simona Halep înainte să fie depistată pozitiv

Simona Halep / Sursă foto: Imago Images
Simona Halep / Sursă foto: Imago Images

Articol de - Publicat vineri, 21 octombrie 2022 19:33 / Actualizat vineri, 21 octombrie 2022 21:43

Noi informații ies la iveală după ce Simona Halep a picat un test anti-doping, fiind depistată pozitiv cu roxadustat, o substanță aflata pe lista interzisă

Din informațiile Gazetei Sporturilor, Simona nu a mai păstrat legătura în ultimul an cu specialiștii Agenţiei Naţională Anti-Doping, cu care se consulta de obicei înainte de a urma vreun tratament.

Toni Iuruc sare în apărarea Simonei Halep » Detaliul incredibil dezvăluit: „Vă spun ceva în premieră!”
HALEP, DEPISTATĂ POZITIV
Toni Iuruc sare în apărarea Simonei Halep » Detaliul incredibil dezvăluit: „Vă spun ceva în premieră!”

Simona Halep n-a mai ținut legătura cu ANAD

Sportiva din România discuta periodic cu reprezentanții ANAD, însă acest lucru nu s-a mai întâmplat de când Simona, indică sursele ziarului care cunosc bine relația de-a lungul anilor dintre Simona Halep și ANAD. Până anul trecut, Halep se afla într-un contact permanent cu reprezentanții Agenţiei, cu care se consulta prin intermediul unui membru al vechiului staff.

Simona Halep și-a schimbat staff-ul în 2022

La US Open 2022, când a fost depistată pozitiv, Simona Halep era pregătită de Patrick Mouratoglou, unul dintre cei mai cunoscuți antrenori ai planetei. Parteneriatul începuse din luna aprilie iar jucătoarea din România a renunțat treptat la majoritatea colaborărilor cu membrii vechii sale echipe, pe care i-a înlocuit cu angajații academiei lui Mouratoglou. 

De exemplu, Halep a renunțat la parteneriatul cu preparatorul Theo Cercel. Printre alții, Simona a început să lucreze cu Candice Gohier, fizioterapeuta agreată de Mouratoglou.

Schimbarea majoră făcută de Simona Halep înainte să fie depistată pozitiv
Candice Gohier (încercuită), alături de Mouratoglou / Sursă foto: Guliver/Getty Images

„Pot să spun că nu m-am așteptat niciodată să fac acest pas, nici nu-mi dădea prin cap așa ceva. Nu am fost pro academii, pentru că nu am crezut că o să pot să fac față unui sistem foarte bine pus la punct, cu o anume oră de trezire, totul riguros, mi-a plăcut mai mult să fiu independentă, dar impactul pe care l-am avut când am intrat acolo și m-am antrenat a fost ceva wow. Deodată am simțit că vreau să fac treaba asta. 

În momentul respectiv, Patrick nu era disponibil, dar am tot stat acolo și m-am antrenat cu altcineva, a fost o experiență deosebită și vibe-ul de acolo m-a ajutat că iau decizia, care nu a fost una ușoară, să schimb toată rutina și modul de viață, dar sunt foarte bucuroasă că am făcut pasul și că am avut această oportunitate”, declara Simona Halep la finalul lui aprilie.

Dilemele lui CTP după ce Simona Halep a fost depistată pozitiv: „E groaznic! La ce să-i folosească acest drog interzis și bolnavilor?!”
HALEP, DEPISTATĂ POZITIV
Dilemele lui CTP după ce Simona Halep a fost depistată pozitiv: „E groaznic! La ce să-i folosească acest drog interzis și bolnavilor?!”

Agenţia Naţională Anti-Doping: „Simona Helep trebuie sa se gândească ce a utilizat”

Gabriela Andreiașu, directorul Agenţiei Naţională Anti-Doping, a răspuns întrebărilor trimise de Gazeta Sporturilor, la scurt timp după ce Simona Halep a informat că a fost depistată pozitiv cu roxadustat

- Cum ajută Roxadustat organismul unui sportiv? 
- Roxadustat este un medicament anti-anemie, care creste productia endogena de eritropoietina și stimulează producția de celule rosii din sange. Astfel, este absorbit mai mult oxigen si organismul rezista mai mult la efort sau in cazul patologiilor, ajuta la refacerea organismului.

- Cum poate Simona Halep să demonstreze că nu a luat inteționat substanța interzisă? 
- Simona Helep trebuie sa se gândeasca ce a utilizat, cine si ce tratament i-a prescris, dacă a verificat toate medicamentele și suplimentele cu personal calificat din punct de vedere anti-doping. Sportivii sunt direct raspunzatori pentru ceea ce se gaseste in organismul lor.

- Cum pot evita sportivii să ia fără să știe substanțe interzise? 
- Sportivii trebuie sa verifice cu medicii si cu ANAD sau cu expeți anti-doping ai federatiilor internationale, daca medicamentele sunt interzise. Mai mult, pot accesa platforma www.anad.ro si aici pot gasi listele cu medicamentele permise si interzise.

Ce este Roxadustat, substanță interzisă cu care a fost prinsă Simona Halep la US Open 2022

  • Roxadustat este o substanță interzisă în sport, conform legilor WADA, comercializată în farmacii sub numele de Evrenzo și care ajută în cazuri de anemie;
  • Pe lista antidoping a WADA, substanța găsită la Halep în sânge face parte din categoria EPO, care ajută la oxigenarea sângelui;
  • Eritropoietină definește o clasă de substanțe interzise, intrate în lumea sportului în urmă cu două decenii, în special printre atleți și cicliști, la acea vreme. 

Citește și alte știri despre Simona Halep:

EXCLUSIV Dilemele lui CTP după ce Simona Halep a fost depistată pozitiv: „E groaznic! La ce să-i folosească acest drog interzis și bolnavilor?!”

EXCLUSIV Cum poate Simona Halep să demonstreze că nu a luat intenționat substanța interzisă? Răspunsurile ANAD pentru GSP.RO

Medicul naționalei timp de 27 de ani, despre „cazul Simona Halep”: „Niciun medic din lume nu poate prescrie acest medicament! Un antrenor, da”

Fostul antrenor crede că Simona Halep se va retrage dacă va fi suspendată: „Trebuie să ținem cont și de vârstă”

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (5)
talpaiadului
talpaiadului  •  21 Octombrie 2022, 22:46
Postat de florinbelascu pe 21 Octombrie 2022, 20:41

"Sportiva din România discuta periodic cu reprezentanții ANAD, însă acest lucru nu s-a mai întâmplat de când Simona, indică sursele ziarului care cunosc bine relația de-a lungul anilor dintre Simona Halep și ANAD. " Ce să înțelegem de aici????

Foarte buna observatia. Cei de la ANAD au fost intelegatori si au asteptat un an de zile sa mai treaca Simona pe la ei, dar pana la urma orice burta trebuie sa manance ceva.

omanbiik
omanbiik  •  21 Octombrie 2022, 21:38

Nu vreau sa intru in ceva la care nu mă pricep dar cred că pentru a rezista in sportul de performanță trebuie sa faci ceva...nu cred că un corp uman rezistă la așa ceva fara suplimente

florinbelascu
florinbelascu  •  21 Octombrie 2022, 20:41

"Sportiva din România discuta periodic cu reprezentanții ANAD, însă acest lucru nu s-a mai întâmplat de când Simona, indică sursele ziarului care cunosc bine relația de-a lungul anilor dintre Simona Halep și ANAD. " Ce să înțelegem de aici????

Vezi toate comentariile (5)
Comentează