GSP SPECIAL  »  STIRI EXTRASPORT  »  INTERVIU

COVID-19. Din Suceava, Dorin Goian își strigă disperarea și dezvăluie lucruri incredibile din interiorul spitalului infectat: „La revedere, uitați de Uniunea Europeană! E gata”

Dorin Goian s-a născut în Suceava, în decembrie 1980
Dorin Goian s-a născut în Suceava, în decembrie 1980

Articol de - Publicat miercuri, 01 aprilie 2020 07:26

Din Suceava, principalul focar de infecţie cu coronavirus din România, Dorin Goian (39 de ani) îşi strigă disperarea: dezvăluie lucruri incredibile din interiorul spitalului din Suceava, critică autorităţile că nu au soluţii şi crede că Uniunea Europeană va fi istorie după ce va trece pandemia.

Îl ştiţi pe Dorin Goian. Fost fotbalist important, cu meciuri în Champions League, cu trofee, cu selecţii în echipa naţională şi cu meciuri în Serie A. Are amintiri, are poveşti deosebite despre fotbal, însă în aceste momente, fotbalul nu mai există. Şi nu mai există multe dintre lucrurile pe care le-am avut până acum 3-4 săptămâni.

Dar Goian trăieşte în Suceava, locul care arde la propriu în acest moment în lupta cu pandemia COVID-19. E principalul focar de infecţie al României, iar cifrele sunt realmente şocante: o treime din numărul persoanelor infectate la noi în ţară sunt din Suceava.

Un dialog de aproape o jumătate de oră cu Dorin. Despre coronavirus, carantină, măşti, spitale, dezinfectanţi, frustrare, furie. Şi, din păcate, nimic despre fotbal.

Dorin Goian despre situația din Suceava: „Au fost erori pe bandă rulantă la Spitalul Judeţean”

- Te salut, Dorin! Ce faci, eşti bine?
- Salutare, da, sunt OK, sunt în casă, aici, în Suceava!

- Tocmai pentru că eşti acolo, probabil ai mult mai multe informaţii, probabil că ai amici în Spitalul Judeţean. Ai vreo explicaţie pentru tragedia care a curprins acest oraş? 
- Totul a erupt de la spital. Au fost decizii eronate care au venit pe bandă rulantă, în lanţ. La început a fost infectat un grup restrâns de medici, apoi au stat în aceeaşi încăpere şi cu alţii, apoi pe fiecare secţie în parte, iar de aici a început să se infecteze şi restul personalului medical, asistente, infirmiere, personal UPU. 

- Aşa ceva poate fi explicat dacă se întâmplă cu nişte oameni simpli, într-o fabrică, dar cu medici în cadrul unui spital? 
- Da, fiindcă marea problemă e că ei n-au avut echipament de protecţie. Plus că mulţi dintre ei n-au realizat că au fost infectaţi neavând combinezoane, măşti şi alte lucruri care să-i protejeze. În plus, e vorba şi despre lipsă de experienţă, nu s-au mai întâlnit cu aşa ceva, o pandemie de genul ăsta. Acestea au fost motivele pentru au clacat. Şi a mai fost ceva: foarte multe persoane care s-au întors din Italia şi din Spania!

- Ai prieteni sau cunoştinţe în rândul medicilor de la spitalul din Suceava? 
- Da, am! Uite, am un amic doctor şi, săracu', e într-o situaţie disperată. Mama lui, care e şi ea medic, a fost testată şi a ieșit pozitiv. El a fost testat acum 4-5 zile şi încă n-a primit rezultatul, nu ştie ce să facă! Dar eu i-am spus direct, fiindcă auzeam cum tuşeşte la telefon, Dumnezeule..., i-am zis că nu ştiu de ce îşi mai pune problema, e cam clar că are coronavirus.

- N-am auzit eu bine? A făcut testul acum 4-5 zile şi încă nu are rezultatul?! 
- Da. 4-5 zile şi tot aşteaptă.

- Mai cunoşti şi alţi medici, asistente sau infirmiere care ar avea nevoie să fie testaţi şi n-au fost?
- Da, mai sunt, unii sunt şi simptomatici şi vor să afle. Nu vor să fugă şi să nu mai lucreze, dar nu se simt deloc confortabil dacă nu sunt testaţi. Vă spun, situaţia e critică, din aceste motive, personalul a fost decimat şi e nevoie mare de personal în spital. Au existat, în schimb, multe donaţii făcute de diverse organizaţii, asociaţii. S-au strâns măşti, mănuşi, dezinfectanţi, din păcate chiar şi achiziţia lor e complicată în aceste momente. Aici cred că autorităţile centrale ar trebui să intervină.

181de cadre medicale din totalul de 285 infectate până acum în România sunt din Suceava. Asta înseamnă un procent de peste 60%

Dorin Goian: „E simplu să închizi Suceava, dar nu te-ai gândit şi să trimiţi o echipă de medici"

- Cum? 
- Ministerul Sănătăţii să facă o echipă de 10-12 medici pe care să-i aducă urgent aici. Să procedeze la fel şi cu materialele de protecţie. Dacă tot ai declarat Suceava principalul focar de infecţie, tu, ca stat, fă ceva! Aşa, să bagi Suceava în carantină totală e simplu, e uşor, dar soluţiile cu adevărat importate cine le ia?

- Închiderea totală a Sucevei nu ţi se pare a fi o soluţie! 
- Oricum lumea nu ieşea, deci mare lucru nu se schimbă. Eu trăiesc aici, văd cum e acum oraşul şi cum era înainte. Aproape că e pustiu, deci ce măsură e asta? Am ieşit zilele trecute la cel mai mare hipermarket de aici, unde de regulă erau sute şi sute de persoane. Nu erau mai mult de 15-20 de oameni. Oamenii au realizat pericolul.

Dorin Goian: „A venit un aparat de testare, dar nu e şi personalul calificat"

- Amicii tăi medici ce zic? 
- Că e nevoie de alte lucruri, de exemplu de teste: sunt oameni care stau cu simptome de zile întregi şi nu au cum să fie testaţi. La Suceava abia ieri a venit primul aparat care să facă teste, dar problema e că e degeaba. 

- Degeaba de ce? 
- Pentru că nu există personalul instruit care să realizeze şi să interpreteze testele! Până acum, toate probele erau trimise la Iaşi, tocmai de-asta s-au şi mişcat lucrurile atât de greu în privinţa testării. Uite, o altă decizie de la nivel înalt ar fi putut să fie aducerea de urgenţă aici a mai multor astfel de aparate şi a specialiştilor care să facă testele.

Dorin Goian: „Cum să transformi un spital de top, ultradotat, în unul exclusiv pentru cei infectaţi?"

- Spitalul din Suceava cum e, aşa cum sunt mai toate spitatele din România, mai ales cele din provincie? 
- Pff, e top, top! Ascultă-mă ce spun că ştiu exact ce vorbesc! Mă cunoaşteţi bine, sunt apolitic, chiar nu halesc deloc politica, deci să nu se interpreteze că vreau să laud pe cineva cu un interes!, spitalul din Suceava e unul dintre lucrurile foarte bune care s-au făcut în această zonă. V-am spus că ştiu bine fiindcă am tot fost în el cu tata în ultimii ani, a tot avut probleme. Toate secţiile beneficiază de aparatură ultramodernă, poate că medicii nu sunt foarte mulţi, dar sunt foarte buni. 

- Şi acum va fi transformat în spital COVID-19! 
- Este o altă mare greşeală care se va face. La acest spital veneau toţi cei din judeţele limitrofe, cei din Neamţ, unde există un spital în care ţi-e şi lehamite să intri, darmite să mai şi crezi că te faci bine! Am vorbit cu medici, cu asistente şi ei susţin ce vă spun eu: cum să transformi acest spital, unde se tratau toate celelalte afecţiuni importante, într-unul COVID? Mi se pare incredibil, practic blocăm cu totul accesul la sănătate şi pentru cei care nu sunt infectaţi, dar au alte lucruri de rezolvat.

„Ştiam cu toţii că sistemul medical e vulnerabil şi tot nu s-a făcut nimic. Aşa ceva e de neiertat!"

- Şi ajungem iarăşi la soluţiile de la nivel înalt! 
- Exact. Eu pot să vorbesc fiindcă ţi-am spus n-am treabă cu politica, aşa că sunt liber. Dacă tot e stare de urgenţă, dacă tot poţi face orice, dă ordin Armatei să facă un cort imens la stadion, de exemplu, unde să ridice în câteva zile un spital ad-hoc, exclusiv pentru cei cu coronavirus! Sau spitalul vechi putea să fie o altă soluţie. Dar aşa, toţi cei din Suceava, Rădăuţi, Gura Humorului, Vatra Dornei care aveau probleme acum unde se mai duc dacă tu blochezi fix spitalul nou şi tot ce înseamnă secţiile şi aparatura din celelalte patologii? Acum toţi cei de aici stau şi se îngrozesc efectiv la gândul că ai putea avea o problemă medicală. Ce faci? Unde mergi? Mergi la spitalul nou, 99% te alegi cu coronavirus, iar în altă parte n-ai unde să te duci. E realmente dramatic ce e aici! Dramatic, dramatic! 

- Te simt furios! 
- Păi, aşa şi sunt! E un sentiment pe care îl încerc şi pe care, foarte probabil, îl au şi alţi români. Ştiam că avem un sistem medical limitat, că are multe lipsuri, aveam exemplul Italiei, ceea ce s-a întâmplat acolo, cunoşteam că avem mulţi români care vor veni de acolo şi nu s-a făcut nimic. Medicii au fost lăsaţi fără echipament de protecţie, măcar cu atât să-i fi ajutat! Dar nimeni n-a decis nimic, e revoltător.

„Uniunea Europeană se va desfiinţa după această pandemie"

- Să zicem că ai fi făcut parte dintr-o astfel de structură e conducere, ai fi propus vreo soluţie?
- Da! Uite ce aş fi făcut eu. Chemam patronii unor fabrici şi le ordonam aşa: oricum nu mai aveţi comenzi acum, tu, fabricant de textile, de azi produci doar combinezoane şi măşti. Azi faci 3, fiindcă nu te pricepi, schimbi linia de producţie, e complicat, te înţeleg, dar mâine ajungi la 10, peste o săptămână faci 100. Apoi, tu ai fabrică de alcool, nu mai faci aşa ceva, de azi produci doar spirt medicinal şi dezinfectant. Măcar aş fi încercat ceva! Aşa, dacă stăm şi arătăm cu degetul, căutăm vinovaţi, acuzăm, va fi dezastru, mai ales că nu ne va ajuta nimeni din exterior. 

- Suntem totuşi în Uniunea Europeană. 
- La revedere, uită Uniunea Europeană! E gata această alianţă, va dispărea după ce va trece pandemia. Fiecare e doar pentru el acum. Suntem efectiv ca în junglă, trăieşte doar cine se ajută singur!

„Fratele meu de la Washington mi-a zis că şi acolo lucrurile încep să o ia razna"

- Spune-mi, Goe, despre tatăl tău, ziceai că ai fost cu el prin spitale în ultimii ani. Acum e OK? 
- Ce să zic, are astm, e operat pe inimă, i-au fost puse 3 stenturi, are 82 de ani. E greu, stă doar în casă, i-am zis să nu iasă sub nicio formă. Merg la el, îi duc tot ce are nevoie. Mă dezinfectez pe pantofi, intru, iau papucii, îi las mâncarea şi plec. I-am dus dezinfectant, să aibă de toate. Mi-a zis. săracu', că nu mai poate să reziste doar în casă, cred că l-a cuprins şi pe el teama, e complicat.

- Şi restul familiei, fraţii, surorile tale? 
- Liviu e la Bacău, Lucian s-a întors din India, e la Cluj, am 3 surori care sunt şi ele aici, în Suceava, şi mai am un frate care e la Washington. Înţeleg că lucrurile o iau şi acolo razna din perspectiva acestei pandemii.

„Problema în Suceava carantina totală era? Am prieteni poliţişti şi îmi zic «Goe, suntem pe stradă, nu e lume aproape deloc», deci decizia de a închide Suceava nu schimbă cu nimic şi nici nu ajută cu nimic fiindcă oamenii respectau restricţiile, conştientizaseră pericolul" - Dorin Goian

„Am amici medici, asistente, infirmiere, vă spun cu toată responsabilitatea că nu vor să dea bir cu fugiţii. Vor să lucreze, să ajute, dar trebuie sprijiniţi, nu expuşi în faţa acestui virus şi apoi abandonaţi!" - Dorin Goian

638 de persoanedepistate pozitiv cu coronavirus, din totalul celor 2.245 la nivelul întregii ţări, sunt din Suceava

Cine a fost Dorin Goian ca fotbalist

  • a jucat 4 ani şi jumătate la FCSB
  • a cucerit de două ori titlul cu FCSB
  • a disputat semifinalele Cupei UEFA în 2006
  • a evoluat în Italia, la Palermo, în Scoţia, la Rangers, şi în Grecia, la Asteras Tripoli
  • a jucat un deceniu în echipa naţională
  • are 60 de selecţii şi 5 goluri
  • a participat la Campionatul European din 2008

Măsuri obligatorii de protecție împotriva noului Coronavirus (COVID-19)

Citește mai multe știri despre coronavirus:

Prima reacție a lui Petre Grigoraș, după ce și-a pierdut fratele, ucis de Covid-19: „Oameni buni, nu e de glumă!”

Strigătul disperat al lui Droppa, un străin captiv în România: „Soția trebuie să nască, fata mă întreabă «Tati, de ce nu vii acasă?». Îmi vine să urlu”

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (80)
ray51
ray51  •  02 Aprilie 2020, 17:15
Postat de gilos pe 02 Aprilie 2020, 11:05

Asa, Goian nu face politica dar ne explica noua cum se va desfiinta UE...ca sa vezi unde era analistul geopolitic din tara asta si noi nu-l vedeam.... D-aia suntem aici, pentru ca indivizi ca Goe, fara nicio minima pregatire, isi dau cu parerea despre lucruri pe care nu le cunosc si voi le luati de bune...

Lui #gilos - Dorin si-a asumat o parere despre inutilitatea UE in vremurile actuale si de dupa trecerea(???) pandemiei. O parere de bun simt si mai mult, enuntata de catre multi analisti politici de aici si de aiurea.

radugo
radugo  •  02 Aprilie 2020, 14:52

Dragi comentatori, Goian n-a vorbit nici de Rusia, nici de China. Tot ce e observație critică la adresa UE se întemeiază pe fapte: vedem acum pur și simplu că UE e o adunătură de state care, în vremuri critice, își văd exclusiv propriile interese. Ce face Merkel cu ceva? Ce face Macron? Are vreunul dintre ei, mari lideri ce sunt, vreo idee de cum trebuie procedat, cum trebuie oprită la nivel european pandemia? Cu toții sunt vai de capul lor, la fel de pricepuți ca ăsta pe care l-ați votat (aici nu-i vina voastră, n-aveați alternative) și care apare în fiecare zi să plictisească lumea la televizor, crezând (în naivitatea lui, ca să folosesc termenul blând) că asta le dă siguranță oamenilor. Lideri care habar n-au de nimic și o Uniune complet inutilă acum, când era testul ei de maturitate.

gintonic
gintonic  •  02 Aprilie 2020, 12:15

Felicitari Goian ! Un baiat cu bun simt si luciditate si un f. bun fotbalist! Buba este ca nu avem un organ de control apolitic, care sa mearga la managerii de spitale din tara aceasta si la Casa de Asigurari de Sanatate si sa verifice la sange ce cheltuieli s-au facut cu banii alocati/incasati. Si sa le fi facut dosare penale acolo unde sunt nereguli, pentru ca acele nereguli si neajunsuri duc la moartea semenilor (lipsa echipamentelor medicale, medicatie, igiena) !

Vezi toate comentariile (80)
Comentează