INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  EURO U19

Imensă surpriză! Israel istoric la juniori. Prima sa finală la Euro și calificat la Mondial după o jumătate de secol!

Articol de - Publicat miercuri, 29 iunie 2022 15:08 / Actualizat miercuri, 29 iunie 2022 16:24

Selecționerul Israelului, Ofir Haim, e în culmea fericirii, după ce echipa sa a învins Franța cu 2-1 în semifinalele CE U19: „Sunt pe acoperișul lumii”. Și avertizează Anglia, rivala din ultimul act: „Luptăm pentru trofeu”.

La Tel Aviv e o frenezie nemaivăzută pentru o echipă de juniori. Naționala U19 tocmai s-a calificat în premieră în finala Euro, cum nu mai reușise nicio altă selecționată israeliană, având și biletele pentru Mondialul U20 din 2023 (Indonezia), un CM așteptat de peste o jumătate de secol aici. Din 1970, când reprezentativa de seniori a jucat la turneul final din Mexic.

Real Madrid scapă de jucătorul pe care plătea 60 de milioane de euro în 2019
REAL MADRID
Real Madrid scapă de jucătorul pe care plătea 60 de milioane de euro în 2019

Cel mai important ziar israelian, pe copertă: „Juniori adevărați”

Yedioth Ahronoth, cel mai important cotidian local, a ieșit astăzi pe prima pagină, sus, în deschidere, cu această performanță: „Juniori adevărați! Victorie istorică, 2-1 în fața Franței”. Foarte rar prinde fotbalul coperta YA! 

Și prezența alb-albaștrilor la competiția din Slovacia era văzută drept o mare surpriză, după ce câștigaseră seria de elită, depășind Ungaria, Scoția și Turcia. Uluitor, Spania, Germania și Portugalia nu aveau formație la Euro, dar Israelul era acolo. Și ce a realizat depășește orice imaginație. 

Două povești inedite de la Academia Hagi: cum au strecurat jucătorii mâncare de la McDonald's în cameră + Sumă uriașă câștigată de un bodyguard la pariuri
ACADEMIA HAGI
Două povești inedite de la Academia Hagi: cum au strecurat jucătorii mâncare de la McDonald's în cameră + Sumă uriașă câștigată de un bodyguard la pariuri

Selecționerul, excelent motivator, bun tactic 

Pentru lumea întreagă pare incredibil, mai puțin pentru selecționerul Ofir Haim, 47 de ani, fost atacant la Hapoel Beer Sheva și Maccabi Tel Aviv, printre alte cluburi. El a anunțat când CE 2022 se apropia că echipa lui poate da lovitura. Secretul, în opinia sa, „jucători nu doar talentați, ci și foarte ambițioși. Se pot bate de la egal la egal cu oricine”.

Haim e un excelent motivator și știe să-i așeze ideal tactic. Într-un sistem 4-2-1-3, cu decarul Gloukh, 18 ani, în spatele unui trident ofensiv. Punând accent pe jocul deschis, ca în cariera sa de fotbalist. 

Revanșa cu Anglia, în finală 

Cu nici două săptămâni înainte de Euro, alb-albaștrii s-au pregătit chiar contra Franței, în două amicale încheiate identic, 1-1. Antrenorul le-a zis băieților atunci: „Sunteți foarte buni. Dacă respectați sfaturile tactice, putem fi revelația turneului”. Exact așa s-a întâmplat. 

  • 2-2 la start cu Serbia, pe care a condus-o până în minutul 90+3. Au fost dezamăgiți, dar Haim i-a încurajat: „Dacă veți continua la fel, e imposibil să nu prinde măcar locul 3 și barajul pentru Mondial.
  • 4-2 cu Austria le-a dat încredere. Și 0-1 cu Anglia nu i-a doborât. Poziția secundă în grupă, după Albion, era asigurată.
  • 2-1 în semifinala contra Franței. Nu s-au speriat de albaștri, care aveau trei succese în trei partide: 5-0 cu Slovacia, 2-1 cu România, 4-1 cu Italia. I-au condus cu 2-0 pe „cocoși” și, chiar dacă au cedat o dată, s-au impus și sunt în finală. Revanșa cu Anglia, vineri, la Trnava. „Nu-mi place să pierd de două ori în fața aceluiași adversar”, a declarat selecționerul.

Nu am mai apucat să dorm noaptea de multă vreme. Mă gândesc în fiecare clipă doar cum să-i fac mai buni pe acești băieți, individual și ca echipă. Sper că se poate observa că suntem o mare familie și jucăm cu inima.

- Ofir Haim, selecționer Israel U19

8 goluria marcat naționala Israelului în patru meciuri la Euro U19, cedând de 6 ori

Vedeta e numărul 10 

Haim are mai mulți jucători valoroși. Gloukh (18 ani), numărul 10, stângaciul lui Maccabi Tel Aviv care face tot jocul, fiind urmărit deja de cluburi din Serie A. Abed (17), aripa dreaptă de la PSV Eindhoven, e sclipitor. În centrul terenului, căpitanul Madmon (19), metronomul lui Bnei Yehuda. Fundașul stânga Revivo (19, Maccabi TA), băiatul faimosului internațional israelian, impresionează și el, la fel ca stoperii Israelov (17) și Lemkin (19), ambii de la Hapoel TA. 

Tehnicianul e entuziasmat. „Sunt pe acoperișul lumii, nimeni nu e mai fericit ca mine acum. Mă simt ca David în fața lui Goliat!”, a exclamat exuberantul Haim, avertizându-i pe englezi: „Luptăm pentru trofeu”.

5 jucătoridin lotul U19 sunt de la Maccabi Tel Aviv, cei mai mulți (patru de la Hapoel TA)

Înaintea meciului cu Franța, le-am reamintit jucătorilor povestea cu David și Goliat. Contra Franței, știam exact ce trebuie să facem. Îi iubesc pe toți și sunt foarte mândru de ei. Talentați, fără ego exacerbat. O echipă unită.

- Ofir Haim, selecționer Israel U19

Citește și:

Pus pe lista neagră la PSG, Neymar e așteptat la alt club uriaș din Europa: „Trebuie să vină aici”

Cagliari îl vinde doar la jumătate de preț pe Răzvan Marin. Clauzele din acordul cu Empoli

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (3)
catuzza
catuzza  •  29 Iunie 2022, 18:12

Ce cauta israel-ul in EURO ??????? asta e surpriza !!!!!!

catuzza
catuzza  •  29 Iunie 2022, 18:10

Surpriza imensa este : ce cauta israel-ul in EURO ?????

ionescugeorge77
ionescugeorge77  •  29 Iunie 2022, 15:37

Ofir Haim este comparabil cu un geniu...despre el trebuie scris asa cum se scria despre cezari ...mai intai despre firea sa cea inaltatoare ...apoi despre inteligenta sa ...Edy Politico ...Edy politico ...unde i firea ta cea coboratoare ...unde s gandurile tale de noapte ?

Vezi toate comentariile (3)
Comentează