GSP SPECIAL  »  INVESTIGATIE  »  

Jurnaliștii de la GSP care au descoperit cazul Hexi Pharma, după verdictul dat azi: „Justiție tergiversată înseamnă dreptate refuzată pentru sutele de mii de familii care au suferit în acest caz”

Vineri, 3 martie 2023, prin decizia definitivă a Curții de Apel București, firma Hexi Pharma a fost găsită vinovată pentru că a furnizat spitalelor dezinfectanți care nu omorau germeni, ci amplificau riscul ca pacienții să dezvolte infecții nosocomiale
Vineri, 3 martie 2023, prin decizia definitivă a Curții de Apel București, firma Hexi Pharma a fost găsită vinovată pentru că a furnizat spitalelor dezinfectanți care nu omorau germeni, ci amplificau riscul ca pacienții să dezvolte infecții nosocomiale

Articol de , , - Publicat vineri, 03 martie 2023 21:30 / Actualizat vineri, 03 martie 2023 21:33

Vineri, 3 martie 2023, prin decizia definitivă a Curții de Apel București, firma Hexi Pharma a fost găsită vinovată pentru că a furnizat spitalelor dezinfectanți care nu omorau germeni, ci amplificau riscul ca pacienții să dezvolte infecții nosocomiale. Directorii firmei, Dinu Flori și Mihail Leva, au fost condamnați la închisoare în primă instanță. La apel, cei doi au scăpat pentru că faptele penale s-au prescris.

  • Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan sunt jurnaliștii care au descoperit în decembrie 2015, după incendiul de la Colectiv, cazul Hexi Pharma. 
  • După aproape cinci luni de verificări, ei au publicat în Gazeta Sporturilor primul articol al investigației în 25 aprilie 2016. 
  • Toate analizele de laborator ulterioare, realizate în țară și străinătate, constatările procurorilor, stenogramele înregistrărilor dintre angajații Hexi Pharma, mărturiile din instanță, precum și cele două verdicte au confirmat culpa firmei și a celor inculpați. 
  • Directorii judecați au scăpat datorită prescrierii.

„Mă rog lui Dumnezeu ca dosarul Hexi Pharma să nu vină curând la ÎCCJ: nu avem loc de depozitare”, spunea Cristina Tarcea, președinta Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în martie 2018. Erau prea multe substanțe, peste 30 de tipuri de dezinfectante falsificate, prea multe cele 300 de spitale păcălite, prea multe infecții nosocomiale, prea multe victime, prea multe dosare. Suferința atâtor oameni, provocată de biocidele Hexi Pharma care nu omorau germenii, devenise un disconfort imobiliar pentru justiția românească.

Vreme de un an, niciun tribunal n-a vrut să judece cazul firmei din blocul SRI 

Dumnezeu i-a ascultat ruga judecătoarei Cristina Tarcea. Dosarul Hexi Pharma n-a ajuns la Înalta Curte. De fapt, vreme de un an, n-a ajuns la nicio instanță pentru că nicio instanță nu l-a vrut.

Pe 16 ianuarie 2018, Judecătoria Sectorului 5 și-a declinat competența de a judeca dosarul Hexi și l-a trimis înapoi la Tribunalul București. Asta după ce, în luna noiembrie 2017, Tribunalul București își declinase el însuși competența și pasase cazul la o instanță inferioară, Judecătoria Sectorului 5.

Nimeni nu voia să judece dosarul în care au fost inculpați angajații și firma care avea sediul într-un bloc al SRI, pe care serviciul secret îl vânduse angajaților săi.

La apel, a durat de patru ori mai mult decât pe fond

Printr-o decizie de instanță superioară, Tribunalul Bucureşti n-a avut ce să facă și a preluat cazul. Judecătorul Mitu Stegaru e cel care a dat decizia de condamnare pentru directori și firmă pe 30 ianuarie 2019. La Tribunalul Bucureşti, procesul a durat 11 luni (martie 2018 – ianuarie 2019) 

Apoi, la Curtea de Apel Bucureşti, procesul a durat 3 ani și 9 luni (mai 2019 – martie 2013). 

Este o justiție originală cea la care judecata la apel e încetinită de patru ori față de cea de pe fond, unde se ia fiecare probă și depoziție în parte.

Citește continuarea pe libertatea.ro!

Interviu-eveniment cu Stanislas Wawrinka, omul care „a spart” BIG 4: „Am ZERO regrete pentru Wimbledon și am trăit cel mai frumos sentiment din tenis ”. Ce spune despre dispariția reverului cu o mână

Presimte o alegere-șoc la Rapid: „Sunt aproape sigur că el vine! Este înaintea lui Șumi ca variantă”


Comentarii (9)
Carpath
Carpath  •  04 Martie 2023, 08:07

Cine vreti sa faca justitie si economie performanta? Sistemul politic actual a aratat ce poate. Restaurea unei monarhii cu puteri reale ar fi singura solutie.Sterge-o si p-asta cenzorule.

vivi.napoca1_
vivi.napoca1_  •  03 Martie 2023, 23:48

Profitați de un fel de adormire a societății, dar noi avem chiar alte probleme sa ,lucram sa ne facem un rost în viata ,dar sa nu credeți ca vam uitat ,VOM VENI SI VA STIM PE TOTI SMECHERASI ASA CA ESTE DOAR O VICTORIE DE ETAPA SA FOLOSIM SPORTUL ,DACA STITI CEVA DE FAIR PLAY ! Am urmărit acest caz prea mult sa nu ma publicați, înseamnă că poziția noastră nu contează! Ma simt un roman de ultima speță, chiar nu știu am și eu vreun drept dacă votez ceva ,pe cineva ,un partid ,o persoana ,un interlop ,un grup infracțional, etc . DEJA SANT IN DILEMA ! Sportul este Securitate ,sau ,deja întreb prea multe !? Nu sant de acord ,îmi asum ,sa nu vorbesc la plural ,!

catalincj
catalincj  •  03 Martie 2023, 22:55
Postat de ggbkli pe 03 Martie 2023, 21:52

Tu chiar nu intelegi nimic din ce se intampla in aceasta tara prizoniera a mafiei USL sau esti una dintre cozile de topor ale sistemului corupt care incearca sa creeze diversiune?

Care USL domle? Mafia e compusa din toate partidele. Toti sunt partasi. In fata se cearta iar prin spate isi impart ciolanele cum au chef.

Vezi toate comentariile (9)
Comentează