OPINII  »  EDITORIAL

Bătaie de joc în formă continuată

Articol de - Publicat luni, 06 martie 2023 08:52 / Actualizat luni, 06 martie 2023 08:52

În realitate, FCSB, clubul consoanelor, este opera unui infractor. 

Harababura de la FCSB, în care Strizu a ajuns concomitent subiect de bancuri și minge de ping-pong, nu are nicio legătură cu felul în care ar trebui să fie condus un club profesionist de fotbal. Dar FCSB nu este un club profesionist de fotbal decât cel mult în înțelesul românesc al termenului.

Modelul toxic

În realitate, clubul consoanelor este opera unui infractor eliberat înainte de termen, care a cumpărat în viu și dictează ca în prima tinerețe, la stână. Acesta este un model absolut toxic, nici în Africa Subsahariană nu găsești așa ceva.

Mai clar: este modelul cel mai toxic și a avut ecou, prin portavocele din fosta presă, în întreaga societate. Competența nu contează. Contează hatârul și, dacă te-am angajat, e ca și cum mi-am luat preș.

Tot mai primitivi

Asta e toată moștenirea emanatului de la periferia fostului Sector Agricol Ilfov. Condusă așa, și o covrigărie ajunge de râsul curcilor. Iar România e semnificativ mai primitivă decât era în secolul trecut și asta are directă legătură cu cel mai mediatizat dintre cetățenii ei.

Fotbalul românesc și-a epuizat moștenirea organizării din vechiul regim la sfârșitul mileniului al II-lea. A existat cu adevărat până în 2000. Apoi au venit agonia, dispariția.

Bătaie de joc în formă continuată
Gigi Becali, patronul FCSB, nu pare foarte interesat că echipa lui a rămas fără antrenorul principal din acte, Leo Strizu, care și-a anunțat demisia la finalul victoriei cu Petrolul, 4-1.

Sute, poate o mie

Doar doi mari fotbaliști au apărut în România în secolul acesta: Chivu și Mutu. Și ei și-au încheiat carierele de mai bine de un deceniu și oricum sunt tot consecințele celeilalte epoci.

Acum patruzeci sau treizeci de ani, România avea zeci de fotbaliști mari, o mână de fotbaliști foarte mari și un geniu al jocului, Hagi. Și sute, dacă nu peste o mie de fotbaliști care puteau juca oricând la un nivel mediu european.

Delir, declin și gargară

Și nu e absolut deloc întâmplător că de douăzeci de ani „fenomenul fotbalistic" e legat de acel personaj ubicuu cu acces direct la Dumnezeu, ca în saloanele obregiene, și la prime-time. E de mirare doar că nu primesc slujbașii și două șuturi îndărăt, ca în Stan și Bran. Fotbalul românesc a mai pâlpâit acum cincisprezece ani și acum șapte ani, cu două calificări la Europene, și de atunci avem doar delir, declin și gargară.

Nu e loc de el

Iar cluburile care încearcă să se apropie măcar de profesionalism abia sunt urmărite. Căci, firește, nu e loc de moșierul care n-a ieșit niciodată din feudalism și insistă să tragă tot restul lumii acolo. Și e urmat, căci răul vinde și atrage.

Cât o să mai joace Universitatea Cluj pe acel gazon penibil?

Și nu, clubul reapărut în curtea Armatei nu e ce trebuie. Nu ne putem întoarce la un model sovietic de acum optzeci de ani! Nu într-o țară NATO, ce înseamnă asta?!

Opera tovarășului general doctor

Cât despre brava armată a României, asta e o instituție care a reușit să-l facă general până și pe ă-ă-ă-ă-Ciucă. Apoi, desigur, politicul l-a îmbrățișat și l-a uns peste țară să o conducă și el o tură, ca pe căruță. De ce să nu o conducă și tovarășul general doctor? El ce are? N-are doctorat? Așa că, dacă se pricepe la fotbal cum se pricepe și la politică, să nu ne mire dacă nu duce Armata noua Steaua până în ultima ligă...

Modelul mititel

Bun, între timp, Craiova Mititeilor trage la play-off și un nou model li se arată noilor generații: Mititelu Junior. Iar la Cluj, oraș care are mofturi de nu-i ajunge nici Bavaria la nas, se joacă fotbal pe un gazon de liga a șasea, cum corect a punctat Alibec.

Iluminatul Boc și prea-slăvita administrație clujeană, atât de ahtiată după imagine, ar face bine să vadă că, momentan, imaginea e a unui gazon mereu deplorabil.

Și e păcat că nu se mai vede nici măcar victoria fotbaliștilor conduși de Neluțu Sabău în fața celor conduși de Gică Hagi. Așa ar trebui să fie fotbalul românesc, cu meciuri între echipele celor din Generația de Aur (dar nu jucate pe tăpșan). În schimb, e cu scandaluri, șmenuri și sictir.

Sfârșitul

Și mai vin și meciurile naționale cu Andorra și Belarus, când vom mai descoperi ceva la care românii excelează: Scuze, nu e vina noastră, atât s-a putut! Dar până atunci - bravo - o să tot vedem circul cu licența Pro scoasă la produs și vom tot auzi întrebarea: Care e problema?

Problema e că unde sunt legi proaste, aplicate la mișto și nimic altceva în afară de parale nu mai contează - ei bine, acolo e sfârșitul, sfârșitul rezultatelor și sfârșitul speranțelor.


Comentarii (100)
username_2
username_2  •  08 Martie 2023, 07:52
Postat de Acidutzu_67 pe 06 Martie 2023, 10:55

Alo, aici nu este Germania, Spania sau Anglia. Aici este Romania! O tara care a ales sa-i fie presedinte un cetatean român de alta natie, alintat de concetateni cu apelativul ficus/ dulap/ malac/ turistul de la Cotroceni/ Iohanis 7 case, etc, un premier marioneta " general -doctor", cu IQ submediu, care gandeste incet si prost, se bâlbâie si spune numai tâmpenii, un presedinte-politician de FRF care nu vazuse un meci de fotbal in viata lui inainte de a fi uns sef peste fotbalul romanesc, un sef de liga absent si incapabil sa-si educe odrasla (ucigașa), daramite o adunatura de patroni de cluburi...Pai ce pretentie aveti voi de la Becali in aceste circumstante? Pai el e la ani lumina de cei de mai sus... Singurul patron destept din fotbalul romanesc care a rezistat atata timp si face profit. Inca! Puteti sa-l criticati voi cat vreti. El isi vede interesul. Profitul. In rest, de soarta fotbalului romanesc altii sunt responsabili...

scriseși mai bine, concis și muult, da muult mai coerent dăcît stimabilul și onorabilul giornallist deontoolog Crăciun...dl Crăciun ar trebui să știe că dacă se călugărește Giginho și desființează FCSB, apăi și GSP-u dă faliment, din lipsă de subiecte

max9
max9  •  08 Martie 2023, 06:07

Chestia e ca, infractorul, isi bate joc de noi toti si ride cu gura pina la urechi. El, fratii lui de asemenea. au cangrenat fotbalul romanesc pur si simplu. Pe deasupra bucurestiul, care de asemenea e un oras ***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

adriann_
adriann_  •  07 Martie 2023, 13:53
Postat de freddy pe 07 Martie 2023, 13:10

Hatere. Bocciule. Esti urat! Si rău ca om! Nasolule :)) Faci crize de nervi p-aici ***! :)))) Nu te suferă nimeni urâtule :))))

PlANge GRADINITA DUPA TINE AMARATULE :)) Asa ceva... :)) Staim toti ca postacii gigisti au minte putina, altfel ar face naibii o activitate mai bine remunerata. Dar chiar in halul asta... :)) Mi-ar fi mila de tine, dar realitatea e ca ITI MERITI SOARTA!

Vezi toate comentariile (100)
Comentează