FOTBAL  »  Superliga  »  FCSB - CSA STEAUA

ÎCCJ a dat verdictul: procesul pentru palmares dintre FCSB și CSA Steaua se REJUDECĂ » Toate detaliile

ÎCCJ a dat verdictul: procesul pentru palmares dintre FCSB și CSA Steaua se REJUDECĂ
ÎCCJ a dat verdictul: procesul pentru palmares dintre FCSB și CSA Steaua se REJUDECĂ

Articol de , - Publicat marti, 28 martie 2023 15:15 / Actualizat marti, 28 martie 2023 15:52

Azi, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis rejudecarea procesului pentru palmares dintre CSA Steaua și FCSB. Procesul se va rejudeca la Curtea de Apel București.

UPDATE, ora 15:35: Decizia oficială ÎCCJ. Procesul se rejudecă

„48951/3/2017 – Decizia nr. 513 Admite recursul declarat de pârâta Fotbal Club FCSB S.A. (fostă Fotbal Club Steaua Bucureşti S.A.) împotriva încheierii din 10 mai 2021 şi a deciziei nr. 1034A din 28 iunie 2021, pronunţate de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a III-a civilă şi pentru cauze cu minori şi de familie. 

Admite recursul declarat de intervenienta Asociaţia Salvaţi Steaua împotriva deciziei civile nr. 1034A din 28 iunie 2021, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a III-a civilă şi pentru cauze cu minori şi de familie. Casează încheierea şi decizia recurate şi trimite cauza spre rejudecare aceleiaşi instanţe de apel. Definitivă. 
Recurent ASOCIAŢIA SALVAŢI STEAUA 
Recurent SC FOTBAL CLUB FCSB SA (FOSTĂ FOTBAL CLUB STEAUA BUCUREŞTI SA)”, se arată în decizia oficială ÎCCJ.

Scurt istoric al cazului:

  • Pe 5 iulie 2019, CSA Steaua a câștigat, la Tribunalul București, palmaresul echipei de fotbal Steaua de la înființare, 1947, până în 2003.
  • FCSB a atacat decizia, iar pe 28 iunie 2021, Curtea de Apel București a păstrat parțial prima hotărâre, doar că le-a „tăiat” 5 ani din palmares celor de la CSA, intervalul 1998-2003. În 1998, AFC Steaua s-a desprins de Armată la solicitarea UEFA.
  • FCSB, rămasă cu palmaresul începând din 2003, când Gigi Becali a preluat echipa de fotbal, a făcut recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), care a început pe 2 martie judecarea acestuia.
  • Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie anula în decembrie 2014 marca „Steaua” aparținând lui Gigi Becali. Apoi, Curtea de Apel îi interzicea în decembrie 2016 lui Becali să mai folosească, pentru clubul său, numele „Steaua”, simboluri pierdute definitiv de echipa lui Becali.
  • Pe 28 martie 2023, ÎCCJ a decis rejudecarea procesului pentru palmares dintre FCSB și CSA Steaua

UPDATE, ora 15:15: „Pizza de la FCSB pentru fanii CSA Steaua”

În jurul prânzului, un curier a venit cu mai multe cutii de pizza pentru cei de la Steaua și a transmis: „De la FCSB pentru fanii CSA”. Curierul nu a dat mai multe detalii. 

Singura persoană care a mâncat a fost protestatarul „Ceaușescu”, prezent și el la ÎCCJ.

ÎCCJ a dat verdictul: procesul pentru palmares dintre FCSB și CSA Steaua se REJUDECĂ » Toate detaliile

UPDATE, ora 14:53: Dan Idita a sosit la ÎCCJ

Dan Idita, un alt avocat care îi susține pe cei de la FCSB, a ajuns de asemenea la ÎCCJ.

ÎCCJ a dat verdictul: procesul pentru palmares dintre FCSB și CSA Steaua se REJUDECĂ » Toate detaliile

UPDATE, ora 14:44: Avocatul FCSB a ajuns la ÎCCJ

Adrian Căvescu, avocatul care reprezintă interesele celor de la FCSB, a ajuns la Înalta Curte de Casație și Justiție. 

ÎCCJ a dat verdictul: procesul pentru palmares dintre FCSB și CSA Steaua se REJUDECĂ » Toate detaliile

UPDATE, ora 12:38: Suporterii Stelei au plecat de la ÎCCJ

Suporterii celor de la CSA Steaua București au plecat de la Înalta Curte de Casație și Justiție, transmit reporterii GSP aflați la fața locului. 

UPDATE ora 8:45 | Suporterii CSA Steaua sunt la ÎCCJ

Primii fani ai celor de la CSA Steaua au ajuns la ÎCCJ la ora 8:45 și așteaptă decizia instanței.

ÎCCJ a dat verdictul: procesul pentru palmares dintre FCSB și CSA Steaua se REJUDECĂ » Toate detaliile

Decizia nu este executorie

La Înalta Curte nu se mai judecă pe fond, ci pe procedură. Adică se va stabili dacă la Tribunalul București și la Curtea de Apel a fost aplicată corect legea. Virgil Boglea, avocatul Asociației Salvați Steaua, a vorbit despre decizia așteptată azi la ÎCCJ și ia în calcul noi căi de atac.

„Ce se întâmplă dacă ÎCCJ menține decizia de la Curtea de Apel? Nu aș vrea să întrevăd această posibilitate. Pe de o parte, această hotărâre este dată într-o acțiune în constatare. Și nu este executorie. Adică e doar pentru o recunoaștere personală, să zicem așa. 

Pe de altă parte, dacă nu este executorie, înseamnă că, la un moment dat, poate se va pronunța și o instanță sportivă în această materie. Care, din punctul meu de vedere, ar avea mai multă autoritate decât o instanță civilă. Pentru că instanțele sportive cu asta se ocupă. 

Nu pot să vă divulg eventuale planuri sau strategii pentru viitor. Dar sigur există și la Federația Română de Fotbal astfel de comisii care se ocupă, ca și la TAS. Din păcate, concluzia este că am ajuns să fim părtași într-un conflict cu părți care nu ar fi trebuit niciodată să aibă interese contrare. 

CSA Steaua, în toate comunicările publice, și ale sale, și ale Ministerului Apărării, până în 2015 au recunoscut că echipa din Liga 1 este adevărata Steaua, continuatoarea pe linie sportivă, cu activitate neîntreruptă din 1947. Și bineînțeles, că au adăugat tradițiilor glorioase din trecut, tradiții glorioase din prezent”, a declarat Boglea, conform Fanatik.

Conflictul care a împărțit lumea fotbalului în două

În ultimii ani, întrebarea „Care e adevărata Steaua?” a produs mult zgomot în fotbalul românesc. Inclusiv foști colegi și prieteni au păreri diferite. Dacă Lăcătuș, Balint și Pițurcă spun că Steaua este cea din Liga 2, Duckadam consideră că FCSB este continuatoarea clubului care câștiga Cupa Campionilor Europeni în 1986. 

La fel s-a întâmplat și cu generațiile mai recente ale roș-albaștrilor. Ogăraru, Miu au crezut în proiectul CSA, în timp ce Dică, Neaga sunt de partea clubului patronat de Gigi Becali în conflictul cu „militarii”.

Eu cred că FCSB e Steaua. De ce trebuie să mă fac că FCSB nu e Steaua? Pentru mine, FCSB e Steaua! Gigi Becali, la acel moment, a preluat Steaua și a dus-o mai departe, a avut performanțe, a dus-o în grupele Europa League sau Champions League. După 12 ani, sau cât a trecut, să vii să spui că nu mai e Steaua... nu e OK!
Răzvan Lucescu, antrenor PAOK

În toată polemica asta am fost de partea CSA, dintotdeauna. Vreau să spun un singur lucru. S-a făcut o mare, mare măgărie când a preluat Gigi echipa. Că a jucat în locul Stelei, iar el n-avea niciun drept. Avea dreptul de folosire a bazei materiale și cu ajutorul unora s-a întâmplat ce s-a întâmplat
Tudorel Stoica

Sută la sută o să câștigăm palmaresul! Sunt decizii în acest sens în cazul celor de la Rapid, Timișoara, Craiova. N-ai cum altfel judeci! Când câștigi palmaresul, câștigi și marca notorie. V-am spus că atunci când o să avem palmaresul o să avem și marca notorie.

- Gigi Becali, patron FCSB

Sunt foarte optimist. Bineînțeles că vom câștiga.

- Florin Talpan, jurist CSA Steaua

Palmares CSA Steaua București (1947-1998):

  • 20 de titluri de campioană în Liga 1
  • 19 Cupe ale României
  • 2 Supercupe
  • 1 Cupa Campionilor Europeni
  • 1 Supercupa Europei

Palmares FCSB (2003-prezent):

  • 5 titluri de campioană în Liga 1
  • 3 Cupe ale României
  • 2 Supercupe
  • 2 Cupe ale Ligii

Palmaresul lui „FC Nimeni”: 1998-2003

  • 1 titlu de campioană
  • 1 Cupa României
  • 2 Supercupe

VIDEO Liga de Tineret / FCSB s-a distrat cu rivala CSA Steaua, scor 3-0

Citește și: 

EXCLUSIV Situație absurdă în Liga 2! CSA Steaua a cerut amânarea meciului cu Oțelul » Daniel Oprița: „Nu e vina noastră, poate Federația o să țină cont”

Programul etapei #2 din play-off/play-out Liga 2: când se joacă Oțelul - CSA Steaua și Unirea Dej - Dinamo

BOOM economic într-un oraș din România » Investiție de 650 de milioane de euro: fabrica de anvelope se mută din Rusia

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (233)
Catalynn__..
Catalynn__..  •  31 Martie 2023, 14:11
Postat de ceglumabuna pe 31 Martie 2023, 12:46

Prostule .. sa te uiti la cele doua craiove ... csa cu fcsb se aseamana ... d Este data o drcizie deja .. din aia care iti place tie .. judecatoreasca si adevarata :))) Cele doua craiove sunt clone ambele ... uitati va la data "infiintarii" de asta iti spun de cativa ani .. csa nu poate sa fie steaua .. doar noi FCSB ul putem .. pentru ca jucam din 1947 ... daca ne distrugeti ... distrugeti Steaua !!! Csa clona de partid .. 2017 liga a 4a ;)

Io mă uit la procesele noastre, la sentințele definitive date. Cazul Craiovelor o avea anumite puncte comune însă sigur nu sunt identice, in timp ce la noi vorbim de o secție a CSA, CSU nu este o secție a CS Craiova ci o entitate distincta care funcționează cu acordul clubului istoric. Însă, repet, așteptam sa vedem ce scrie in motivarea rejudecării, pana atunci orice speculație e inutila. Deja au apărut “informații pe surse” despre ce ar conține motivarea, dacă se confirma sigur nu îți vor conveni. Vedem! :-)))

ceglumabuna
ceglumabuna  •  31 Martie 2023, 12:55
Postat de Catalynn__.. pe 29 Martie 2023, 19:19

Se rejudeca Apelul ba gluma proasta, nu procesul, fondul rămâne in vigoare! Ieri Steaua și-a recuperat, deocamdată, cei 5 ani de Palmares atribuții de CAB la “FC Nimeni”. Da, și FC fcsb a câștigat vreo 2 ani de amânări. Însă atât! Finalul e tot ăla, și a fost stabilit definitiv încă din 2014 (marca) și 2016(numele Steaua). In motivările respective scrie ca CSA nu și-a cedat patrimoniul niciodată și ca FC fcsb își atribuie fără drept palmaresul Stelei ceea ce creează confuzie. Aceste 2 puncte de vedere au fost scrise deja defintiv de către ICCJ și CAB, sunt practic litera de lege, in procesul de constatare instanțele sunt obligate sa tina seama de ele! Văd ca te bucuri ca și cum ai fi obținut o mare victorie, doar ca in afara de încă o amânare practic nu ati obținut nimic. In fine, tu poate te bucuri precum un pacient in stadiu terminal căruia ii spune doctorul ca ar mai acea totuși încă 2 ani de trăit. Așa ceva!? :-)))

Moare catalin ... mai are un pic .. tic tac tic tac . Si hancu sa dus ... csa palmares 2017 2023 :))) asya au cei de la csa in momentul de fata ... dar nu i nimic ... Tic Tac Tic Tac Tic Tac .... Cataline urlii precum talpan ..... "Nuuuuuuuu nu sunt nervos ... noiiiiii am castigaaaaaaaat !!" Doar ca inainte deciziei . Aveai alte texte .... rip fcsb .. hahaha hihi .. sti tu din surse sigure .. jucati nu in liga 1 .. ci direct in Champions League .. voi si pudeii :))))) Nu era finalul FCSBului ? Si acum vad ca urli pe aici ca vezi domne amanare :)) Ati pierdut ce ati castigat .. e simpluu .. Palmares csa 2017 -2023

ceglumabuna
ceglumabuna  •  31 Martie 2023, 12:46
Postat de Catalynn__.. pe 30 Martie 2023, 15:13

Va sa zică tu ești mă ăla care îl amenințai pe FB!? In fine … Nu, nu mă interesează cazul CSU vs FCU (și habar nu am nici măcar ce mașina are Talpan, cu atât mai puțin ce număr de înmatriculare are), deci știu vag detalii, însă io ma refer la cazul Stelei unde doar dacă judecătorii rescriu codul de procedura vor atribui Palmaresul realizat de Steaua unui terț având nu una ci doua sentințe definitive in ale căror motivări scrie clar unde e Palmaresul pana in ‘98. Pana si Căvescu a spus ca “FC FCSB a depus recursul pentru a câștiga palmaresul din 1998 până în prezent”. Te înfigi in prostie aiurea in legătura cu motivul rejudecării, îl vom afla exact când se publica motivarea, pana atunci răbdare si tutun!

Prostule .. sa te uiti la cele doua craiove ... csa cu fcsb se aseamana ... d Este data o drcizie deja .. din aia care iti place tie .. judecatoreasca si adevarata :))) Cele doua craiove sunt clone ambele ... uitati va la data "infiintarii" de asta iti spun de cativa ani .. csa nu poate sa fie steaua .. doar noi FCSB ul putem .. pentru ca jucam din 1947 ... daca ne distrugeti ... distrugeti Steaua !!! Csa clona de partid .. 2017 liga a 4a ;)

Vezi toate comentariile (233)
Comentează