FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA

Golgheterul din anii '90 care n-a avut loc la națională + Mesajul postat în timpul meciului de adio al Generației de Aur: „Mândru că am fost fotbalist”

Marian Savu / Sursă foto: Facebook
Marian Savu / Sursă foto: Facebook

Articol de - Publicat duminica, 26 mai 2024 18:05 / Actualizat marti, 28 mai 2024 03:57

Marian Savu, fostul golgheter al primei ligi din ediția '99-'00, e un caz aparte. Atacantul cu 77 de goluri în Liga 1 nu a fost convocat nici măcar o dată la echipa națională, în ciuda randamentului din anii '90, când a impresionat la Dinamo și FC Național.

Contemporan cu nume uriașe ale fotbalului românesc, chiar în perioada de vârf a naționalei, Savu și-a încheiat cariera cu un sentiment de regret, acela de a nu fi fost selecționat nici măcar o dată la prima reprezentativă.

O imagine postată de Jose Mourinho din vestiarul Arenei Naționale a devenit virală în Italia: „Unicul pe care îl iubesc”
GENERAȚIA DE AUR
O imagine postată de Jose Mourinho din vestiarul Arenei Naționale a devenit virală în Italia: „Unicul pe care îl iubesc”

Sâmbătă seara, chiar în timpul meciului de adio al Generației de Aur, Savu și-a adus aminte, cu nostalgie, de întâlnirea cu două dintre vedetele „World Stars” prezente pe Arena Națională, Christian Panucci și Fernando Couto.

„Am avut ocazia să joc împotriva a doi mari jucători din echipa «World Stars», Christian Panucci, când evoluam ambii la loturile de tineret, și Fernando Couto în Champions League (n.r. - Șahtior vs. Lazio), cu care am și amintirea schimbului de tricou. Sunt mândru că am fost fotbalist”, a scris Savu.

Marian Savu a jucat în cupele europene cu Dinamo și FC Național, apoi în Champions League cu Șahtior Donețk, la începutul formării unei echipe fantastice a ucrainenilor. Pe prima scenă, Savu a reușit 77 de goluri în 223 de partide.

20 de goluria înscris Marian Savu pentru FC Național în sezonul 1999-2000, cel în care a devenit golgheterul primei divizii. Era urmat de Mutu (18) și Marian Ivan și Niculescu (16)

Savu n-a ajuns la națională nici când era golgheterul lui Dinamo

Savu n-a fost propulsat spre lot nici când era golgheterul la zi al lui Dinamo: „După ce am ieșit golgheter (n.r. la Dinamo, în prima parte a anilor '90), au venit și mi-au propus să merg la Brașov și pe mine deja începea să mă irite chestia asta. Cu greu m-am dus.

Nu știu care au fost interesele. După ce am plecat de la Dinamo, trei ani de zile, patru, nu mi-am mai revenit. M-a afectat rău de tot, nu puteam să dorm noaptea. M-a tras în jos, a fost cea mai mare cumpănă a vieții mele. Simțeam că nu îmi revin, mă gândeam la alte prostii. Mi-a trecut prin cap să mă las de fotbal. (...) Îți dai seama, la 21 de ani, să te dea așa afară, să te îndepărteze așa. Nu am înțeles, eram un copil bun, eram în curtea lor, eram golgheterul lor. Greu mi-am revenit”, a rememorat Savu în 2019, la GSP Live.

Golgheterul din anii '90 care n-a avut loc la națională + Mesajul postat în timpul meciului de adio al Generației de Aur: „Mândru că am fost fotbalist”
Marian Savu, în tricoul lui FC Național, echipa la care a ieșit golgeter / foto: Arhivă GSP

Marian Savu, conflict celebru cu Tymoshchuk

În urmă cu mai mulți ani, tot la GSP Live, Marian Savu povestea un episod tensionat derulat în perioada petrecută la Donetsk, când a intrat într-un aprig conflict cu coechipierul Anatoliy Tymoshchuk:

Tymoshchuk era un jucător rău. Caracter zero. La antrenament, făceam jocurile de dinainte de meci, eu mă îndreptam către poartă și el a venit spre mine cum că ar vrea să mă lovească. Eu ce am făcut?

M-am tras la o parte și el a intrat direct în gard. I-am zis: «Ușor, nu te grăbi!». La următoarea fază, mi-a făcut entorsă la ambele picioare, mi le-a băgat în ghips. Lamă peste gleznă. Totul a pornit de la faptul că ei erau invidioși că eu, fiind străin, luam bani mai mulți ca ei”, a povestit Savu, la GSP Live.

În anul 2000, Savu îl avea ca președinte la Șahtior pe celebrul Rinat Ahmetov.

Ahmetov avea calupuri de bani, la el am văzut prima dată așa ceva, când am intrat în biroul lui. Erau puse în colțul camerei, avea mulți bani. Avea 10 Mercedesuri la fel. Într-o zi și-a cumpărat un Mercedes sport cu două uși, blindat era. I-am cerut să mă urc și eu în el să văd cum e. Cum era blindat, a început să scoată anumite sunete, îmi era frică, nu auzeam nimic din ce se întâmpla afară.

- Marian Savu

VIDEO Tur de onoare fabulos făcut de Generația de Aur, cu tricolorul purtat pe umeri

Citește și:

România - Ucraina 3-0 » Început excelent la Euro 2024! ÎNSCRIE și Drăguș pentru un rezultat istoric! „Tricolorii” fac instrucție cu ucrainenii pe Allianz Arena
Nationala
România - Ucraina 3-0 » Început excelent la Euro 2024! ÎNSCRIE și Drăguș pentru un rezultat istoric! „Tricolorii” fac instrucție cu ucrainenii pe Allianz Arena
România - Ucraina, văzut pe un livestream ilegal » Zeci de mii de oameni au fentat sistemul
Nationala
România - Ucraina, văzut pe un livestream ilegal » Zeci de mii de oameni au fentat sistemul
Corina Caragea a ajuns la Munchen! Într-o fustă scurtă, prezentatoarea de la Pro TV a făcut furori înainte de meciul România - Ucraina
Euro 2024
Corina Caragea a ajuns la Munchen! Într-o fustă scurtă, prezentatoarea de la Pro TV a făcut furori înainte de meciul România - Ucraina

România - Ucraina » Echipa de start gândită de Edi Iordănescu pentru primul meci de la EURO 2024

Adrian Ilie a fost condamnat la 8 luni de închisoare! » Ce se întâmplă cu „Cobra”


Comentarii (17)
gazistu
gazistu  •  28 Mai 2024, 10:51

EXACT asa o patit Eric de Oliveira, la Karparhy Lvov...colegii ucrainieni au facut front comun, l-au amenintat cu bataia, deoarece avea salar mare si le era frica ca le ia "painea"... Asa sunt ucrainienii, rai, superiori la ei in tara, nimic nu misca, numai noi suntem modesti si umili peste tot pe unde mergem, chiar si unde nu trebuie! Eric, a povestit clipele de groaza pe care le-a trait in Ucraina, Karpaty Lvov: "Vreau sa-mi sterg din viata mea acea perioada. Am avut o perioada pe care au stiut-o doar sotia mea si Dumnezeu. Am avut probleme cu colegii. Au vazut ca lumea a inceput sa ma iubeasca si le-a fost ciuda pe mine. La un moment dat colegii m-au amenintat cu bataia. Mi-am dat seama ca sunt singur si ca pot sa ma bata, daca vor. Jucatorii m-au lucrat. Erau jucatori vechi, care nu acceptau sa fie rezerve si sa jucam noi, strainii", a povestit Eric. "Mi-au iesit bube pe corp pentru ca eram foarte stresat. Au inceput sa-mi dispara cand am primit cartea verde. Singurul noroc a fost ca atunci a venit pe lume Deric, fiul meu, si am avut un motiv in plus sa lupt. Aveam zile in care nu mancam si nu beam apa, de suparare. Stateam doar in pat si dormeam. Cand m-am intors la pregatire au inceput sa ma puna sa ma antreneze prin padure, separat de toti. "Eu si cu un jucator spaniol, care era prietenul meu. Nu ne lasau nici impreuna. Ma puneau pe mine intr-o padure si pe el in alta. Am inceput sa filmez si sa trimit imaginile la avocat si am reusit sa d

gazistu
gazistu  •  28 Mai 2024, 09:44

Ucrainienii nu dau 2 bani pe ospitalitatea romanilor! se zice despre unguri ca-s șovini, dar sunt "mici copii" fata de ucrainieni!! Astia care sunt cei mai șovin si teritorial popor, care se poarta urat cu toate minoritatile; astia care au interzis in scoli , vorbirea si predarea tuturor limbiilor minoritatilor conlocuitoare, (polonezi, romani, moldoveni,unguri, slovaci, belarusi, etc) Astia se poarta urat cu toata lumea, inclusiv cu rusii conlocuitori, care sunt casatoriti cu ucrainieni!! OARE DE CE, ORBAN, premierul maghiar a declarat ca nu vrea sa-i ajute cu nimic; deoarece se poarta urat cu ungurii din Ucraina! Parlamentarii romani, executa tot ce ne dictează SUA și Bruxell-ul; doar, doar sa nu le cadem din gratii; le pasa mai mult de problemele din Ucraina, decat de romani. Sunt in stare sa ne oblige sa mergem sa le construim tara, pe gratis, doar ca sa dam bine in fata celor de la Bruxell si SUA!! Chiar nu putem sa fim NEUTRI intr- un război care nu ne privește?

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

muzzi1
muzzi1  •  28 Mai 2024, 00:29
Postat de Catalynn_20 pe 27 Mai 2024, 19:34

Și totuși, ce fotbaliști am avut odată … :-((( Păi dacă îi aveam azi nu doar ca erau titulari de drept dar ne calificam la mondiale …

daca ma intrebi pe mine, cei din ziua de azi nu sunt nici la nivelul la care erau cei din divizia B in acele vremuri! hai sa fim seriosi, Ragea si Arapasu de la Dunarea Galati erau cu mult peste darius molaru, florinel timofeciuc si multi altii! Dumitru si Dacica de la Gloria Resita, Cujba si Bancila de la Galati il bateau pe Nimiculescu daca il vedeau cum joaca! daca il vedea Butoiu pe Tanase cum plonjeaza si cerseste penalty ii dadea si doua palme!

Vezi toate comentariile (17)
Comentează