GSP.RO  »  GSP SPECIAL  »  44 DE ANI DE GHENCEA

EXCLUSIV Emeric Ienei, amintiri din "Templul fotbalului românesc": "Băieții jucau cu ochii închiși"

Emeric Ienei (stânga) pe vremea când îmrăca tricoul Stelei
Emeric Ienei (stânga) pe vremea când îmrăca tricoul Stelei

Articol de GSP - Publicat joi, 12 aprilie 2018 15:10

Legendarul antrenor și-a legat cea mai importantă parte a carierei de stadionul Steaua. A fost la cârma roș-albaștrilor la primele trofee obținute pe noua arenă și a condus echipa către cea mai mare performanță din istorie, CCE din '86. 

- Domnule Ienei, ce amintiri vă trezește " Steaua"?
- Acest stadion a fost și este casa tuturor steliștilor. Înțeleg că trebuia să sosească și acest moment, al demolării, însă am regretul că 3 ani de zile nu s-a făcut nimic acolo. N-a fost organizat măcar un meci de adio...

- Dacă ar fi să alegeți un meci preferat, care ar fi acela?
- Am atât de multe amintiri frumoase acolo, nici nu știu cum să aleg una mai importantă. Vă dați seama, am trăit o bună parte din viața mea în Ghencea. 12 ani ca jucător, apoi alți 10 sau 11 ca antrenor. Aproape un sfert de veac. Totuși, voi alege meciul cu Anderlecht, returul semifinalei din primăvara lui '86.

- De ce?
- E poate cel mai important moment pentru o formație de club din România. Și cred că una dintre cele mai bune partide din istorie. Dacă nu cumva cea mai bună. 3-0 cu un Anderlecht plin de nume mari. Foarte, foarte bun meci!

- Cât de mult a contat stadionul în succesele pe care le-ați avut?
- Era ceva aparte! Aveam o echipă excelentă, dar arena a avut un rol decisiv. Am avut norocul de a avea un stadion destul de mare, plus că nu avea pistă de atletism. Suporterii puneau presiune incredibilă pe adversari. Foarte greu ne putea învinge cineva acasă. Toți jucătorii cunoșteau fiecare părticică de gazon. Puteau juca având ochii închiși.

- Și naționala a jucat o bună perioadă acolo...
- Mereu echipa națională s-a simțit bine în Ghencea, chiar dacă a jucat și pe fostul "23 August" sau în provincie. Perioada în care casa primei reprezentative era Ghencea a coincis și cu cea mai bună perioadă din istoria Stelei. Or, la acea vreme, majoritatea fotbaliștilor selecționați veneau de la Steaua. Era normal să se ducă acolo, erau obișnuiți cu acel teren.

- Când ați fost ultima dată în "Templu"?
- Sincer, nu mai știu cu exactitate când am fost ultima dată. Îmi pare atât de rău că se dărâmă... Măcar să fie frumos cel ce se va construi! Proiectul e deosebit. Până la urmă, e normal să se facă acest pas. Sunt convins că se va scrie istorie și pe noul stadion, așa cum a fost și pe cel vechi.

- Veți mai vizita stadionul până la demolare?
- Trebuie să vin în București în următoarele săptămâni. Vreau să mă duc să mai simt o dată mirosul ierbii din Ghencea. Trecutul meu e acolo, atât ca jucător, cât și ca antrenor. Acolo am cunoscut cele mai mari succese ale carierei. Sunt bucuros că numele meu e legat de stadionul Ghencea.

46 de Derby-uri cu Dinamo, ca jucător și antrenor, a adunat Ienei la Steaua. Cele mai multe din istorie

18trofee a adunat Ienei la Steaua. 7 ca jucător și 11 ca antrenor

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (7)
marian0904
marian0904  •  12 Aprilie 2018, 22:19

Multa sanatate nea Imi!

cpt.ahab
cpt.ahab  •  12 Aprilie 2018, 18:54

Să trăiești și să fii sănătos, nea Imi!

jack_the_stripper
jack_the_stripper  •  12 Aprilie 2018, 18:41
Postat de titiduru22 pe 12 Aprilie 2018, 17:12

N-ai barbat sa te faca fericita ?

Nu toti sunt spartani, ca tine, fericiți...

Vezi toate comentariile (7)
Comentează