FOTBAL  »  Superliga  »  DOSARUL TRANSFERURILOR

Atmosferă apăsătoare la judecata din "Dosarul Transferurilor" » “De la Gigi se trage!”. Cum au trăit inculpaţii tensiunea procesului

Articol de - Publicat marti, 12 februarie 2013 00:00 / Actualizat marti, 12 februarie 2013 01:32

Cei 8 oameni de fotbal vor afla pe 19 februarie dacă pot ieşi din România, amînarea Înaltei Curţi fiind cauzată de lipsa unui avocat pentru Jean Pădureanu, absent şi din faţa instanţei. George Copos a ieşit livid după trei ore în sala de judecată: "Trăiesc o adevărată dramă! Fata mea îmi trimite sms din oră în oră".

În dimineaţa asta bucureşteană la Înalta Curte, nu mai ştii cine sînt avocaţii, judecătorii, jurnaliştii sau inculpaţii: în frig, sîntem un popor de paltoane închise la culoare şi nasturi. Ioan Becali trece ca fulgerul, încruntat, cu paşi mărunţi. Victor Becali îl urmează, Cristi Borcea curge impasibil spre ultima sală din stînga. E ora nouă, fiecare aşteaptă, din paltonul lui, ceva nou de la " Dosarul Transferurilor".

"De la Gigi se trage!"
Achitaţi la Tribunal, condamnaţi la Apel, cei 8 oameni din fotbal au creat emoţie printre jandarmii de la ÎCCJ: "Mîncăm după nebunia asta, da?". Copos păşeşte istovit, suferă teribil de fizic: dacă şi acum e cameleonism, luaţi-i Oscarurile lui De Niro! Tace, la fel Gică Popescu, la fel Gigi Neţoiu. Lipsesc Pădureanu şi MM Stoica.

În sală de judecată e uluitor de cald. Paltoanele se desfac iute, procurorul turuie o cerere: interdicţia de a părăsi ţara, timp de 30 de zile, pentru tot "lotul". Motivele ascut tăcerea: inculpaţii au făcut cereri de intrare în insolvenţă a cluburilor de fotbal pe care le conduc, Borcea are drept de rezidenţă în SUA şi importante valori financiare acolo, apar exemplele lui Dinel Staicu, Codruţ Marta şi Mihail Boldea, fugiţi în timpul procesului.

Ultima şarjă DNA: "întîlnirea conspirativă" din 2 februarie la hotelul lui Copos, cu Gigi Becali. Se proptesc noduri în gît. Popescu, Borcea şi Copos şuşotesc. "De la Gigi se trage! Declaraţiile lui cu fuga!".

Omul singur din banca lungă
"Tata Jean" a cerut amînare ca să-şi angajeze avocat. Discuţia cu părăsirea ţării se amînă pentru ora 11:00. La fel de muţi, inculpaţii pleacă. Popescu se consultă cu avocatul la etaj, semnează de zor hîrtii, nu se dezlipeşte de telefon, răzbat cuvinte în spaniolă. Pe holuri, Neţoiu e singurul care dă declaraţii, vocea calmă îi face costumul să pară uniformă.

Uşa spre sala de judecată e întredeschisă. În banca de lemn, lungă şi simplă precum cele din bisericile catolice, Copos e un bărbat topit: bărbia îi tremură, priveşte în gol, îşi ia faţa în palme. "Au amînat la 11, murim de foame!", se vaită băieţii în uniforme veritabile.

Cînd arbitrează femeile
La 11 fără zece, maşinile parchează: Ioan Becali se împiedică de firele cameramanilor, strînge din dinţi, se redresează, se face iarăşi linişte. De două ore, George Copos nu s-a mişcat din poziţia lui de penitenţă.

Lavinia Lefterache e de 18 ani judecător, a absolvit INM cu o medie imposibilă, 9,87, iar în 2012 a condamnat un fost ministru, pe Ioan Avram Mureşan, şi l-a achitat pe un altul, Şerban Mihăilescu. Lucia Rog e judecător de 12 ani, formator la Şcoala de Grefieri, membru în completul care l-a achitat pe Gigi Becali în "Dosarul terenurilor MApN". Preşedintele completului, Corina Jîjîie, e şefa Secţiei Penale la ÎCCJ, a fost 22 de ani procuror, iar în 2010 îşi uimea colegii condamnîndu-l pe Florin Costiniu, şef al Secţiei Civile al ÎCCJ!, în "dosarul lotul Voicu".

Tata Jean scapă turma
Instanţa admite lipsa de avocat a lui Jean Pădureanu: interdicţia de a părăsi ţara se judecă pe 19 februarie, dosarul în sine pe 5 martie. Ultimul iese din sală Copos, cu vocea proptită stîngaci între furie, plîns şi deznădejde. "Trăim o dramă, eu şi familia mea. Fata îmi trimite sms din oră în oră. Sînt hăituit!". Amestecă leitmotivul inculpaţilor, "avem mii de salariaţi, nu poţi să distrugi atîţia oameni", cu pastila de credinţă: "Doar familia, directorii şi angajaţii mă pot judeca. Dar vă spun că există izbăvire! Căutaţi în Biblie!".

Pînă săptămîna viitoare, fiecare căutăm în felia noastră de viaţă, unde avem treabă. Judecătoarele de la Înalta Curte, în "Dosarul Transferurilor". Şi toţi căutăm izbăvirea.

"Ce se întîmplă e prea mult, zdrobeşti nişte oameni cu peste 10.000-15.000 de angajaţi. Trăiesc o tragedie eu şi familia mea. Nu voi pleca niciodată din ţara în care m-am născut, nu mă voi sustrage niciodată justiţiei" (George Copos)

"Indiferent ce va decide instanţa pe 19 februarie, voi rămîne în România pînă la finalizarea procesului. Nu vreau să creez suspiciuni degeaba" (Cristi Borcea)

"Cred că cererea procurorilor are legătură cu declaraţia lui Gigi Becali, care a spus că vrea să plece. În cazul nostru nu ar trebui să se pună o astfel de problemă, întotdeauna am respectat deciziile justiţiei" (Gigi Neţoiu)

"Nu mă tem de închisoare. E o instituţie de reeducare, de liniştire a omului!" (Ioan Becali)

Ce poate decide instanţa supremă
- menţine, măreşte sau micşorează pedepsele Curţii de Apel Bucureşti
- întoarce cauza spre rejudecare fie la Tribunal, fie la Curtea de Apel
- achită inculpaţii

558482-pedepse.jpg

Duminică, 5 finale pentru salvare! Dinamo și FCU Craiova sunt la mila rezultatelor » Toate CALCULELE în dreptul fiecărei echipe

„Vă spun în premieră, la Dinamo a fost o tentativă de puci în vestiar!” » Omul care l-a adus pe Kopic a dat tot din casă


Comentarii (20)
ghita49
ghita49  •  12 Februarie 2013, 17:51

cand fura banii publici sunt zambitori iar acum sunt plangaciosi! la racoare cu ei1

takeiteasy
takeiteasy  •  12 Februarie 2013, 17:43

laaaaaaa puscarieeeeeeeeeeeee

danrapid
danrapid  •  12 Februarie 2013, 12:24
Postat de laurentz pe 12 Februarie 2013, 11:17

Breaking News : MeMeaka a depus un memoriu prin care solicita respectuos instantei sa execute cei 4 anisori la Penitenciarul de Femei Târgșorul Nou, Prahova. Cica nu vrea sa ramana gravid de la vreun viol in grup... Fiind la vreo 20 de Km de noul sau domiciliu, ma ofer sa-i plasez chiftelute si gogonele cu noua mea prastie Fox, destinata boilesurilor... Doar sa aseze-n zabrelele ferestrei un fanion cu Steaua, ca sa-l localizez...

esti rau frate=))

Vezi toate comentariile (20)
Comentează