FOTBAL  »  Superliga  »  PETROLUL - FC VASLUI 1-2

Căpitan de la 13 ani » Nicolae Stanciu a marcat un gol de Mondiale la debutul pentru Vaslui

Nicolae Stanciu provine dintr-o familie modestă şi mai are o soră, studentă la Timişoara, şi un frate în vîrstă de 3 ani
Nicolae Stanciu provine dintr-o familie modestă şi mai are o soră, studentă la Timişoara, şi un frate în vîrstă de 3 ani

Articol de - Publicat joi, 08 martie 2012 00:00 / Actualizat joi, 08 martie 2012 13:54

Puştiul din Alba i-a impresionat de la început pe antrenorii săi cu tehnica, forţa şutului şi inteligenţa în joc. Primul său profesor, Alex Kalanyos, i-a dat banderola cînd îl folosea pe Stanciu la o grupă cu trei ani mai mare decît vîrsta sa


Un demaraj spectaculos pe flancul drept, o şerpuire de schior şi un stîng a la Hagi, în diagonală: balonul s-a dus ca din tun la vinclu! E reţeta cu care, duminică seara, puştiul Vasluiului, Nicolae Stanciu, a adus trei puncte trupei moldovene pe arena "Ilie Oană" din Ploieşti. Şi asta chiar la debutul său în formaţia lui Inacio, în minutele de final ale disputei cu Petrolul, 2-1!

Internaţionalul de tineret descrie cu ochii minţii reuşita demnă de Mondiale: "Am acţionat din instinct. Am trecut printre cei doi fundaşi, am observat portarul ieşit şi m-am gîndit că e momentul să încerc lovitura decisivă. Cînd am văzut traiectoria balonului, am fost sigur că mingea se va duce în plasă".

"L-am legitimat în secunda unu"
Cine e, de fapt, copilul de 18 ani pentru care Dinamo şi FC Vaslui sînt gata să se încaiere acum la comisiile Ligii, sub motivul dublei semnături? Căpitan al "naţionalei" U21, Stanciu i-a uimit pe antrenori cu tehnica şi inteligenţa sa încă de cînd a început fotbalul, la 10 ani şi-un pic.

Primul său profesor, Alex Kalanyos de la Alba Iulia, îşi aminteşte că "Nicuşor a venit cu mama la o selecţie prin 2003, lovea balonul incredibil şi cu stîngul, şi cu dreptul. Am întrebat-o dacă mai jucase undeva şi mi-a zis că nu, doar miuţe cu prietenii în sat, la Craiva, lîngă Alba. A doua zi l-am legitimat, fiindcă n-ai voie să pierzi un aşa nestemat".

De la examenul de capacitate direct pe gazon
Iar puştiul a intrat mereu la grupe cu doi sau trei ani mai mari decît vîrsta sa. Din nou Alex Kalanyos: "La 13 ani l-am pus deja căpitan la seria de 16 ani! Au mîrîit copiii, dar cînd a început să dea goluri şi să le cîştige meciurile, n-a mai scos unul o vorbă. La un meci la Blaj, a venit la stadion prin minutul 20, direct de la examenul de capacitate, l-am băgat imediat şi, după două, trei atingeri, a deschis scorul".
Stanciu recunoaşte că a fost mereu preferatul lui Kalanyos: "Se întrebau mulţi ce caut acolo, la grupe mai mari, dar le-am cîştigat tuturor încrederea prin joc. Probabil că punctele mele forte sînt tehnica şi pasele decisive".

"Multă lume mă sfătuia să merg la Dinamo"
Ascensiunea rapidă l-a transformat deja într-un măr dulce poftit de granzii Ligii 1. La 15 ani îşi şi făcea debutul în liga secundă, iar la 17 ani fără cîteva zile începea aventura în L1 (mai 2010, Alba Iulia - Steaua 2-1). Plus stagii la Stuttgart şi Chelsea! Iar în septembrie 2011 l-a ochit Adrian Porumboiu: i-a plătit Unirii 240.000 de euro şi l-a luat definitiv pe Stanciu, fără «coadă» la revînzare.

Vasluiul n-a putut însă să-l legitimeze imediat, avînd interdicţie FIFA la transferuri, Dinamo a intrat pe fir şi a obţinut, de asemenea, semnătura jucătorului, speriat că n-are cum juca pentru gruparea moldavă.

"Multă lume mă sfătuia să merg la Dinamo, dar m-am gîndit că în Bucureşti sînt prea multe tentaţii, cine ştie pe cine mai cunoşteam pe acolo şi ajungeam să am o imagine proastă. E bine pentru mine acum la Vaslui, unde e un oraş liniştit, fără mondenităţi", punctează Stanciu. Asta în timp ce roş-albii preferă deocamdată să stea la pîndă, evitînd să introducă memoriul cu care l-ar suspenda pe jucător. "Îl aşteaptă la cotitură!" sînt siguri chiar apropiaţii puştiului, care dansează acum pe sîrma Ligii întîi.


"S-au dus zilele alea în care Dinamo putea să ia jucători cu arcanul. I-au spus băiatului să nu mai joace pentru noi, că nu va mai fi selecţionat, nişte lucruri de te doare capul"
Adrian Porumboiu, finanţator FC Vaslui, noiembrie 2011

"Mi-am dorit dintotdeauna să joc pentru echipa naţională şi sînt cel mai fericit cînd se întîmplă asta. Dacă mă întreabă cineva care e formaţia mea favorită, am un singur răspuns: România"
Nicolae Stanciu, mijlocaş FC Vaslui

"Îmi place ca jucător Adrian Cristea. Dar nu pentru ieşirile lui mondene, ci fiindcă are foarte mult talent. N-am căderea să-l judec eu, dar cred că putea ajunge mult mai sus în carieră"

100 de euro pe lună a fost primul salariu al lui Stanciu la Unirea Alba Iulia: cîştigă în prezent 16.000 de euro la FC Vaslui, are 6 partide jucate în prima divizie

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (10)
lprep
lprep  •  08 Martie 2012, 13:53

Este demn de urmat exemplul lui . Sint multi fotbalisti care nu se duc la Vaslui pentru ca orasul nu are ce sa le ofere .Pentru ce sa se duca la Dinamo sau Steaua? Sa frece banca de rezerve pentru ca sint altii mai vechi ca el ? Asta inseamna ca Stanciu vrea sa reuseasca in cariera . Sper ca sa fie folosit mult mai mult pentru ca si echipa , si el are nevoie de asta.Bravo lui si mult succes .

alexkalanyos
alexkalanyos  •  08 Martie 2012, 10:18

STANCIU DACA VA CONTINUA ASA SIGUR VOM AVEA UN NOU NUMAR 10 AL NATIONALEI ROMANIEI.

alpin
alpin  •  08 Martie 2012, 09:28

De urmarit. Si de promovat cu curaj si la nationala mare!!! Chiar daca nu are contract cu fratii Becali. Sa speram ca Dinamo nu se va pune in calea lui. Au incercat sa-l deturneze, prin metodele "specifice", dar baiatul si-a revenit. Ar fi pacat sa-i fie puse piedici.

Vezi toate comentariile (10)
Comentează
Close