FOTBAL  »  Superliga  »  STEAUA - CEAHLĂUL, DUMINICĂ, 22:00, DIGISPORT 1 ŞI LIVETEXT PE GSP.RO

Ce se întîmplă cu Chiricheş? » Steaua, echipa naţională şi publicul larg încep să aibă dubii în privinţa unui fotbalist de care au întrebat Roma, Milan şi Barcelona

Articol de - Publicat vineri, 17 august 2012 00:00 / Actualizat vineri, 17 august 2012 15:03

Anunţat ca un jucător excepţional, stoperul Stelei a început sezonul ezitant, cu erori mari în cele mai importante meciuri. La Steaua - Trnava a greşit la golul slovacilor, miercuri seară a fost dezamăgitor în amicalul cu Slovenia. Două lucruri l-au dat peste cap în această vară: presiunea creată de monitorizarea unor mari echipe de afară şi plecarea lui Iliev şi Geraldo


Vlad Chiricheş nu mai e Vlad Chiricheş din sezonul trecut. A greşit grav la Steaua - Spartak Trnava, cînd şi din cauza lui s-a luat golul care a complicat teribil situaţia Stelei. A greşit grav miercuri seară, în amicalul Slovenia - România 4-3, cînd a pierdut mingea copilăreşte, după care a comis un penalty din care gazdele au marcat.

Ce se petrece cu Chiricheş? De ce nu mai e fotbalistul sigur din sezonul de primăvară, cînd a jucat perfect atît la Steaua, cît şi la echipa naţională? Ce s-a întîmplat cu el din moment ce fix în cele mai importante jocuri din această vară a dezamăgit? Două momente din ultimele luni pot fi explicaţia pentru ceea ce se petrece azi cu Chiricheş.

Monitorizat la fiecare meci de echipe mari
Primul a fost atunci cînd, prin intermediul presei, Chiricheş a aflat de interesul unor echipe ca Roma, Milan şi Barcelona. Deşi se afla în vacanţă, el a solicitat o discuţie cu Ioan Becali pe această temă. Impresarul i-a confirmat că e monitorizat, dar că Gigi Becali nu doreşte să-l vîndă. "E posibil să fi cedat sub presiune, ştiind că îl urmăresc echipe mari de afară şi că nu trebuie să greşească nimic pentru a prinde un transfer", spune unul dintre apropiaţii jucătorului.

Gardoş îl trage în jos
Al doilea moment e legat de faptul că de lîngă Chiricheş, la echipa de club, au plecat doi stoperi de mare valoare, care acum nu se mai găsesc în lotul Stelei. Iliev şi Geraldo, cu care Chiricheş a făcut, pe rînd, un cuplu perfect, au fost lăsaţi să plece şi, automat, randamentul lui Chiricheş a scăzut dramatic. Gardoş, cu care Chiricheş a făcut cuplu în acest sezon, e departe de nivelul celor doi străini, lucru care l-a tras în jos şi pe fostul fundaş al celor de la Pandurii. "Uitaţi-vă cum juca Rădoi atunci cînd făcea cuplu cu Goian sau cu Ghionea, cînd era perfect, şi vedeţi ce evoluţie slabă avea cînd juca lîngă el în defensivă Eugen Baciu!", a exemplificat ieri unul dintre foştii antrenori ai Stelei ce se întîmplă cu Chiricheş.

Ce spun fostele glorii despre el
Hagi: "La fel greşea şi Chivu cînd era tînăr"
Cel mai mare fotbalist pe care l-a dat România, Gică Hagi, a vorbit la GSP TV despre forma proastă a lui Chiricheş: "În amicalul cu Slovenia a fost superficial, el trebuie să înţeleagă că evoluează într-o zonă unde nu trebuie să faci erori şi unde nu trebuie să-ţi asumi riscuri. Eu îl consider un fotbalist excepţional, poate ajunge la nivelul lui Chivu, mai ales că şi Cristi greşea la fel ca şi Chiricheş atunci cînd era tînăr".

Iordănescu: "S-a crezut prea repede mare fotbalist"
Şi cel care a avut cele mai mari performanţe ca selecţioner, Anghel Iordănescu, l-a criticat pe Chiricheş: "S-a considerat prea repede superfotbalist şi a crezut că poate să-şi permită orice pe teren, mult peste ceea ce el poate cu adevărat în acest moment. Dacă va continua aşa cum a început acest sezon, nu va ajunge niciodată la Barcelona, Milan sau Roma".

Ienei: "Presa l-a ridicat prea mult în slăvi"
Ieri la prînz, la Radio GSP a vorbit despre Chiricheş şi Emeric Ienei: "E un fotbalist foarte bun, poate cel mai bun care a apărut în ultima vreme în România. Cred că presa a greşit în privinţa lui deoarece l-a lăudat prea mult şi s-ar putea ca aceste cuvinte frumoase să nu-i fi făcut prea mult bine".

"Nu-l puneţi la zid pe Chiricheş, lăsaţi-l în pace, e un fotbalist excepţional, e normal să mai facă şi erori! Orice mare fundaş din lume comite şi greşeli"
Dumitru Dragomir, preşedinte LPF

Chivu şi Gică Popescu erau deja în Occident la 22 de ani
Chiricheş încă nu a împlinit 23 de ani, îi va face în noiembrie. O comparaţie cu cei mai mari fundaşi centrali pe care i-a avut fotbalul românesc arată însă că la aceeaşi vîrstă, Gică Popescu şi Chivu erau deja la mari echipe din Europa. Belodedici evolua încă la Steaua la 22 de ani, însă acest lucru se întîmpla la jumătatea anilor '80, cînd nu se putea pleca din România. În plus, Belodedici avea 22 de ani în anul în care Steaua, cu el titular, a cucerit Cupa Campionilor Europeni.

Jucător Unde se afla la 22 de ani
Gică Popescu PSV Eindhoven
Cristi Chivu Ajax Amsterdam
Miodrag Belodedici Steaua Bucureşti

1,83 goluri primite pe meci e media Stelei în acest sezon cu Chiricheş în echipă

0,77 goluri încasate pe meci a fost media Stelei în perioada februarie - mai 2012, cu Chiricheş în echipă

6,44 a fost media notelor GSP ale lui Chiricheş pentru prestaţiile din sezonul trecut

5,57 e media notelor GSP ale lui Chiricheş pentru evoluţiile din acest sezon

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (75)
dan1771
dan1771  •  18 August 2012, 08:30

chiriches e un fel de baresi sau beckenbauer. trebuie sa se impuna pe toate planurile si sa fie seful din aparare. ce e rau a trecut acuma se va destepta baiatul si va juca numai la sigur fara pase la portar ci numai vertical in sus. bafta!

weissburgund
weissburgund  •  18 August 2012, 08:01

Nimic deosebit. Un fotbalist medicru umflat de pupincuristii becalieni din presa romaneasca. Numai atat!

bumbabum
bumbabum  •  18 August 2012, 06:41

Ce va mai place scandalul...ziaristii lui peste, voi sunteti incredibili: cu 1-2 zile inainte il laudati, apoi il "faultati". Voi si cu Gigilowiq:)) Sunteti penibili sa stiti. Lumea va citeste din lipsa de alternative, ca sunteti la fel cu prostportistii.

Vezi toate comentariile (75)
Comentează