FOTBAL  »  Superliga  »  FOTBALUL LA TRIBUNAL

Ceasul sentinţei! » Judecătorii de la Înalta Curte au făcut ultimele audieri în ”Dosarul Transferurilor”: verdictul se dă luni!

Transfigurat, Ioan Becali a reacţionat nervos în faţa jurnaliştilor, lovind un cameraman
Transfigurat, Ioan Becali a reacţionat nervos în faţa jurnaliştilor, lovind un cameraman

Articol de , - Publicat sambata, 18 mai 2013 00:00 / Actualizat vineri, 17 mai 2013 23:03

Tensiunea se simte în sala de la Înalta Curte! Dosarul Transferurilor merge spre ora Z, iar cei 8 inculpaţi au, fără excepţie, mina unor oameni care luptă împotriva fatalităţii.

Avocaţii au depus noi înscrisuri, cei 8 inculpaţi şi-au exprimat ultimele puncte de vedere, procurorii au solicitat mărirea pedepselor. Ancheta începută de Gazeta Sporturilor în februarie 2006 s-a transformat într-un dosar care luni îşi află deznodămîntul.

În colţul din dreapta al încăperii, Copos parcă mai aşteaptă doar să arunce cineva prosopul pentru a-i cruţa suferinţa: e nervos, stă cu mîinile împreunate, urmăreşte preocupat pe telefon relatările livetext ale jurnaliştilor prezenţi la ICCJ.

Tăcutul Meme şi "leul" Borcea
Asta în timp ce Gică Popescu, Meme Stoica şi Pădureanu sînt statui ale deznădejdii, asistă la proces cu capetele plecate. Iar Borcea e ca un leu în cuşcă: agitat, confuz. Sala unde judecătorii ascultă versiunile finale ale armatei de avocaţi din Dosarul Transferurilor e plină pînă la refuz.

Faţă de ocaziile anterioare, instanţa a mutat şedinţa de la parter la etajul doi pentru ca fanii Rapidului veniţi să protesteze împotriva lui Copos la ICCJ să nu perturbe poate cel mai greu "meci" al celor 8 oficiali din fotbalul românesc trimişi în judecată de DNA.

Fanii Rapidului către inculpaţi: "La mulţi ani!"
Oricum, înainte să intre în clădirea Înaltei Curţi de pe Batiştei, patronul Rapidului a avut parte de o primire nervoasă din partea a circa 100 de suporteri giuleşteni, adunaţi la poarta instituţiei. Fiecare dintre inculpaţi a fost întîmpinat cu un sarcastic "la mulţi ani", o trimitere înţepătoare la eventualele pedepse finale din dosar.

Lui Copos i s-a adus însă şi o colivă purtînd numărul 5, reprezentînd anii de condamnare la închisoare dictaţi la Curtea de Apel, iar din litere scrise pe tricouri a rezultat mesajul "Copos la puşcărie". "George Copos/Ai tras Rapidu'-n jos/Iar noi te vom blestema/Să ajungi la Rahova", au mai apucat să scandeze fanii, înainte de a fi dispersaţi de jandarmi. "Ai văzut, mă, ce haos?", s-a plîns Copos lui Borcea cînd l-a întîlnit pe holul ICCJ şi i s-a confesat avocatului: "Nu mai pot! Nu mai pot!".

Becali a dărîmat un cameraman
Iar Giovani Becali a profitat de prilej pentru a se da din nou în spectacol. La intrarea în curtea ICCJ a creat o diversiune şi a lovit cu capul un cameraman, pe care l-a dărîmat. "Mi-ai spart capul, bă, nebunule!! Păi, să cad eu? Pe ce să mă sprijin?", a început să ţipe Becali, simulînd că ar fi fost bruscat de grupul de ziarişti.

"Ştiţi cît e de afectat domnul Copos?"
Avocaţii au prezentat ieri noi înscrisuri, au solicitat amînarea pronunţării şi chiar întoarcerea cauzei la Curtea de Apel spre a se face noi expertize. Copos a fost cel mai activ dintre inculpaţi, completînd şi aprobînd argumentele apărătorilor.

"În dosar se fac confuzii între impozitul pe venit şi pe profit", a explicat avocatul. "Păi nu ştiu care e diferenţa între ele", se aude din spate vocea difuză a şefului din Giuleşti. Sau: "Există locuri în care judecătorul se contrazice în cazul Dulca. Găsim asta la paginile 46...", iar Copos reacţionează imediat "...şi 47!". Pentru ca, în final, avocatul să puncteze pe latura emoţională: "Ştiţi că domnul Copos nu se prezintă la nunta fiicei sale din cauza a ceea ce se întîmplă? Ştiţi cît e de afectat?".

"Uitaţi-vă la Jean! E vai de capul lui!"
Tot Copos e cel care rîde nervos cînd reprezentantul DNA solicită ca tripletei Pădureanu - Neţoiu - Popescu să i se aplice o condamnare mai mare decît 3 ani cu suspendare, cum a decis Curtea de Apel. "Uitaţi-vă la Jean, nu are nici casă, nici maşină. E vai de capul lui! Cum să-l condamni?", murmură Copos din bancă.

Aproape un ceas durează expunerea procurorului, replicile nervoase ale avocaţilor înfierbîntă dosarul, inculpaţii îşi spun ultimele cuvinte. Instanţa rămîne în pronunţare! Nu se anunţă o dată anume, "se dă în seara asta!", pronostichează apărătorii. Surse judiciare confirmă iar fotbalul românesc pare că se zguduie cu adevărat, pentru prima oară.

"Nu vreau să fac parte din categoria granzilor din fotbal blamaţi pentru lipsa de şcoală. Ca student, eram urcat cu forţa în autobuz din cauza îmbulzelii. Şi ajungeam în altă parte. Aşa mă simt şi acum" (Mihai Stoica, ieri, în faţa Înaltei Curţi)

"Toate acţiunile le voi da suporterilor gratuit, să cheltuie ei de acum înainte. Ei sînt aici pentru că suferă şi îi înţeleg. Trăim într-un stat de circ. Nu am făcut nici o infracţiune, banii au intrat în contul clubului şi se regăsesc în balanţa contabilă" (George Copos, patron Rapid)

"Era mai bine pentru toţi să se dea decizia imediat! Mă bucur că după 5 ani şi jumătate se află ceva. Dacă aşa s-a stabilit, aşteptăm. Nu e uşor. Mulţi dintre noi au afaceri şi angajaţi" (Gigi Neţoiu)

"Orice s-ar întîmpla, respect decizia. Dacă va fi nefavorabilă, puşcăria e o instituţie de reeducare, nu vreun urangutan! Te duci, te mai linişteşti şi ieşi afară. Şi dacă ţi-a plăcut, mai faci o faptă şi iar te duci. Mă simt nevinovat" (Ioan Becali)

Argumente amuzante din pledoariile avocaţilor;

"Giovanni Becali a adunat tot gunoiul de pe Floreasca. Hai să vedem că sînt oameni buni! Nu trebuie să îi judecăm!"

"DNA e prezent în viaţa noastră ca, înainte, partidul comunist. Să nu îi privim pe toţi ca greii fotbalului românesc, avem de a face cu individualităţi. Presa a pus mare presiune pe noi"

"Vă rog să aveţi în vedere că domnul Pădureanu e un oltean adoptat de ardeleni. Unde se află banii lui? Parchetul nu a reuşit să-i găsească!"

571987-pedepse-inculpati.jpg

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (20)
x_ander
x_ander  •  19 Mai 2013, 00:27

Am zis-o si ma repet! E ceva cusut cu ata alba AICI. Intrebati-va de ce oare n-au dat verdictul pe loc Vineri seara? Se retrageau si deliberau, procesul era inchis... Asa o sa treaca MULT pana luni si am senzatia ca se vor plimba MULTE valize in weekendul asta!!! Sper sa ma insel si Justitia sa faca dreptate!!!

opelcorsa
opelcorsa  •  18 Mai 2013, 17:42

In caz ca autoritatile nu stiu, sau se fac ca nu stiu, anunt acum pe cei din presa, sa faca public faptul ca o parte din cei incriminati si-au pregatit plecarea din tara. Autoritatile sa faca bine si sa evite acest lucru, nu vrem sa fim luati de prosti, daca e cu condamnare, Copos, MM , fratii Becali sigur vor pleca din tara. Sa nu spuneti ca n-ati stiut ! Sa nu dati dovada de lipsa de profesionalism !

redsef2005
redsef2005  •  18 Mai 2013, 15:39

Un sincer LA MULŢI ANI după gratii pentru toţi cei implicaţi!!! Şi să ajungă acolo cât mai repede şi ceilalţi mari tâlhari din fotbalul mioritic, Gigi (zis "Valiză", zis "Teren"), Corleone (alias "Mitică La Puşcărie") şi, nu în ultimul rând, capo di tutti capi, "Naşul Mare" Sandu!!! Pentru ce nenorociri au făcut ăştia, pe cuvânt că închisoarea e prea puţin...

Vezi toate comentariile (20)
Comentează