FOTBAL  »  Superliga  »  LIGA 1

Rezistă cine n-are Licența Pro! Care sunt cei mai longevivi antrenori din Liga 1 după plecarea lui Dan Petrescu

Dan Petrescu
Dan Petrescu

Articol de , , - Publicat marti, 01 decembrie 2020 09:56 / Actualizat marti, 01 decembrie 2020 09:56

După demiterea lui Dan Petrescu (52 de ani) de la CFR, podiumul longevității în pirma divizie e ocupat de Poenaru, Croitoru și Balint. Niciunul dintre ei nu are cea mai importantă diplomă de antrenor.

Cel mai titrat, mai experimentat și mai valoros antrenor care exista în Liga 1 înaintea etapei de Cupa României a reziliat de comun acord contractul cu CFR. În absența lui Dan Petrescu, care își începuse al doilea mandat în fruntea grupării din Cluj în martie 2019, acum tehnicienii care se pot lăuda cu cea mai lungă perioadă de activitate pe banca formației actuale sunt 3 nume care nu dețin încă Licența Pro. 

Ilie Poenaru, în fruntea clasamentului

De departe, cel care domină autoritar acest clasament e Ilie Poenaru. A preluat-o pe Clinceni încă din ianuarie 2018, a reușit să o promoveze, cu un buget de numai 450.000 de euro, iar sezonul trecut și mai ales acum a făcut realmente minuni. Peste o lună va bifa 3 ani consecutivi la Academica, un nivel pe care doar Gică Hagi a mai reușit să-l atingă și să-l depășească la Viitorul, dar el era propriul lui patron.

Nu doar că Poenaru nu are Licența Pro, dar în ciuda parcursului formidabil din ultimii ani, a fost picat de cei de la Școala de Antrenori, în vara lui 2019, atunci când s-a susținut examenul de admitere pentru cursurile Pro. Poenaru a fost respins la proba practică, unde a avut de susținut subiectul "Pasa filtrantă".

Balint și Croitoru completează podiumul

Următorii pe podium sunt Laszlo Balint și Marius Croitoru. Tehnicianul de la UTA a trecut testul din vara trecută, cu o notă de 8,19, dar încă nu deține Licența Pro, fiindcă examenul final va avea loc la anul. În schimb, Croitoru a activat și în sezonul trecut din postura de antrenor cu portarii, iar el a dus echipa în play-off și a calificat-o în cupele europene.

Cum arată topul longevității

AntrenorEchipăDe când e în funcție
I. PoenaruClinceni3 ani
L. BalintUTA1 an și jumătate
M. CroitoruBotoșani1 an și 5 luni
L. GrozavuSepsi1 an

6 ani fără două lunia fost mandatul de antrenor al lui Hagi la Viitorul, între octombrie 2014 și august 2020, în vreme ce înlocuitorul său, spaniolul Ruben de la Barrera, a rezistat doar 3 luni și jumătate

7dintre cele 16 echipe de Liga 1 au schimbat măcar o dată antrenorul pe parcursul acestui sezon: Craiova, CFR, Viitorul, Gaz Metan, Dinamo, Astra și FC Argeș

S-au evaporat și cei din Generația de Aur...

Printre antrenorii care existau în vară în Liga 1 se aflau și două nume mari dintre cei care au participat ca fotbaliști în ceea ce a însemnat Generația de Aur. Hagi era pe bancă la Viitorul, iar Petrescu la CFR. Acum, niciunul dintre ei nu se mai regăsește ca "principal" pe prima scenă. Singurul care mai antrenează pe prima scenă și a evoluat la Mondialul din 1994 e Corneliu Papură, dar el era un fotbalist de rezervă.

... dispar și străinii

Nu doar cei din Generația de Aur au plecat din Liga 1, ci și antrenorii străini încep să dispară. La startul campionatului erau nu mai puțin de 4 tehnicieni de afară: Uhrin jr. (Gaz Metan), Bergodi (Craiova), Albes (Hermannstadt) și De la Barrera (Viitorul). Bergodi a fost înlocuit cu Papură, iar Viitorul l-a demis ieri pe antrenorul spaniol. Și Uhrin a plecat de la Mediaș, iar în locul lui a fost numit tot un străin, portughezul Jorge Costa.

Costa rămâne singurul campion

În acest moment, Liga 1 conține un singur antrenor care a câștigat măcar o dată campionatul în România. E vorba despre Jorge Costa, portughezul de la Gaz Metan, care a condus-o pe CFR în sezonul 2011-2012 în 25 dintre cele 34 de etape, an în care trupa din Gruia a câștigat titlul. În finalul campionatului trecut, existau nu mai puțin de 3 antrenori campioni în Liga 1: Petrescu (CFR), Rednic (Iași) și Hagi (Viitorul).

Topul în funcție de selecții ca jucător

NUMESELECȚII
Contra (Dinamo)73
J. Costa (Mediaș)50
Săndoi (Chindia)30
Pancu (Poli Iași)27

Neagoe e cel mai experimentat

Dintre cei rămași acum în Liga 1, noul tehnician de la Astra Giurgiu are cele mai multe partide pe prima scenă, 184, însă e departe de nivelul pe care îl avea Dan Petrescu, peste 250 de meciuri, iar el a activat foarte mulți ani în străinătate.

NUMEMECIURI ÎN LIGA 1
Neagoe184
Grozavu149
Săndoi131
Teja120
Contra87

35 de aniare Ruben Albes, tehnicianul celor de la Hermannstadt fiind cel mai tânăr din Liga 1, urmat de Marius Croitoru, 40 de ani

3e numărul antrenorilor care sunt trecuți de 50 de ani: Săndoi (55), Grozavu (53) și Neagoe (53)

VIDEO Dan Petrescu a vorbit despre plecarea de la CFR Cluj

Citește mai multe știri din Liga 1:

Ionel Dănciulescu a răbufnit în direct: „Toți care ați nenorocit Dinamo trebuie să plătiți”

Antrenor român la Viitorul, după demiterea lui Ruben de la Barerra » Gică Popescu a făcut anunțul

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează