FOTBAL  »  Superliga  »  RAPID - STEAUA, AZI, ORA 21:30, ÎN DIRECT PE DIGISPORT1 ŞI LIVETEXT PE GSP.RO

Cine rîde de cine? » 10 motive pentru care Steaua şi Rapid stau cu capul sus una în faţa alteia

Rapid şi Steaua au jucat împreună inclusiv un sfert de Cupa UEFA
Rapid şi Steaua au jucat împreună inclusiv un sfert de Cupa UEFA

Articol de - Publicat duminica, 29 aprilie 2012 00:00 / Actualizat sambata, 28 aprilie 2012 20:49

Steliştii se laudă cu un palmares fără egal în România, cu performanţele externe şi cu victoria-fluviu din 1989, 8-2! Rapidiştii se mîndresc cu atitudinea anticomunistă de dinainte de Revoluţie, cu imnul echipei şi cu succesul fabulos de acum 2 ani, 5-1.

Cine are istoria mai frumoasă? Cine a jucat mai corect pe tot parcursul existenţei clubului? Care dintre cele două echipe are mai multe motive să stea cu capul sus în faţa rivalei? Gazeta propune un altfel de duel între Steaua şi Rapid înaintea derby-ului de diseară. Va fi al 128-lea meci, all-time, între cele două grupări, primul avînd loc pe 4 decembrie 1947, cînd ambele purtau alte denumiri: ASA Bucureşti (Steaua) - CFR Bucureşti (Rapid) 0-1.

De ce stă Steaua cu capul sus în faţa Rapidului
1. E, alături de Dinamo, singura echipă din fotbalul românesc care nu a retrogradat niciodată în Liga a 2-a. În schimb, Rapid a jucat nu mai puţin de 10 sezoane în Divizia B, toate cele 4 retrogradări avînd loc între anii 1970-1990. Şi acum li se mai strigă la meciuri: "Rapid CFR, zece ani ai stat în B!".

2. A cîştigat 51 de trofee, record absolut pentru România.

3. E singura echipă din România care are în palmares cele mai importante trofee intercluburi în Europa: Cupa Campionilor Europeni (1986) şi Supercupa Europei (1987).

4. E, alături de Chinezul Timişoara, singura formaţie din România ce a reuşit performanţa de a cîştiga 6 titluri consecutive (1993-1998).

5. Rapid are doar trei titluri de campioană, de aproape opt ori mai puţine decît Steaua, deşi istoria Giuleştiului e mai lungă cu 24 de ani.

6. Steaua e singura care a vîndut un fotbalist la Real Madrid, cel mai galonat club al lumii, pe Gică Hagi în 1990, în schimbul a 4 milioane de dolari.

7. Una dintre cele mai răsunătoare victorii din istoria Stelei s-a consemnat chiar împotriva Rapidului. În mai 1989, Steaua surclasa cu 8-2 pe Rapid, într-un meci disputat pe fostul "23 August". Au marcat pentru Steaua: Piţurcă (3), Rotariu (2), Dan Petrescu, Lăcătuş şi Balint.

8. Cîteva dintre cele mai importante simboluri ale Rapidului au fost achiziţionate de Steaua, exemple fiind: Liţă Dumitru, Florin Marin, Nicolae Manea.

9. Performanţele obţinute de Steaua în ultima vreme s-au produs exact în dauna giuleştenilor. Ultimul titlu, în 2006, a fost cîştigat în ultima etapă, cînd roş-albaştrii i-au lăsat pe vişinii pe locul al doilea, ultima Supercupă (2006) a fost adjudecată tot împotriva celor din Grant. Steaua a jucat semifinala Cupei UEFA, în 2006, eliminînd Rapidul în "sferturi", iar un an mai tîrziu a prins poziţia a doua şi Liga Campionilor după ce a învins în Giuleşti cu 3-2.

10. După Revoluţie, Steaua a fost echipa care a adus aproape în fiecare an cele mai multe puncte la coeficientul României în privinţa participărilor formaţiilor noastre în cupele europene.

De ce stă Rapid cu capul sus în faţa Stelei

1. S-a înfiinţat înainte ca Partidul Comunist Român să ajungă la putere. În 1923, un grup de muncitori ai Atelierelor Griviţa a pus bazele echipei Asociaţia Culturală şi Sportivă CFR. Steaua a fost înfiinţată la ordinul ministrului apărării. Pentru că în vara lui 1946, mai mulţi generali şi ofiţeri ai Armatei şi-au propus să creeze un club militar, dar şi o echipă de fotbal care să reprezinte instituţia. Cîteva luni mai tîrziu s-a constituit Asociaţia Sportivă a Armatei, primul club sportiv militar din istoria sportului românesc.

2. Prima echipă românească ajunsă în finala unei competiţii europene: Cupa Europei Centrale în 1940, însă finala cu Ferencvaros nu s-a mai disputat din cauza războiului.

3. Rapid e singura echipă ce a reuşit să strîngă 30.000 de spectatori la jocurile din Divizia B.

4. În primăvara lui 2010 i-a administrat Stelei o înfrîngere umilitoare, 5-1. Meciul s-a jucat pe Giuleşti, iar antrenorul Rapidului era la acea vreme Ioan Andone.

5. La meciul Rapid - Steaua 2-8, din mai 1989, suporterii giuleşteni au strigat împotriva sistemului comunist, prefaţînd evenimentele din decembrie: "Ceauşescu-PCR au băgat Rapidu'-n B". Şi tot spre finalul anilor '80, galeria din Grant a avut curajul să strige la partidele cu Steaua: "Noi vi-l dăm pe Damaschin, voi ni-l daţi pe Valentin!".

6. Are unul dintre cele mai frumoase imnuri dintre toate echipele din Liga 1. Intitulat "Sîntem peste tot acasă!", imnul a fost lăudat inclusiv de actualul patron al Stelei.

7. Se mîndreşte că nu a existat nici un moment în istoria clubului în care un fotbalist să fie constrîns să semneze cu Rapid. Înainte de 1989, Steaua a transferat cu forţa pe unii dintre cei mai buni jucători. Metoda cea mai la îndemînă: fotbaliştii respectivi erau obligaţi să-şi satisfacă stagiul militar, însă dacă jucau la Steaua driblau acest lucru. Cel mai bun exemplu: Gică Popescu.

8. Rapid n-a beneficiat niciodată de protecţia familiei Ceauşescu, dimpotrivă, echipa şi fanii din Giuleşti erau priviţi ca nişte oponenţi ai sistemului comunist. În schimb, Steaua şi-a legat numele şi a fost protejată direct de unul dintre membrii familiei Ceauşescu. Valentin, fiul cel mare al lui Nicolae Ceauşescu, a fost omul care a condus clubul în perioada 1984-1989.

9. Rapid nu a fost implicată în nici un moment controversat aşa cum s-a întîmplat cu Steaua în vara lui 1988. La finala Cupei României disputată împotriva lui Dinamo. Steaua s-a retras de pe teren după ce i-a fost anulat un gol în final, la scorul de 1-1, iar FRF, la ordinul familiei Ceauşescu, a atribuit a doua zi trofeul Stelei. După Revoluţie, Cupa a fost retrasă din palmaresul roş-albaştrilor.

10. Nu s-a întîmplat niciodată în istoria confruntărilor directe dintre Steaua şi Rapid ca trupa din Giuleşti să cîştige altfel decît pe teren în faţa rivalei din Ghencea. În schimb, Steaua are în palmares un succes la "masa verde" cu Rapid, în primăvara lui 2008, după "cazul Bricheta".

127 de meciuri s-au disputat între Steaua şi Rapid, în toate competiţiile, palmaresul fiind: 56 de victorii Steaua, 30 de succese Rapid şi 41 de rezultate de egalitate

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (109)
xhthu
xhthu  •  29 Aprilie 2012, 21:17
Postat de xhthu pe 29 Aprilie 2012, 21:12

da cine a zis ca am luat foc,chiar ma distrez :))) .de greseala sau redactarea ta sau de ce mai ai paranoia tu m-am legat doar in capu tau.degeaba citesti o mie de carti daca nu intelegi nimic din ele,da e bine ca citesti,incurajez .poti sa incepi de ex cu recititu interviului ala unde popescu spune clar ca pentru prosti sa inteleaga si ei ca a venit la steaua fara sa puna cineva presiuni si a semnat sa ramana ca asa a vrut si a luat o gramada de bani si s-a razgandit si steaua nu l-a impuscat nici suspendat,chiar l-a lasat,si sa-mi zici si mie cum din ce a zis ai inteles tu aberatiile cu arcanu.n-am zis ca e vreo echipa curata,insa doar voi rapidistii sunteti penibili in continuare cu basme

era sa uit...ca sa intelegi ce inseamna jucatori adusi cu japca,pune mana pe o carte si vezi cum au ajuns ozon sau marian sau jucatorii de la venus desfiintata la rapidu tau si nu mai pozati in virgine,e trist ca voi comentati de steaua cand nu stiti istoria rapidului macar

xhthu
xhthu  •  29 Aprilie 2012, 21:12

da cine a zis ca am luat foc,chiar ma distrez :))) .de greseala sau redactarea ta sau de ce mai ai paranoia tu m-am legat doar in capu tau.degeaba citesti o mie de carti daca nu intelegi nimic din ele,da e bine ca citesti,incurajez .poti sa incepi de ex cu recititu interviului ala unde popescu spune clar ca pentru prosti sa inteleaga si ei ca a venit la steaua fara sa puna cineva presiuni si a semnat sa ramana ca asa a vrut si a luat o gramada de bani si s-a razgandit si steaua nu l-a impuscat nici suspendat,chiar l-a lasat,si sa-mi zici si mie cum din ce a zis ai inteles tu aberatiile cu arcanu.n-am zis ca e vreo echipa curata,insa doar voi rapidistii sunteti penibili in continuare cu basme

daemmon
daemmon  •  29 Aprilie 2012, 19:42
Postat de xhthu pe 29 Aprilie 2012, 13:41

pentru amuzament o sa ma bag in seama cu tine si iti spun ca am citit pe sarite ce mesaje ai scris pe aici si esti prost ca noaptea deci nici tu n-ai dreptu la opinie.rapidu a avut rezultate la fel de bune indiferent de ani si putere.proaste.ca pentru o echipa mica .si ceasca era paralel cu fotbalu ,daca era de propaganda ar fi preferat sa aibe rezultate cu o echipa muncitoreasca gen crapid ,nu cu o echipa a armatei.asta presupunand ca rapid era in stare dupa ce n-a fost nici cu dej in spate.jucatori cu arcanu s-au luat doar in capu tau prost.zic astea nu ca vreau sa invat maimute istorie,zic doar pt ca stiu ca esti frustrat si te doare.si asta ma amuza.te las sa plangi acum

frustrat pot spune si de tine, doar ce am dat un coment in neatentie, am redactat dar oricum ai luat foc si ai incercat sa-mi raspunzi.... carti am citit destule despre fotbal si nu numai despre rapid, acum o sa-mi raspunzi ca nu erau alea care trebuie... cat despre jucatori luati cu arcanu... intreaba-l pe popescu sa vz ce spune.... asta, asa sa te amuzi mai mult

Vezi toate comentariile (109)
Comentează